GODIŠNJA KONFERENCIJA DRUŠTVA ŠTAJERSKA ZAJEDNICA

ŠTAJERSKA ZAJEDNICA DRUŠTVO ZA SVA VREMENA

»ŠTAJERSKE NOVICE« DO MARTA 2016 – 16.440.000 POSETA

AKTIVNOSTI DRUŠTVA FINANSIJSKI POMOGLI: MINISTARSTVO ZA KULTURU I INFORMISANJE REPUBLIKE SRBIJE, UPRAVA ZA SARADNJU S DIJASPOROM I SRBIMA U REGIONU, «JAVNI SKLAD REPUBLIKE SLOVENIJE ZA KULTURNE DEJAVNOSTI«

Ovogodišnje priznanje: “Zlatno pero Štajerske”: Radiju »Slovo ljubve« Arhiepiskopije beogradsko – karlovačke i Božidaru Driniću, uredniku magazina »AGRAR« iz Zrenjanina.

ČLANOVI IZVRŠNOG ODBORA ŠTAJERSKE ZAJEDNICE

To su članovi, koji već deset godina, veoma uspešno vode sve aktivnosti Štajerske zajednice (od leve) Zoltan Časar, Goran Gelev, Rade Bakračević, Radmila Radojević, Dobre Stojanovski, Zdravko Majstorović 

Radenci 13. marta –  Jučerašnji dan biće zabeležen zlatnim slovima u analima Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora. U poznatom slovenačkom turističkom kraju Radenci u severoistočnoj Sloveniji okupili su se Srbi iz Slovenije i Austrije na svojoj redovnoj godišnjoj konferenciji, da analiziraju prošlogodišnje aktivnosti i da se dogovore za nove projekte u ovoj godini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Članovi puni pozitivnog entuzijazma

Godišnjoj konferenciji prisustvovalo je 26 delegata iz Kranja, ljubljane, Celja, Radenaca, Murske Sobote, Maribora i austrijskih gradova Graca i Lajbnica.

2016-03-12 001 2016-03-12 079

Očekuje se dolazak i ostalih delegata

U prošloj godini su članovi društva realizovali 18 manjih i većih projekata. Dva najveća projekta prošle godine su bila: izdavanje internet novina Štajerskih novosti samo prošle godine milijon i sedamsto hiljada poseta a za deset godina izlaženja novina  16 milijona i 440 hiljada poseta iz celog sveta.

4a91bdbb-5790-488d-a18a-a2f7b796b303

Drugi veliki projekat je snimanje dokumentarnog filma »Putevima pravoslavlja«.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Novi mladi članovi Štajerske zajednice

U akcijama prošle godine učestvovali su sledeći članovi: Rade Bakračević, Zdravko Majstorović, Dobre Stojanovski, Slaviša Tomić, Zoltan Časar, Gradimir Stanić, Biljana Kostić, Nenad Radomirović, Aleksander Bakračevič, Dragan Pavić, Zorica Zec, Božidar Drinić, Dušanka Šef, Milada Kalezić, Milan Aksentijević, Radmila Radojević, Borivoje Manojlović, Ivan Obradović, Zorana Bokan, Marko Lopušina, Ivan Rajović, Hadži Momir Bakračević, Slavka Bakračević, Rade Živković, Radomir Čubranović, Aleksandra Čubranović, Filip Matko, Dani Mauko, Goran Gelev, Daniel Grah, Paroh Savo Kosojević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Radna atmosfera

Januara 2015 je  društvo pristupilo Savezu srpskih društava Slovenije.

U prošloj godini su Božidar Drinić, urednik magazina »AGRAR« iz Zrenjanina i Rade Bakračević, urednik »Štajerskih novosti« u imenu ova dva časopisa pobratimila dvadeset srpskih i slovenačkih opština.

9ccea385-1019-4ded-88ca-925b08362cfd

Ova dva aktivna Srbina sa članovima svojih uredničkih odbora učinili su nešto vredno »Ginisove knjige rekorda«. Za samo godinu dana pobratimili su dvadeset srpskih i slovenačkih opština, zašta su nekada neki drugi ljudi trebali 50. godina.

CIMG6336

Blagoslov Paroha Save Kosojevića za godišnju konferenciju

Marta meseca predstavili su u Mariboru slovenačkoj javnosti najbolje svetske pisce aforizama Aleksandra Čotrića iz Beograda  i više slovenačkih.

IMG_1783 (2)

Deo iz filma o Mihajlu Pupinu

U prostorijama »IZUMA« u Mariboru, najvećeg evropskog instituta za sakupljanje podataka za biblioteke, zajedno sa Savezom kulturnih društava Maribor, prikazali su dokumentarni film režisera Rada Bakračevića: »Otvaranje spomenika Mihajlu Pupinu«, koje se dogodio 9. oktobra na Bledu u prisustvu Tomislava Nikolića, predsednika Srbije i Boruta Pahora, predsednika Slovenije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najvažniji izveštaj blagajnika društva: Dobre Stojanovski, blagajnik: “Društvo je završilo 2015. godinu pozitivno”.

