ПРОСЛАВА МИХАЈЛА ПУПИНА У СЛОВЕНИЈИ

Господин Никола Тодоровић

Савез Срба у Словенији

Поштовани г. Тодоровићу,

У част Михајла Идворског Пупина, великог светског научника српског порекла, који је задужио човечанство и можда најзначајнијег  Србина у дијаспори, који је у прошлости највише учинио за свој српски народ и отаџбину,  у Словенији се организује интернационално славље 100. годишњице телекомуникација, која се под окриљем УНЕСК-а обележава под именом Михајла И. Пупина – научника, који је у минулом веку дао највећи допринос развоју телекомуникација.  Ово је и година у којој обележавамо 80. годишњицу упокојења нашег великана.

И једним и другим поводом, у Словенији, на Бледу,  се подиже споменик нашем великану, који ће 9. Октобра 2015. у 11.00 часова , на Пупинов рођендан,  открити председници две државе – господин Томислав Николић, председник Републике Србије и  господин Борут Пахор, председник Републике Словеније, са градоначелником Бледа господином Јанезом Фајфаром. Пупин је иначе почасни грађанин Бледа и на тај начин му је одата захвалност што је својим утицајем допринео  утврђивању граница  некадашње Краљевине Срба , Хрвата и  Словенаца , а захваљујући томе добар део територије сада припада словеначкој држави. Пупин је имао велики број Словенаца за своје пријатеље и може се сматрати утемељивачем српско- словеначког пријатељства, који су добра основа за још боље односе два народа и две државе.

Предходног дана, у четвртак, 8. Октобра 2015. У 17.00 , у Магистрату града Љубљане, одржаће се изложба посвећена животу и стваралаштву Михајла Идворског Пупина – научника који је обележио век телекомуникација у свету/УНЕСКО/. Изложбу ће, у присуству највиших званица Љубљане и Словеније и дипломатског кора, отворити  господин Зоран Јанковић, градоначелник .

Ове велике догађаје увеличаће  уметнички програм, а у Српској православној цркви у Љубљани одржаће се свечана Литургија.

Покровитељ ових дешавања је г. Томислав Николић, председник републике Србије.

Најлепше молимо о овој манифестацији обавестите све српске организације и што више наших људи и словеначких пријатеља. Наша фолклорна друштва требало би да дођу у нашим ношњама, а словеначка у својим. За сусрет са Председником Србије слаће се посебне позивнице. Бићемо почаствовани да својим присуством увеличате ове догађаје. Радујемо се сусрету са нашим људима.

У Београду, септембра 2015.

 

Заменик Извршног председника                                                         Извршни председник

Миломир Мандић.с.р.                                                                Александар Влајковић с.р.

„Чудотворна је љубав која повезује Србина и Словенца и у тој љубави живи најјача вера у сјајну будућност наших народа“ – /1931.г./