Premier dr. Cerar na letošnjem FDI Summitu: Slovenija se dviguje na lestvicah konkurenčnosti, vlada bo v tej smeri ukrepala še naprej

Ljubljana, 8. december 2015 – Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes udeležil zaključka mednarodne konference »Foreign Direct Investments Conference – FDI Summit Slovenia 2015«, kjer je med drugim izpostavil, da bo vlada sprejela številne ukrepe za izboljšanje rasti in konkurenčnosti, kar se že odraža v izboljšanih uvrstitvah na lestvicah konkurenčnosti. Ob tem pa je izrazil zavedanje, da bo za boljše rezultate potrebno še veliko dela ter pozval k sodelovanju med gospodarstvom in politiko. »Sodelovati moramo kot ekipa, pri tem pa spodbujati odprti dialog in vzajemno zaupanje,« je poudaril premier.

Ob tem je spomnil, da je vlada sprejela fiskalno pravilo, Slovenija je ponovno pridobila zaupanje mednarodnih vlagateljev, vse bonitetne agencije so izboljšale kreditno oceno, država pa je napredovala na lestvicah konkurenčnosti, ki jih pripravljajo Svetovna banka, Svetovni ekonomski forum in švicarski inštitut IMD. Obenem se je izboljšalo splošno zaupanje potrošnikov in podjetij – slednje je na primer najvišje od začetka krize –, gospodarstvo dobro okreva in nezaposlenost se zmanjšuje.

Prav tako je sprejeta strategija upravljanja s kapitalskimi naložbami države, ki določa dva cilja: izboljšanje poslovanja podjetij v državni lasti in določa strateško smer nadaljevanja privatizacije. »Zavezani smo izvajanju transparentne, odprte in odgovorne privatizacije,« je poudaril premier. Hkrati je opozoril, da je Slovenskemu državnemu holdingu naloženo, da izboljša poslovanje družb, ki bodo ostale v državni lasti, poviša donosnost in izplačila dividend ter uveljavi najvišje standarde upravljanja podjetij.

Z vsemi temi ukrepi si vlada prizadeva za »reformiranje Slovenije, tako da jo povrnemo med države z dinamičnimi gospodarstvi, urejenimi javnimi financami, vladavino prava in socialno državo za najširši krog naših državljanov«, je poudaril premier dr. Cerar. Ob tem pa dodal, da je Slovenija, kljub temu da je od lani napredovala za šest mest na 49. mesto med 61 državami, še vedno v spodnji četrtini držav na lestvici konkurenčnosti, ki jo pripravlja IMD.

Za nadaljnje izboljšanje konkurenčnosti tako namerava vlada odpraviti administrativne ovire, spremeniti delovno zakonodajo in prestrukturirati breme javnih dajatev, da se bo zmanjšala obremenitev dela in dosegla »bolj optimalno« obdavčenje dohodkov, potrošnje in kapitala.

Vse to z namenom, da se spodbudi obstoječa podjetja in pritegne visoko kakovostne tuje naložbe, pri čemer bo poudarek na razvoju Slovenije kot središču za raziskave in razvoj, logistiko in zelene tehnologije.