IZLOŽBE NA PONOS FOTOREPORTERA, A NA RADOST POSETILACA

01 Pozivnica za izložbe

                                                                                 Pozivnica za izložbe                                                                   

 “ Postoji određena sličnost između lovaca i fotoreportera: biti u stalnoj potrazi sa beskrajnim strpljenjem čekati pravi trenutak. Razlika je što spretni potez fotoreportera ne zaustavlja pticu u letu, već produžava život jednom trenutku…” rekao je sinoć (23. decembra) predstavnik Muzeja Vojvodine Darjuš Samii na otvaranju dve izuzetne izložbe fotografija  “Objektivno” i “Omaž novosadskim svetlopiscima” koje se već više od 40 godina organizuju u Novom Sadu povodom fotoreporterske godine.

02 Domaćin u ime Muzeja-Darjuš Samii

Domaćin u ime Muzeja-Darjuš Samii

Izložbe na ponos fotoreporterske profesije, a na radost brojnih posetilaca tradicionalno  naizmenično organizuju fotoreporteri novosadskih dnevnih listova “Dnevnik” i “Mađar so”, a Muzej Vojvodine je, kao i lane, domaćin izložbi. Inače, održavanje ovih izložbi su pomogli: Uprava za kulturu Novog Sada, Društvo novinara Vojvodine, list “Mađarso”, JP “Vojvodinašume”, JKP “Tržnica”, Luka Novi Sad, Vinarija Kovačević, Carlsberg Srbija i UNS.

03 Velike prostorije Muzeja su bile tesne za brojne goste

Velike prostorije Muzeja su bile tesne za brojne goste

Aktuelno stvaralaštvo je predstavljeno Izložbom “Objektivno”, na kojoj je izloženo 60 fotografija, a predstavilo se 30 fotoreportera, koji rade ili su ponikli u dve najveće novinske kuće u Vojvodini (“Dnevnik” i “Mađar so”), kao i radovi i fotoreportera koji rade za Tanjug, “Večernje novosti”, “Blic”… , a žive i stvaraju u Novom Sadu.

04 Katalog izložbe Objektivno

Katalog izložbe Objektivno

Evo imena autora koji su značajni ne samo u Srbiji, regionu, već i u svetu, bilo  ranije, tako i sada: Filip Bakić, Martin Candir, David Čila, Darko Dozet, Sabolč Dudaš, Aleksandra Erski, Robert Getel, Radivoj Hadžić, Jelena Ivanović, Aleksandar Jovanović, Vladimiri Jovanović, Gordana Jović, Aleksandar Kamasi, Ana Lazukić, Kaća Lazukić, Geza, Lenert, Branislav Lučić, Velimir Meda, Nenad Mihajlović, Slobodan Miletić, Borivoj Mirosavljević, Edvard Molnar, Goran Mulić, Andraš Otoš, Jaroslav Pap, Aleksandar Plačkov, Ilija Ramić, Srđan Srđanov, Nikola Stjanvić i Slobodan Šušnjević.

05 Katalog Omaž novosadskim svetlopiscima

Katalog Omaž novosadskim svetlopiscima

Među kolegama fotoreporterima našli su se  i radovi 6 dama – vrsnih majstora fotografije: Ane Lazukić, Čile David, Aleksandre Erski, Kaće Lazukić, Jelene Ivanović i Gordane Jović.

06 Poštovanje prema preminulim kolgama

Poštovanje prema preminulim kolegama

Izložba “Omaž novosadskim svetlopiscima” je predstavila 11  dragih i uglednih kolega, koji više nisu sa kolegama fotoreporterima, ali njihove fotografije su i dalje odsjaj njihovog rada i dugogodišnjeg stvaralaštva koji su obeležili jednu epohu. To su:

07 Marta Varju , Tomislav Peternek i Darko Dozet

Marta Varju , Tomislav Peternek i Darko Dozet

Geza Barta (1913-2002), Julije Brežan (1909-1970), Miljan Čubranović (1976-2009, inače sin našeg novinara Radomira Čubranovića), Pavle Đisalov, (1919-2003), Gavrilo Grujić (1946-2006), Gabor Ifju (1947-2011), Dejan Lazarević (1967-2006), Stevan Lazukić (1931-2006), Bora Vojinović (1931-1997), Jovan Vajdl (1931-2001) i Ileš Zambo (1947-2009).

08 Detalj brojnih radova na izložbama

Detalj brojnih radova na izložbama

-Izloženi su radovi Novosađana koji su odavno dokazani na prostorima bivše Jugoslavije i koji su osvojili mnoštvo značajnih nagrada – Andraša Otoša, Jaroslava Papa, Borivoja Mirosavljevića, Martina Candira, Maćaš Nemeta, Branka Lučića, Sabolča Dudaša, Slobodana Miletića i drugih nadaleko poznatih fotoreportera koji stvaraju u Novom Sadu,- rekao je Darko Dozet, predsednik Foto asocijacije Vojvodine. On je posebno napomenuo da su na izložbi i radovi majstora fotografije Borivoja Mirosavljevića i Geze Lenerta, koji, iako su u penziji, i dalje snimaju, pišu knjige, edukuju mlade fotoreportere i učestvuju na izložbama. Tako, na primer, Borivoj Mirosavljević koji je ugledni član Društva novinara Vojvodine se godinama zalaže da Novi Sad dobije Muzej foltografije, a i izborio se svojevremeno da fotografija uđe u zakon o umetničkom stvaralaštvu i autorstvu.

08.02.2002. Novi Sad Jutarnja magla iznad novosadskih crkava u centru grada. snimio: Miljan CCubranovic, N.Sad, YU

08.02.2002.
Novi Sad
Jutarnja magla iznad novosadskih crkava u centru grada.
snimio: Miljan CCubranovic, N.Sad, YU

O izložbama je govorila glavna i odgovorna urednica dnevnog lista na mađarskom “Mađar so” Marta Varju koja je predviđenu čast otvaranja mnifestacije prepustila gostu iz Beograda,  doajenu jugoslovenske fotografije Tomislavu Peterneku.

Izložbe će biti otvorene u Muzeju Vojvodine do 16. januara iduće godine.

  Tekst i fotografije: Radomir Čubranović