ISLAMISTI VODE TREĆI SVETSKI RAT PROTIV HRIŠĆANA

 

Profesor Zoran Jevtović sa Filozofskog fakulteta u Nišu tvrdi:

 

–  Napad Turske na ruski vojni avion je atak na Rusiju i na Evropu. Reč je o eskalaciji tajnog verskog rata islama protiv hrišćanstva, koji traje već decenijama i preti da preraste u globalni oružani sukob – tvrdi profesor Zoran Jevtović

 

Marko Lopušina

 

Za profesora Zorana Jevtovića sa Filozofskog fakulteta u Nišu globalne političke svađe oko islamskog fundalizma, teroristički napadi Islamske države na Pariz i Evropu, kao i napad Turske na ruski avion iznad Sirije ne predstavljaju iznenađenje, jer je on ovakav tok događaja predvideo u studiji o džihadu, koja je nedavno objavljena u časopisu “Viteška kultura”.

– Napad Turske na ruski vojni avion je atak na Rusiju i na Evropu. Reč je o eskalaciji tajnog verskog rata islama protiv hrišćanstva, koji traje već decenijama i preti da preraste u globalni oružani sukob. Islamisti već decenijama vode Treći svetski rat protiv katolika, protestanata, pravoslavaca. Zapad je o njemu ćutao sve dok nije ekplozivom ugrozio njihove države – kaže na početku našeg razgovora  profesor Zoran Jevtović.

O Šta su po vama pravi uzroci te pojačane političke, kulturne i vojne netrpeljivosti islama i hrišćanstva ?

– Uzrok i ishod sukoba velikih i dugotrajnih civilizacija, islamske i hrišćanske, leže u njihovoj istrošenosti i njihovom prirodnom kraju. Kada su SAD krenule u uvođenje novog svetskog poretka izazvale su niz ratova na Bliskom istoku i u Istočnoj Evropi. Takva globalna destabilizacija Istoka i Zapada uvela je svet u Treći svetski rat koji se sprovodio državnim udarima, militantnim revolucijama i tranzicijama, terorističkim napadima i diplomatskim ekscesima. Globalni sistem je u međuvremenu izgubio ravnotežu, Zapad je upao u ekonomsku i političku krizu, a bitka za globalnu moć preselila ka Dalekom istoku, Centralnoj Aziji i Zalivu. Preoblikovanje granica država postalo je deo svakodnevnice, a religijski uticaji na političke tokove postaju sve realniji i sudbonosniji.

O Kada govorite o religijskom uticaju tu, kako ste napisali u Vašoj studiji, prvenstveno mislite na uticaj islamskog fundametalizma na političke tokove u svetu?

– Da, jer su krvavi sukobi na prostorima Sirije, Libije i Iraka, praćeni koordiniranim terorističkim akcijama u Tunisu, Kuvajtu, Saudijskoj Arabiji i u Evropi pokazali snažan antihrišćanski karakter, antizapadno raspoloženje i versku toksikaciju tamošnjih muslimanskih društava. Pod plaštom reafirmacije islama prikrivao se modifikovani verski rat do istrebljenja. Islamski fundamentalizam je preoblikovao duše mladih terorista tako da nemaju političke ideale, već im je životni san ubijanje hrišćana i zapadnjaka, ali i neposlušnih muslimana. U praksi nastao je islamizam kao nova ideologija radikalnih islamskih grupa, koja cilja na stvaranje sopstvene države i geopolitičko prestrojavanje sveta.

O Na koji način islamski fundamentalisti pokušavaju da stvore sopstvene države i da izvedu geopolitičko osvajanje sveta?

– Još pre desetak godina ankete su pokazale da dve trećine ispitanih stanovnika Afrike i Bliskog istoka podržava ideju “ujedinjavanja svih islamskih zemalja” u nov kalifat. Nije zato slučajno da je Islamska država proglasila kalifat na velikim delovima zauzetih teritorija. Ona podstičući osećaj religijskog identiteta razvija i obnavlja romantičnu viziju o pravičnom društvu u kojem kalifa bira narod, uključujući i monetu kojom će poslovati. Islam je religija mača koja forsira vojne vrline, tako da ideja nenasilja nije dominantna u muslimanskim učenjima i praksi. Islamski kalifat je prema Kuranu, obaveza koja se ne realizuje na biračkim mestima i demokratskim standardima, već borbom i nemilosrdnim obračunom sa svima koji misle drugačije!

