U MARIBORU ODRŽANA SVETOSAVSKA AKADEMIJA KOJOJ JE PRISUSTVOVAO VELIKI BROJ SRBA I SLOVENACA

DSC07044

SVOJIM NASTUPOM  AKADEMIJU UVELIČALI ČLANOVI RUSKE FOLKLORNE SEKCIJE »KALINKA« IZ ČAKOVCA

Sveštenici pravoslavne opštine Maribor i članovi veoma aktivnog Srpskog kulturnog društva Maribor iz prestonice slovenačke Štajerske prvi put su ove godine svetosavskom akademijom obeležili školsku slavu – Svetog Savu.

P1010836

Milada Kalezić, prva dama slovenačke glume

Mladi srpskog porekla uz potporu sveštenika Pravoslavne opštine Maribor  organizovali su, veoma dobro, duhovno druženje u čast Svetog Save, duhovnog oca, crkve, škole i istorije pravoslavnog naroda.

P1010838

Milan Jovanović

Svečana akademija je posvećena prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi, utemeljivaču srpske crkve, države, školstva,  i najvećem srpskom prosvetitelju. Njegovo delo i danas zrači istom snagom i misijom kao nekada. Centralna proslava održana je 24. januara u prostorijama zavoda Antona Martina Slomška u Mariboru.

P1010864

. Obeležavanje Svetosavske nedelje u ovom delu Slovenije počelo je istog dana u 10. sati Blagosiljanjem i sečenjem slavskog kolača i koljiva u slovenačkim gradovima: Mariboru, Murskoj Soboti i Ravnama u Koruškoj gde su u kulturnom programu učestvovali učenici  osnovnih škola i polaznici veronauke.

DSC07011

U programu su učestvovali članovi Srpskog kulturnog društva Maribor, članovi ruskog kulturnog društva »Kalinka« iz Čakovca, »Duo Ponte« iz Maribora, Milada Kalezić, prva dama slovenačke glume i više umetničkih grupa iz Maribora.

P1010856

Program priredbe su osmislili i realizovali članovi Srpskog kulturnog društva Maribor.

Mladi srpskog porekla iz slovenačke Štajerskes su kroz pesme i recitacije govorili o životu i radu Svetog Save.

P1010866

Akademiji su prisustvovali pored mnogobrojnih Srba iz Slovenije i Austrije, sveštenici Savo Kosojević i Milan Jovanović, Nedeljko Popović, predsednik Srpskog kulturnog društva Maribor i Rade Bakračević, predsednik srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora i Graca kao i veliki broj poznatih Srba i Slovenaca iz ovog dela Slovenije.

DSC07024

Nakon Svetosavske himne koju su izveli članovi pevačke sekcije SKD Maribor velikom broju gostiju se u čast Svetog Save obratio otac Milan Jovanović.

Svečanu akademiju otvorila je Milada Kalezić, poznata slovenačka glumica.

IMG_2762

Akademiju su svojim nastupom uveličali članovi Ruskog govornog područja »Kalinka« iz hrvatskog Međimurja, koji su u veoma lepim i originalnim ruskim nošnjama 30. minuta pevali poznate ruske pesme. Njihove pesme su velikim aplauzom nagradili prisutni.

Tekst i foto: Rade BAKRAČEVIĆ