55 GODINA ZAŠTITE ZDRAVLJA STUDENATA U NOVOM SADU

 

   02 Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi...                     Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi…                                         

 Najveći grad u Vojvodini – Novi Sad je još jednom dokazao svoju veličinu i značaj kao univerzitetski grad. Danas (27. januara) na Dan Svetog Save u prisustvu brojnih gostiju Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata u Novom Sadu obeležio je jubilej – 55 godina od osnivanja. Svečanosti su u ime Grada Novog Sada prisustvovali član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat, šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović i  načelnica Gradske uprave za zdravstvo dr Mili Uverić – Radović.

03 Slavljenik - prof.dr Dickov

Slavljenik – prof.dr Dickov

Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata prof. dr Veselin Dickov je u šarmantnom izlaganju podsetio da je Studentska poliklinika u Novom Sadu osnovana još 1955. godine kao ogranak Studentske poliklinike Beogradskog Univerziteta. Kao samostalna radna organizacija pri Univerzitetu u Novom Sadu, Studentska poliklinika je osnovana rešenjem Univerziteta u Novom Sadu 1961. godine. Danas, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novosadskog Univerziteta predstavlja zaokruženu celinu sa službama koje najvećim delom zadovoljavaju potrebe zdravstvene zaštite studenata. U tom značajnom i odgovornom poslu Zavodu je najviše pomogao Grad Novi Sad, iako od od oko 77.000 studenata svega 30% su iz Novog Sada. Stoga se direktor Dickov posebno zahvalio Gradu Novom Sadu i gradonačelniku Milošu Vučeviću, prof. dr Zoltanu Horvatu i Gradskoj upravi za zdravstvo koji su uspeli da prepoznaju zahteve i potrebe Zavoda i pruže u svakom trenutku neophodnu podršku. Direktor Dickov je ukazao na spefični status Zavoda: da je na budžetu Republike, u okviru Univerziteta Novog Sada koji je „nadležnosti“ Pokrajine, a razumevanje i pomoć dobija od Grada Novog Sada.

04 Zahvalnica za gradonačelnika

Zahvalnica za gradonačelnika

– Ova ustanova studentima pruža usluge polikliničkog tipa, a ovde su im i izabrani lekari. Studenti sa Univerziteta u Novom Sadu i sa privatnih novosadskih fakulteta ovde dobijaju primarnu zdravstvenu zaštitu, ali napominjem da se i celokupna prevencija odvija u našem Zavodu – rekao je direktor prof. dr Veselin Dickov koji je uručio Zahvalnicu  gradonačelniku Novog Sada koju je primio šef kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, zatim članu Gradskog veća prof.dr Zoltanu Horvatu, načelnici Gradske uprave za zdravstvo dr Mili Uverić – Radović, kao i brojnim poslovnim prijateljima Zavoda.

05 Gosti Grada-Petrović i Horvat

Gosti Grada-Petrović i Horvat

-Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata je ustanova od velike važnosti za Grad Novi Sad jer brine o zdravlju oko 77 hiljada mladih ljudi, intelektualaca koji su na Univerzitetu Novog Sada kao i na privatnim fakultetima grada. Oni su buduća elita ove zemlje i nama je iz tog razloga veoma važno da kao Grad ulažemo u njihovo zdravlje i da im pružimo maksimum u zdravstvenoj zaštiti. Novi Sad, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem je dosta investirao u ovu ustanovu, a neki od najvažnijih projekata su nadogradnja objekta, postavljanje defibrilatora, nabavka ginekološkog stola za pacijentkinje sa invaliditetom i drugo – istakao je prof. dr Zoltan Horvat i čestitajući domaćinu direktoru Zavoda prof. dr Veselinu Dickovu i svim zaposlenima jubilej i slavu.

06 Najradosniji deo svečanosti

Najradosniji deo svečanosti

Čestitajući jubilej Zavodu i krsnu slavu, šef kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar je, pored ostalog, rekao:

– Želim vam da još dugi niz godina i decenija radite ovako uspešno pružajući  zdravstvene  usluge za blizu 80.000 studenata, a sa sigurnošću mogu da kažem da će Grad Novi Sad nastaviti da vam pruža bezrezervnu podršku. –

 

                                                        Tekst i fotografije: Radomir Čubranović