Александар Вучић отворио Прокоп

IMG_7427-001

Александар Вучић (фото: Раде Бакрачевић)
уторак, 26.01.2016. у 11:00

Премијер Србије Александар Вучић присуствовао је обележавању завршетка прве фазе изградње будуће главне железничке станице Београд центар у Прокопу, која је, после 40 година, отворена за саобраћај.  Вучић је означио отварање Прокопа тако што је у станицу дошао са сарадницима новим Штадлеровим возом, који ће од саобраћати на линији Београд – Нови Сад.

Свечаности присуствују и потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и градоначелник Београда Синиша Мали. Очекује се да ће за потпуно измештање железничке станице из центра града у станицу „Прокоп” бити потребно годину дана.

У функцији је осам колосека који су изграђени по европским стандардима, као и пет перона па је „Прокоп”, који се до сада користио за возове градске железнице односно БГ воз, отворен и за пријем и отпрему путника возова на релацији Београд – Нови Сад – Београд.

На тој линији ће саобраћати нови Штадлерови електромоторни возови, а кроз Прокоп ће наставити свакодневно да саобраћа 105 БГ возова. Завршетком ове фазе омогућено је одвијање железничког саобраћаја у станици на осам од укупно десет пројектованих колосека, као и пријем и отпрема путника на пет од укупно шест перона, са свим потребним пратећим радовима за организацију и контролу саобраћаја возова и путника.

Испуњен је предвиђени рок за завршетак радова који је био 420 дана, а вредност уговора од 25,8 милиона евра обезбеђено је из кредита Кувајтског фонда за арапски економски развој. Пројекат је урадио Саобраћајни институт ЦИП. Радови на првој фази је извео конзорцијум на челу са Енергопројектом, а обухватили су, између осталог, изградњу трећег, четвртог, седмог и осмог колосека, реконструкцију постојећег деветог и десетог колосека.
Радови на реконструкцији железничке станице Београд Центар у Прокопу почели су 3. децембра 2014. године. Урађено је шест станичних колосека – 3, 4, 7, 8, 9 и 10 укључујући и четири такозвана извлачњака, а колосеци 5 и 6 колосек у зони перона изграђени су и пуштени у саобраћај 2010. године, као и први и други колосек за које је завршен доњи строј, извршена набавка материјала и опреме за каснију уградњу колосека.

На пет од укупно шест перона обавељени су грађевинско занатски и инсталатерски радови, као и два путничко-пртљажна потходника – дедињска и сењачка страна. Радове је изводио конзорцијум фирми окупљених око „Енергопројект Опреме”, а у чијем саставу су још „Енергопројект Нискоградња”, „Енергопројект Високоградња” , ЗГОП и АЖД. Радови су обухватили и електро-енергетске инсталације и телекомуникационе системе у потходиницима и на перонима.

Уведен је информативног систем за обавештавање путника, а завршено је и санирање хидроизолација на плочи коте 105, затим контактна мрежа и градња четири трафо станице, диспечерски уредаји и локална кабловска мрежа, осигурање станице Београд центар, као и распутница Карађорђев парк и Дедиње електронским сигнално-сигурносним уређајима и реконструкција станичне поставнице.

Наредна фаза укључује изградњу станичне зграде, саобраћајног и путничког прилаза са аутопута Е-75 и ободних градских саобраћајница, као и пратеће инфраструктуре.

Такође, предвиђено је да се у „Прокопу” на плочи подигне горњи спрат станице на коме ће се налазити комерцијални и други садржаји површине више од 100.000 квадратних метара. Градња станице у Прокопу траје још од 1974. године, када је заживела као идеја тадашњег градоначелника Бранка Пешића, али од 1996. године није било радова.

Радови на терену су започети 1977. године, али је убрзо прекинута због недостатка финансијских средстава, затим је 1990-их настављена и прекинута поново 2000. године. На тендеру 2005. је победио мађарски „Тригранит” са којим су преговори прекинути, јер је измеду осталог тражио да му буде уступљено право градње на месту садашње железницке станице односно у Савском амфитеатру.

Станица „Прокоп” је део Београдског железничког чвора и представља центар железничке мреже Србије.

Изградњом путничке станице Београд центар у Прокопу, техничких станица у Земуну и Кијеву, Робно транспортног центра у Макишу и обилазне пруге Бели Поток-Винча-Панчево, теретни систем и нови путнички систем стављају се у функцију по концепту чвора.

————————————————————

Вучић: На станици смо ка Европи, кашњења неће бити

Коначно смо стигли, путовање је трајало дуже од 40 година, радови су завршени у року и сада имамо одакле да кренемо даље, а овде је реч о покретању целе земље, изјавио је премијер Александар Вучић отварајући нову железничку станицу Прокоп.

„Београд центар је завршен, стигли смо и имамо одакле да кренемо даље, овде се бавимо планом, брзином и циљем, и овде се не ради о возовима, већ о Србији”, поручио је премијер.