Veoma pozitivna akcija uredničkog odbora »Štajerskih novosti« podela »Zlatnog pera Štajerske« doživela je vrhunac 20. maja 2015 u Beogradu kada su Rade Bakračević, predsednik komisije i Zdravko Majstorović, član podelili to visoko novinarsko priznanje Bobanu Kovačeviću, uredniku Televizije Srbije i Zorani Bokan, urednici Radio Beograd. Prisustvovalo je sto srpskih novinara iz celog sveta i Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije.

IMG_9950

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije – čestitke za aktivnosti članova Štajerske zajednice

Većinu projekata ovog veoma aktivnog društva u štajerskim pokrajinama finansijski su pomogli: Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i »Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti«.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U sve aktivnosti društva bili su uključeni i predstavnici Crkvenog odbora Srpske pravoslavne opštine Maribor na čelu sa Parohom Savom Kosojevićem.

Veliku aktivnost članovi Štajerske zajednice, zajedno sa Pravoslavnom crkvenom opštinom Maribor i srpskim društvima iz Maribora pokazali su prilikom humanitarne pomoći postradalim u prošlogodišnjim poplavama u Srbiji i Republici Srpskoj.

IMG_5859

Detalj iz filma “Putevima Pravoslavlja” Njegova svetost Patrijarh Irinej i režiser filma

U ovoj godini najvažniji projekat društva je finalizacija dokumentarnog filma: »PUTEVIMA PRAVOSLAVLJA« čija je promocija već zakazana maja meseca u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

5fcc6fe4-40bc-49d5-a5c4-c0a08e8a588c

Prvi deo tog filma režisera Rada Bakračevića prikazan je 30. maja 2015 u Sarajevu na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma na kome je u konkurenciji 430 filmova sa svih pet kontinenata zauzeo 23. mesto

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Detalj sa snimanja filma na Svetoj carskoj lavri manastiru Hilandaru

bili su poziv od Preosvećenog Vladike Arsenija, Nastojatelja Spomen Hrama Svetog Save« iz Beograda, da 24. maja u Kripti ovog Hrama u samom centru srpskog Pravoslavlja prikažu dokumentarni film: »Putevima pravoslavlja«, režisera Rada Bakračevića  Snimanje filma je blagoslovio Njegova svetost Patrijarh Irinej. Posle promocije u Hramu Svetog Save članovi Štajerske zajednice prikazaće film u Zrenjaninu, Žiči i Kraljevu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Godišnju skupštinu vodio je Milan Aksentijević, predsednik radnog predsedništva

25. maja će Rade Bakračević, predsednik, Zdravko Majstorović, Zorica Zec  i Aleksander  Bakračević članovi komisije za dodelu »Zlatnog pera Štajerske« predati ovo visoko priznanje na svečanoj priredbi u prostorijama Srpske patrijaršije u Beogradu: Radiju »Slovo ljubve« Arhiepiskopije beogradsko – karlovačke i Božidaru Driniću, uredniku magazina »AGRAR« iz Zrenjanina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mnogo pohvalnih reči o radu društva izrekao je u imenu Nadzornog odbora, njen predsednik Zdravko Majstorović

Na jesen ove godine spremaju štampanje knjige pod radnim naslovom: »Deset godina Štajerske zajednice«. Štampanjem knjige žele da neguju srpski jezik i srpsku kulturu. Objaviće literarna dela svojih članova i događaje koji su vezani na aktivnosti Srba iz Štajerskih pokrajina. Knjiga je namenjena srpskoj populaciji u Sloveniji i Austriji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dva poznata novinara iz Štajerske: Dani Mauko i Filip Matko Ficko godinama pišu o aktivnostima Štajerske zajednice

U knjizi će da objave svoje tekstove i fotografije: Marjan Pungartnik, slovenački književnik, Marko Lopušina novinar, urednik »Večernjih novosti«  Dragana Živojnović, urednica RTV Srbije oba iz Beograda, Ivan Rajović, novinar i pesnik iz Kraljeva, Radomir Čubranović, šef dopisništva iz Novog Sada,

CIMG6340

Pripreme za Blagoslov

Aleksandra Čubranović, fotoreporterka iz Novog Sada, Rade Bakračević, novinar, urednik Štajerskih novina, Božidar Drinić, novinar, urednik “Agrara” iz Zrenjanina, Stane Ribič, novinar iz Bratislave, Nenad Radomirović, novinar iz Prištine,

8dd0c43d-fc96-4d25-9a20-f68d76f2fd50

Zdravko Majstorović, fotoreporter, Filip Matko, novinar i Dani Mauko, fotoreporter iz Radenaca, Dušan Nešković, akademski slikar ikonopisac, Alimpije Košarkoski, ikonopisac i Aleksander Bakračevič, fotoreporter.

Tekst: Rade Bakračević

Foto:  Goran Gelev, Čedomir Petrović, Zdravko Majstorović, Dani Mauko.