ČLANOVI SRPSKOG KULTURNOG DRUŠTVA MARIBOR ODUŠEVILI MARIBORČANE

SRPSKI KULTURNI DAN U MARIBORU POKLON ČLANOVA SRPSKOG KULTURNOG DRUŠTVA MARIBOR MARIBORČANIMA

IMG_2351

Maribor 10. decembar

Trg Leona Štuklja u Mariboru je u svom kratkom postojanju  ugostio mnoge svetski poznate muzičke grupe i soliste. Ipak, »Srpski kulturni dan« koga su prvi put organizovali članovi veoma aktivnog Srpskog kulturnog društva Maribor ove srede 9. decembra bio je vanserijski doživljaj za probranu publiku, koja je došla da uživa u veoma kvalitetnim folklornim bravurama mladih srpskih pokolenja.

IMG_2326

Mladi folkloristi prikazali su vrhunski folklor kao pravi profesionalci. Naravno, predstavile su se i generacije folklorista koji su već dvadesetak godina uključeni u sve akcije društva. I njihovim folkloristima upućeni su veliki aplauzi mnogobrojnih ljubitelja folklora, koji su se sinoć zatekli na Trgu Leona Štuklja, da zajedno proslave »Srpski kulturni dan«.

 

IMG_2312

Zajedno sa članovima narodnog orkestra  pružili su prisutnima ne samo izvanredan koncert, nego i proputovanje kroz vreme i osećaje, koji će trajno ostati u sećanju mnogih ljubitelja srpske kulture. Srbi, mladi i manje mladi znaju da ples i muzika ne idu bez dobre kulinarike i pića.

SKD MB 2015-12 020

Na proslavu Srpskog kulturnog dana stigao je i dr. Andrej Fištravec, gradonačelnik Maribora

Nudili su srpske specijalitete na kojima bi im zavideli i sami leskovački kuvari uz obavezan Šumadijski čaj. Deo njihove ponude to veče bili su i poznati muzičari iz Srbije, koji su do duboko u noć svirali srpsku muziku.

IMG_2317

Početak kao i svaki počeo je sa srpskim specijalitetima a onda su nastupili mladi. Nastupili  su folkoristi i muzički čarobnjaci ovog srpskog društva iz Maribora dobro zagrejali publiku svojim virtuoznim instrumentima i kolima iz raznih delova Srbije i tako za dva sata aktivnog igranja srpskih kola predstavili delove repertoara izvirnih plesova, na kojima bi im zavidela i društva iz njihovih matica Srbije  i Republike Srpske.

 

IMG_2361

Njihovo » putovanje po srpskim krajevima« je obuhvatilo glavninu muzičkog i plesnog opusa uz izvođenje poznatih pesama, koje su već odavno prihvaćene kao narodne.

SKD MB 2015-12 030 (1)

Svim proslavama srpskih društava uvek prisustvuje mariborski Paroh Savo Kosojević

Za sve ljubitelje srpske muzike i plesa je bilo najvažnije dublje značenje ove folklorne manifestacije koja se izvodila kao »Dan srpske kulture« a koju su mladi srpskog porekla poklonili svojim Mariborčanima sa kojima godinama žive u ovom gradu  na Dravi. A to je lepota i univerzalnost temperamentnog plesa i muzike i poruka koje struje iz ove mladosti.

P1010602

Na kraju treba  pohvaliti odličnu organizaciju koncerta iza koje stoji veliki broj članova Srpskog kulturnog društva Maribor, koji su čvrsto međusobno povezani i zato je njihov uspeh još vredniji jer u svojim folklornim ekipama imaju više od sto članova. Njihova vizija je negovanje i čuvanje stare narodne etno kulture plesa  i muzike iz svih krajeva Srbije.

P1010604

Na kraju je poznata voditeljica programa Jasmina Krapše, potpredsednica društva pozvala Mariborčane, da se što više uključuju u aktivnosti ovog srpskog kulturnog društva.

IMG_2459

Tekst i foto: Rade Bakračević