MARIBOR I NOVI SAD POTPISALI SPORAZUM O PRIJATELJSTVU I SARADNJI

 

1. Svečano potpisivanje

Svečano potpisivanje

Od danas (četvrtak, 10. decembar)  slovenački grad Maribor, najveći grad Štajerske i srpski grad Novi Sad, najveći grad Vojvodine su bliski prijatelji!

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Maribora dr Andrej Fištravec potpisali su u novosadskoj  Svečanoj Sali Gradske kuće Sporazum o prijateljstvu i saradnji ova dva grada i tako ne samo da su dali “vetar u leđa” u budućim međusobnim odnosima, već su ujedno uveličali održavanje prve Konferencije gradova dunavskog sliva koju organizuju grad Novi Sad i Kancelarija Vlade Slovenije za Slovence u dijaspori, na kojoj učestvuju i predstavnici glavnog grada Mađarske – Budimpešte. Svečanom činu potpisivanja sporazuma prijateljstva Maribora i Novog Sada prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Budimpešte Balaž Senecej i ministar za Slovence u dijaspori Gorazd Žmavc.

2. Srdačna čestitka gradonačelnik dr Fištraveca i Vučevića

Srdačna čestitka gradonačelnika dr Fištraveca i Vučevića

Komentarišući Sporazum prijateljstva sa Mariborom, gradonačelnik Novog Sada Vučević je rekao da je ovaj čin praktično presek višegodišnjih dobrih odnosa dva grada i da Sporazum definiše želju da postanu gradovi-prijatelji tim pre jer se odnosi na sve vidove saradnje – privredne, političke, ekonomske, kulturne, sportske …

3. Gorazd Žmavc, dr Fištravec, Vučević i Balaž Senecej (S leva)

Gorazd Žmavc, dr Fištravec, Vučević i Balaž Senecej (S leva)

-Posebno sam zahvalan gradonačelniku Maribora na javno iskazanoj podršci Novom Sadu za kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture u 2021. godini-, istakao je  rekao je Vučević, podsetivši da je Maribor već bio Evropska prestonica kulture i Evropska prestonica mladih, što Novi Sad takođe ćeli da bude.

4. Zadovoljstvo nakon potpisanog Sporazuma

Zadovoljstvo nakon potpisanog Sporazuma

Dr Fištravec je naglasio da bez druženja i saradnje sa drugim gradovima iz drugih zemalja nema prosperiteta. On je podsetio da je Maribor u bivšoj Jugoslaviji bio drugi po veličini industrijski grad i da sada ovaj grad ima određenih problema i jedinu šansu za napredak vidi u saradnji sa drugim gradovima, istakavši primer saradnje sa Kraljevom, sa kojim je grad pobratim, ili sa Osijekom. Župan dr Fištravec podvukao da se  Sporazum odnosi na saradnju građana, kompanija i gradskih institucija i da će sigurno doprineti obogaćivanju već uspotavljene dobre saradnje dva grada.

 

5. Detalj sa radnog dela Konferencije

Detalj sa radnog dela Konferencije

Nakon potpisivanja Sporazuma prijateljstva Novog Sada i Maribora nastavljen je radni deo Konferencije gradova dunavskog sliva razgovorom  o komunalnom sektoru, obrazovanju, zaštiti životne sredine, saobraćaju, kulturi, privredi i turizmu, gradova Budimpešte, Maribora i domaćina Novog Sada. Inače, osnovni cilj skupa da okupi gradonačelnike i predstavnike najvećih gradova dunavskog sliva i da, u formi diskusije i okruglog stola posluži kao platforma za razmenu najboljih praksi.

Tekst: Radomir Čubranović

   Fotografije: Aleksandra Čubranović