Лајчак: Дијалог нема алтернативу, успоставити ЗСО

уторак, 19.01.2016. у 16:26
Мирослав Лајчак (Фото Танјуг/ Т.В.)

Шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак изјавио је данас у Београду да дијалог Београда и Приштине нема алтернативу и да је неопходно успоставити Заједницу српских општина.

„То што је било договорено треба да се испуни. Апсолутно је потребно да се ЗСО успостави и почне да функционише”, рекао је Лајчак новинарима уочи предавања о путу Србије ка ЕУ на ФПН-у и доделе награда „Предраг Симић”.

Шеф словачке дипломатије, који из Београда путује у Приштину, каже да ће о томе разговарати са представницима Приштине.

„Битно је да се настави дијалог Београд-Приштина јер то је главни пут за нормализацију атосмфере. Потребно је и поручићу да тај дијалог нема алтернативу и да не може да се условљава било чиме”, нагласио је Лајчак, преноси Танјуг.

Осврнувши се на деловање косовске опозиције, Лајчак је рекао да сузавац сигурно није политички инструмент и да у парламенту треба да се воде политички разговори, а не да се баца сузавац.

„Мислим да то показује степен зрелости или незрелости тих снага”, оценио је шеф словачке дипломатије.

Један од разлога за посету Лајчака Приштини је и десетогодишњица једне од највећих трагедија у историји Словачке, када је пао авион са словачким војницима који су се враћали са Косова.

У несрећи су погинула 42 војника, а косовске институције су подигле споменик, који ће открити словачки министар.

Лајчак је, на предавању које је одржао на ФПН-у о европским интеграцијама Србије, рекао да је нормализација односа између Београда и Приштине једно од најважнијих питања у вези са европским амбицијама Србије.

Он је нагласио да нормализација не значи признање Косова, већ да се очекује правно-обавезујући документ који уређује односе Београда и Приштине.

„Нормализација значи признавање чињенице да Косово постоји и решавање питања везаних за свакодневни живот тамо”, објаснио је шеф словачке дипломатије.

Међу осталим кључним питањима везаним за европски пут Србије, Лајчак је навео „квалитет изнад брзине”, истакавши да није кључ у отварању, већ у затварању преговарачких поглавља.

Он је указао на значај владавине права и активне улоге цивилног друштва на том плану.