Према његовим речима, данас у Прокопу није реч о возовима, већ о покретању земље, о њеној сатници, која је прецизна.

Коначно „знамо где идемо и куда ћемо да стигнемо”, рекао је Вучић, правећи метафоричну паралелу са покретањем Србије.

„Воз који смо покренули, којим Србија иде напред, треба да превезе и оне с леве стране, и оне са десне, и оне из центра, али и оне који су се укрцали као слепи путници”, рекао је Вучић и додао да једино свако од њих „мора да плати карту”.

„То је карта Србије за Европу. Ово је прва станица. Кашњења неће бити”, поручио је премијер Вучић.

Вучић је рекао да отварање Прокопа показује да све може да се уради кад су грађани вредни, кад постоји план, те да и огромни пројекти могу да постану реалност кад се размишља о деци и будућности.

„Задовољан сам што на свим људима који желе добро својој земљи и који гледају у будућност и који своју будућност виде у Србији могу да видим осмех и задовољство”, рекао је Вучић.

Премијер је рекао да је читао о железници и застао на цитату да није све у путовањима и да озбиљан човек мора негде и да стигне.

„Зато сам данас овде, да вам кажем да смо коначно стигли, путовање је трајало дуго, више од 40 година, мењали смо и возове и машиновође и кочничаре, стајали на успутним станицама, каснили, клацкали се, гурали, били убеђени да не знамо где идемо и зашто, неки пут се шверцовали, плаћали скупљу цену, чекали, надали се, али имали смо и чему”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, у последњих 420 дана у року је завршена реконструкција станице Београд Центар.

„Стигли смо и имамо одакле даље”, рекао је Вучић.

Он је навео да није реч о железничкој станици и о доласцима и одласцима возова, већ о покретању земље, њеном тачном и прецизном возном реду у будућности, дисциплини оних који управљају, уређености и пристојности вагона, особља и путника.

Вучић је оценио да је тешко и у Европи наћи лепе возове какве има Србија.

„Ми данас овде можемо мирно да кажемо да тачно знамо где идемо и где ћемо да стигнемо. И ко год види Прокоп, знаће о чему причам и знаће да то нема везе са политиком”, рекао је Вучић.

Воз који смо покренули треба да превезе и оне на левој и на десној страни, и оне у центру па чак и слепе путнике, мора да буде брз и да стиже на време, једино што свако мора платити карту, рекао је Вучић.

„Од те карте, ја који себе не доживљавам као ништа више од кондуктера који ноћу чита, имам обавезу да издвојим за нове пруге, станице, школе, болнице, путеве и мостове, за све оно што није грађено, а за шта ја и други чланови владе имамо огромне планове и што смо умногоме урадили”, рекао је Вучић.

Он је навео да је то карта за улазак у свет и у Европу и позвао грађане да крену тим возом, јер неће бити кашњења.

Он је навео да је у року и на време, без дана кашњења, направљено оно у шта су многи сумњали.

Вучић је, наводећи да ће станица у потпуности бити завршена до 2018. године, годину дана пре рока, рекао да ће то бити једна од најлепших станица у Еворопи.

„Ми са Европом и најлепшим градовима треба да се поредимо”, рекао је Вучић.

Србија има план и будућност и на том путу нико не може да је заустави, рекао је Вучић.

„Ово је ваша имовина, хвала вам на томе што ову земљу волите и подржавате и захваљући вама овакви резултати су могући. Србија ће ради и граби напред”, рекао је Вучић.

Танјуг
——————————————————————————————

Премијер о оспоравањима: “Да су струја,градове би осветлили”

Премијер Александар Вучић одбацио је било какву сумњу у то да је све по питању пројекта завршетка Прокопа „чисто као суза”, цитирајући „хејтерима” на друштвеним мрежама Теслине речи: “њихова мржња претворена у електричну енергију могла би градове да осветли”.

Одговарајући на наводе новинара на отварању станкице Прокоп, да је Управни суд изнео став да је тендер био незаконит, премијер је рекао да је све чисто ко суза, и да свако ко има примедбе може да се обрати надлежним органима.

„Ако има било ко било какву сумњу нека то уради. Овде су радиле српске компаније на најбољи начин и српски радници. Нећу да дозволим да ми они који најмање имају права да о томе говоре, говоре о корупцији и криминалу, посебно што знам да ни ја, ни други ни динара нисмо узели”, рекао је Вучић.

Он је „онима који би на друштвеним мрежама желели да унизе данашњи дан” поручио да би „њихова мржња претворена у електричну енергију могла градове да осветли”, позивајући се на Теслине речи противницима.

„Боље да ти људи гледају у себе и виде како су стицали богатство, а не да код поштених људи траже грешке које су код себе видели”, рекао је Вучић.

Он је навео да је једна страна компанија, уз једну домаћу, била незадовољна тиме што Енергопројект ради посао и да су они желели да раде посао.

„Задовољан сам што су српске компаније највећи део посла урадиле и увек сам срећан кад српске компаније добију посао, у складу са законом”.

Танјуг

2