O Po mišljenju islamista sukob sa hrišćanima kao najvećom i najmoćnijom civilizacijom je neminovan sve dok se ne uspostavi baš ta jedinstvena islamska država, odnosno kalifat.

– Militanti muslimani sebe vide kao prve “salafe” blagosiljane od Alaha, izabrane u misiji za obnovu kalifata, sa ambicijom da ga sa Sirije i Iraka prošire na susedne teritorije. Poziv na pomoć u Svetom ratu stigao je od Abu Bakra al Bagdadija , vođe samoproglašene Islamske države, koji je muslimane sveta pozvao da se bore ili da rade u administraciji, kao doktori, sudije, učitelji, inženjeri, neophodni uspostavljanju kalifata? Za razmišljanje je i podatak da od 142 međunarodno registrovane terorističke organizacije, čak 83 su islamističke, od Indije i Filipina pa do Holandije, Engleske i SAD.

O Prema zvaničnim podacima islamisti su poslednjih godina izveli dvadeset velikih akcija, među kojima su najtragičniji bili napadi na Njujork i Pariz. Na crno obojenoj mapi ekstremisti Islamske države obeležili su i Srbiju i ceo Balkan kao svoju metu.

– Ta mapa islamista je zapravo bila najava novog pohoda čiji je konačni cilj Evropa. Slično razmišljaju i turski političari, koji planiraju da intenzivnijim prisustvom kapitala i političkog tutorstva “obnove” nekadašnje teritorije Otomanske imperije. Reč je o renesansi osmanskog kalifata  na Balkanu i u Srbiji!

O  Kao bitan elemenat novog islamskog osvajanja sveta navodite činjenicu da muslimani poslednjih godina fizički osvajaju Evropu. Više od dve trećine sadašnjih migranata na Starom kontinentu su muslimani, koji se dosta teško integrišu u kulturne obrasce hrišćanskih zajednica.

– U ovom trenutku u svetu postoji 2,1 milijardi hrišćana i 1,6 milijardi muslimana. Pažljivijim čitanjem demografskih projekcija muslimani će se već do 2050. izjednačiti sa brojem hrišćana, a do 2070. postati vodeća svetska religija! Činiće skoro trećinu populacije planete, odnosno 2,8 milijardi ljudi. Oni neće biti samo demografvski već i vojno nadmoćni.

O U Evropi živi više od 45 miliona muslimana, što je šest posto ukupne populacije.

– I njihov broj neprestano raste, a sa njim i problem njihovog identiteta. Naime, tražeći svoj identitet oni odbacuju Evropu i priklanjaju se Istoku. Priključuju se grupama islamskih ekstremista i terorista, izazivaju nerede na ulicama, bacaju bombe u metroima i javno manifestuju antagonizam prema domaćem, uglavnom, hrišćanskom stanovništvu.

O  Taj eksplozivan rast islamskih vernika u Evropi tražio je i nove prostore za džamije, čiji je broj sve veći. Traži se i gradnja Islamskog centra u Srbiji. Nažalost, džamije su često i centri militantnih islamista.

– Kako u Evropi ne postoji utvrđeni sistem za osnivanje džamija njihov broj rapidno raste. U Nemačkoj ima više od 2.500 džamija, islamskih centara i molitvenih sala, u Velikoj Britaniji preko 800, u Danskoj 150, u Norveškoj 55, u Švajcarskoj 47, u Austriji 45 itd. Dalil Bubake, rektor Velike džamije u Parizu i predsednik francuskog Saveta za muslimansku veru predložio je i da se napuštene katoličke crkve pretvore u džamije, rekavši da ih je samo u ovoj zemlji potrebno čak, 5.000. U neposrednoj blizini Srbije, u Rumuniji se gradi najveća džamija u Evropi za 2.000 islamskih vernika. Da su džamije i imami škole terorizma govori iskustvo Italije, koja je proterala desetak imama koji su vrbovali muslimane za odlazak u rat na strani “Islamske države” u Siriji i Iraku.

O Kako objašnjavate fenomen da je proglašenje Islamske države povećalo je broja Evropljana koji se pridružuju islamistima?

