Радио Београд први програм 4. децембар 2015 у 21,00 часова емисија: »Вечерас заједно«, Гост уреднице Зоране Бокан Раде Бакрачевић, режисер филма о Српској царској лаври манастиру Хиландар.

 

 

IMG_7172

  Његово високопреосвештенство Игуман Методије са Хиландара

 

Срећна слава  монасима Хиландара за славу: »Ваведење Пресвете Богородице«

 

Говори: Раде Бакрачевић:

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

                                             Српска царска лавра манастир Хиландар (фото; Раде Бакрачевић)

Данас је  Предображење благовољења Божијег и проповед спасења човековог. У Светој царској српској лаври Хиландару  прослављају манастирску славу – Ваведење Пресвете Богородице. Био сам више пута на овој Светој земљи и знам како монаси прослављају своју славу. Срећна  слава светогорским монасима. Верујем да ће на слави манастира – на тој светој земљи бити велики број верника из српских земаља и целог света. Сви монаси манастира и други гости прославиће славу за славском трпезом која се налази у трпезарији Светог краља Милутина, која се налази одмах уз саборни храм. Добро познајем ту трпезарију јер сам више пута у њој ручавао са монасима на позив Игумана Методија.

Поносан сам, да сам више пута био на овој Светој земљи на позив његовог високогпреосвештенства Игумана Методија. Два пута сам снимао ове свете објекте. Једном за филм: »Манастир Хиландар, света царска лавра« са екипом Телевизије Словенија (Сашо Пауковић, уредник, Раде Бакрачевић, продуцент и Предраг Коковић, сниматељ) и прошле године сам направио кадрове за филм: »Путевима Православља«. За снимање моја два филма имао сам Благослов од њихових светости Патријарха Павла и Иринеја и Игумана Методија. Били смо прва филмска екипа са запада која је снимила православне храмове на Светој Гори. Филм »Манастир Хиландар«  смо 2007 године неколико пута приказивали на Телевизији Словенија и то у ударним теминима.

Прошле године смо били поново на Атосу,  снимали недељу дана кадрове за филм »Путевима православља«  и истински осетили снагу Православља оличену и у монашкој посвећености Богу и вери. Убеђен сам, да сам са овим мојим филмом одсликао душу Православља. Промоција филма биће идуће године у згради Српске патријаршије у Београду.

Пошао сам са својом екипом на Атос – ризницу српске душе  па сам поред цркве, монашких келија, зграда и имања, снимио и унутрашњост ризнице, а потом и остале објекте на Светој Гори.

Филмску екипу на пројекту „Манастир Хиландар на Светој Гори Атос“ чине сниматељи Здравко Мајсторовић из Марибора, Радослав Живковић из Краљева, Иван Рајовић, књижевник из Краљева, Хаџи Момир Бакрачевић, стручни сарадник и новинар Зорица Зец из Српске патријаршије.

У филму смо ексклузивно приказати богатство хиландарске ризнице која чува око 1.200 икона, од којих су десетине чудотворне и спадају у највредније примерке византијске уметности. Ту је и 507 рукописних повеља средњовековних владара, више од хиљаду уникатних рукописних књига са укупно 312.000 страна, 80 старих штампаних књига од В до ВИИ века и 40.000 књига од ВИИ века до данас.

ХИЛАНДАР после пожара није потпуно опорављен.  Недостаје новац за завршетак обнове манастира. Када сам часног оца Методија упитао да позове српски народ по свету да помогну изградњу Хиландара, рекао је разочарано: „Толико пута сам звао Србе да нам финансијски помогну, да више не могу да их позивам“.

Циљ ми је био да се сведочење о Светој царској лаври прикаже и на европским ТВ станицама

Иначе, да обавестим ваше слушаоце, да  живим деценијама у Словенији, у којој се са члановима наше заједнице и свештенством у Штајерској  борим за очување српског националног идентитета. Последњих година имали смо серију изложби икона и предавања о православљу, која су масовно посећивали и Словенци. То ми је дало додатну снагу да се упустим у овај пројекат. Света Гора је не само православно светилиште, већ и жива ризница српске духовности и културе, симбол српског постојања и зато свет треба да упозна истину и суштину живота манастира Хиландар.

Мој нови филм »Путевима православља« већ сам скоро завршио  и монтирао око 60 минута филма. Остало је још 30 минута за монтажу. Снимио сам православне храмове од Марибора па до Свете Горе Атос. На пролеће треба да снимим православни храм у Книнској Крајини и манастире у Црној Гори. Све остало је завршено.

Са овим документарним филмом желимо да представимо део хиљадугодишње српске културе и Православља  нашим члановима и другим Србима са територије две Штајерске покрајине (словеначке и аустријске) а такође и становницима држава са свих пет континената који поштују српску културу.

Филм ћемо пријавити на више европских фестивала, на тај начин ће велики број људи видети Хиландар и полуострво Атос.

У филму Путевима православља велики део филма посветићемо Хиландару и територији Свете Горе, државе православних монаха и бринути за очување културног идентитета Срба  и европске житеље упознати са хиљадугодишњом српском културом. Да само још нешто кажем вашим слушаоцима, На Атосу се сретнеш са Богом и човек који се врати са Атоса није више онај човек који је стигао на Атос. Његове мисли су пуно другачије и позитивније јер понављам СРЕО СЕ ЈЕ СА ТВОРЦЕМ СВЕТА, СА САМИМ БОГОМ!