Predsednik vlade po zasedanju Evropskega sveta: ukrepi pravi, pomembna izvedba dogovorjenega

Bruselj, 18. december 2015 – Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je včeraj in danes, 17. in 18. decembra, udeležil rednega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju, pred tem pa t.i. minivrha nekaterih držav članic EU s Turčijo. Glavne teme tokratnih sestankov so bile obvladovanje migracijskega toka, reforma EU na predlog Velike Britanije, varnost v Evropski uniji in poglabljanje Ekonomske monetarne unije. Ob koncu zasedanja Evropskega sveta je premier ocenil, da so sprejeti sklepi pravi, predvsem na področju obvladovanja migracij pa je ključna učinkovita izvedba zavez.

Pred začetkom včerajšnjega zasedanja je potekalo neformalno srečanje nekaterih držav članic Evropske unije s Turčijo, ki se ga je tudi udeležil slovenski premier. Na srečanju je razprava potekala predvsem o implementaciji akcijskega migracijskega načrta s Turčijo. Sogovorniki so se strinjali, da morata obe strani izpolniti svoj del dogovora – Turčija bistveno zmanjšati migrantski tok in preprečevati nadaljnje ilegalne prehode proti Evropski uniji, EU pa zagotoviti dogovorjena finančna sredstva in vzpostaviti pogoje za legalni prevzem beguncev.

V okviru zasedanja Evropskega sveta, ki je tudi potekal na to temo, so voditelji držav članic Evropske unije razpravljali o predlogu Evropske komisije o vzpostavitvi evropske mejne in obalne straže. Predsednik vlade dr. Cerar je predlogu izrazil podporo, saj se Slovenija že ves čas odločno zavzema za učinkovit nadzor na zunanjih mejah Evropske unije. Načelno je premier izrazil tudi podporo k skupni zavezi k preselitvi beguncev iz Turčije, skladno z načelom solidarnosti, vendar pa je potrebno upoštevati integracijske zmožnosti držav. Do preselitev lahko pride šele tedaj, ko bo pretok ilegalnih migrantov ustavljen in zmogljivosti držav, kot je Slovenija, ne bodo zasedene zaradi dnevnega tranzita beguncev oz. migrantov, je poudaril slovenski premier.

Premier dr. Cerar upa na izdatni napredek pri obvladovanju migracijskih tokov v naslednjih mesecih. Po njegovi oceni so dogovorjeni ukrepi na področju obvladovanja migracijskih tokov pravi in zadostni, pomembna je predvsem dosledna izvedba dogovorjenega.

Ena od osrednjih tem včerajšnjega zasedanja je bila tudi reforma Evropske unije na podlagi zahtev Velike Britanije. Premier Cerar je po opravljeni razpravi poudaril, da si Slovenija želi močne, učinkovite in povezane Evropske unije, skupaj z Veliko Britanijo. Izrazil je razumevanje njihovih reformnih predlogov, mnogo izmed njih je ocenil za konstruktivne in jih bo mogoče upoštevati, vendar pa Slovenija ne pristaja na kratkoročno spreminjanje temeljnih pogodb Evropske unije. Premier je odločno poudaril tudi pomen ene temeljnih svoboščin EU, svobodnega gibanja ljudi, ki mora po njegovih besedah ostati neokrnjena, vendar hkrati izrazil razumevanje, da je potrebno iskati rešitve, da se svoboščine ne zlorabljajo, kot npr. na področju socialnih ugodnosti, kar tudi poudarja Velika Britanija.

Na današnjem nadaljevanju zasedanja so voditelji držav članic EU obravnavali varnostne in ekonomske teme. Zavezali so se k nadaljnji krepitvi sodelovanja na področju boja proti terorizmu in razpravljali o aktualnem stanju v Siriji in Libiji. Člani Evropskega sveta so izrazili nadaljnjo podporo k poglabljanju Evropske monetarne unije in notranjega trga ter se seznanili z gospodarskimi napovedmi s strani Evropske centralne banke.

Premier Cerar je, tako kot sogovorniki, posebej poudaril zadovoljstvo nad doseženim podnebnim sporazumom v Parizu.