– Multikulturizam, koji su širili SAD i Evropa je mrtav. Ideale o novcu i materijalnom bogastvu na Zapadu, zbog finansijske krize zamenile su priče o veri i posvećenosti, koje šire islamisti. Tokom 2010. godine na islam se u Evropi preobratilo oko 5.200 Britanaca, a među njima je više od 70 odsto žena. Taj proces zahvatio je i nemačku, Francusku, Holandiju čak i Bosnu. U početku su islam uzimali mladi Evropljani, a danas je na delu tzv. porodični-džihad. Sve više žena se udaje za islamiste, a sve više muškaraca odlazi u islamsku vojsku. Evropski borci, njih preko 3.500 dolaze iz Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Belgije, Holandije, Švedske i Danske. Kada se vrate u svoju zemlju oni žive sa prikrivenim radikalnim ekstremizmom i predstavljaju barut koji samo čeka trenutak kada će biti upaljen!

O Na internet sajtovima planski se prikazuju pogubljenja hrišćana i drugih “nevernika”, kako bi se istakla verska dimenzija sukoba, pri čemu ja najmanje važno kojoj državi pripada.

– Treći svetski rat islama protiv hrišćana podrazumeva osvetu muslimana zapadnjacima, a potom i osvajanje čitavog sveta. Decenijska okupacija Iraka, uz falsifikovanje uzroka agresije i ekonomsko ruiniranje države i društva, uz apsolutni neuspeh u njenom obnavljanju i naklonost šiitskim vlastima u Bagdadu, podstakli su organizovanje sunite i posredno dovele do stvaranja Islamske države, ali i novih vojnih angažmana. Brojni sektaški sukobi na “demokratizovanim područjima” samo su potvrdili snagu religije u konzervativnim zajednicama, jer su milioni ljudi spremni da za “muslimansku stvar” daju svoje živote.

O Dok Evropu zapljuskuje talas doseljavanja migranata islamskog porekla, od kog počinje da se brani i bodljikavom žicom, dotle SAD osuđuju takvo ponašanje kao nedemokratsko. O čemu se tu radi?

– Ako pažljivije analiziramo ratove i nasilje oko nas videćemo da su ih najviše proizvodile SAD. Tamo su okidači današnjih migracionih talasa koji iza kulisa prikrivaju čitave seobe naroda, čime ćemo kao posledicu dobiti duboku promenu evropskih društava. Amerikanci osuđuju javno suprotstavljanje Evropljana muslimanskoj emigraciji, jer slabljenjem Evrope uspevaju u nameri da je pretvore u geopolitički objekat, nemoćan da ozbiljnije učestvuje u kreiranju pozicija političkih moći u svetu. SAD su zbog toga neko vreme i tolerisale aktivnosti islamske države. I odbijale da uđu u vojnu koaliciju sa Rusijom, kada je zvanična Moskva objavila rat islamistima.

O Kada znamo da će krajem ovog veka svaki četvrti žitelj Evrope biti musliman, pitanje saradnje ili konflikata religija postaće glavni problem zapadne civilizacije!

– Savremeni svet počiva na antagonističkim strujanjima, pri čemu praksa pokazuje da tamo gde su verske razlike više izražene postoji veća verovatnoća sukobljavanja. Granice islama i hrišćanstva istovremeno su i linije razdvajanja zapadne arogancije i islamske netolerancije, pa u trenucima kada moć jedne strane bledi razlike dolaze do izražaja. Zapad pod plaštom “svetske zajednice” forsira privilegovani položaj SAD i njoj bliskih država, dok islamski fundamentalisti naoružani parolama o ekonomskom, vojnom i kulturnom oslobađanju maštaju o drugačijem oblikovanju planete.

O Kakav ishod ovog Trećeg svetskog rata na parče, kako ga je nazvao papa Franja, predviđate ?

– Sukob islamskih i hrišćanskih civilizacija nijednoj strani ne može doneti ništa dobro!

Antrfile

KOSOVSKA VEZA

– U građanskom ratu u Siriji, među pobunjenicima je oko pet stotina ratnika iz Evrope i iz Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U redovima terorista od početka 2012. godine do danas bilo je više od 300 kosovskih Albanaca. Među njima je i 40 imama džamija sa šireg područja Kosova i Metohije, uključujući i glavnog imama džamije u Prištini! – otkriva Jevtović.

 

Antrfile

STRAH OD ISLAMISTA

– Koliko hrišćani strepe od islamista pokazalo je istraživanje američkog Pju centra, sprovedeno jula 2015. godine. Strah se udvostru;io, a najuočljiviji je u Fransukoj – 67 odsto,  u Španiji – 61, u Nemačkoj – 46, a u SAD 53 odsto – kaže profesor Zoran Jevtović.