“BELA KUGA” NA PRAGU SRPSKOG SELA

TRIBINA U RAŠKI

raska

Danas kada bela kuga uveliko kuca na vrata Srbije i preti srpskom narodu da od velikog i ponosnog naroda postane nacionalna manjina u sopstvenoj državi, ne postoji preči i važniji zadatak od toga da država i njene institucije formiraju ministarstvo za porodicu i fondaciju za pomoć višedetnim porodicama.

U Raški je sredinom januara održana tribina pod nazivom “Bela kuga na pragu srpskog sela” u organizaciji Srpske Kraljevske Akademije naučnika i umetnika, Udruženja za borbu protiv bele kuge “Ili radi ili rodi”, i udruženja “Zeleni putokazi”. Još jednom je Srpska Kraljevska Akademija naučnika i umetnika pokazala spremnost i odlučnost da uputi svoju punu podršku svim srpskim majkama i očevima i podrži da se u ovim teškim vremenima po Srbiju i srpski narod očuva porodica kao najvažnija svetinja našeg naroda. Verujem da bi danas i sam Petar Prvi oslobodilac i njegov sin Aleksandar koji su u rovu sa svojim narodom branili Srbiju od neprijatelja bili ponosni na rad i borbu naše Akademije koja se danas sa svojim narodom bori sa najvećom pošasti dvadesetog veka – belom kugom, koja kao nikada do sada preti srpskom narodu da u sopstvenoj državi postane nacionalna manjina.

“Želim da se zahvalim Srpskoj Kraljevskoj Akademiji naučnika i umetnika i njenom počasnom predsedniku akademiku gospodinu Draganu Damjanoviću i predsedniku Naučnog saveta akademije, akademiku Mirku Kerkezu koji su dali punu podršku radu i mog udruženja za borbu protiv bele kuge, jer bez podrške Akademije ova ideja ne bi imala ovakav prijem u narodu da iza ove ideje ne stoji ovakva jedna institucija i ljudi od ugleda i struke “ rekla  je, između ostalog, na ovoj tribini Maja Kovačević, stručni saradnik Srpske Kraljevske Akademije naučnika i umetnika SKANU, predsednica Udruženja “Ili radi ili rodi” i majka devetoro dece.

Na tribini je govorio potpredsednik Srpsko–ruskog društva Nikola Mihajlović koji je istakao da ne postoji gori čin od čina ubistva deteta u majčinoj utrobi, osvrćući se na statističke podatke da je jedna cela Srbija ubijena u akušerskim klinikama širom Srbije. Na tribini je govorio i direktor Doma zdravlja u Raški, inače ginekolog dr Miladin Andrić. On je naročito obratio pažnju na štetnost abortusa po majku i komplikacije koje nosi sa sobom abortus. Međutim, on je napravio i izuzetno nadahnut osvrt na lepotu rađanja i radost roditeljstva i uloge ginekologa, i potrebe da se sa budućim majkama predoči sve ono što rađanje donosi sa sobom, uz veliku zahvalnost organizatorima i građanima Raške, medijima koji su propratili ovaj događaj i najave novih tribina i afirmacije rađanja za budućnost Srbije i jaku i uspešnu Srbiju.

I.R.