Radenci: Predavanje o smislu življenja

Dr.med. Vlasta Grabar kot članica Centra za ženske RUTA

DSC_0822-copy

Zloženke-literatura za obiskovalce

Center za ženske (Osmislimo življenje) RUTA iz Murske Sobote je v sredo, 16. marca,  organiziral predavanje na temo »Smisel življenja« in sicer v predprostoru domske knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci. Predavala je imela dr. med. Vlasta Grabar, dr. šolske medicine iz Murske Sobote, ki jo je v imenu DOSOR-ja na začetku pozdravila Simona Domjan.

Branka Ouček je vsem udeleženkam in udeležencem predavanja prebrala zelo zanimivo pismo ter s tem pripravila vsekakor zanimiv uvod, ko jim je usmerila pozornost tudi na besedilo ene izmed pesmi letošnjega slovenskega izbora pesmi za Evrovizijo. Nato pa je prevzela besedo predavateljica dr. med. Vlasta Grabar.

DSC_0823-copy

Center za ženske (Osmislimo življenje) RUTA Murska Sobota

V samem uvodu v predavanje se je »dotaknila« dela in vloge Viktorja Emila Frankla (1905 – 1997), avstrijskega nevrologa in psihiatra, iznajditelja logoterapije in eksistenčne analize, tako imenovane »tretje dunajske šole« psihoterapije. Imenovani avtor je kot Žid (Jud) uspel preživeti holokavst 2. svetovne vojne ter v svoji prvi knjigi »Človekovo iskanje pomena« (prvič izšla leta 1949) opisal izkušnje, ki jih je med bivanjem v koncentracijskem taborišču dobil s psihoterapevtskimi postopki, s katerimi je pomagal sojetnikom.

DSC_0849-copy

Predavateljica dr. med. Vlasta Grabar iz Murske Sobote

 

Tako bi ljudje ne smeli v svoji vsakdanjosti pozabiti na spoštovanje, ljubezen, odpuščanje (kar bi bilo neke vrste naša obleka ljubezni), na upanje (brez tega živimo v slepi ulici) ter na težke čase (ki so neobhodni, nepredvidljivi, nepristranski in začasni). Torej po zatrditvi predavateljice Vlaste Grabar: »Smisel življenja je živeti za nekoga…«, ne pa se razdajati oziroma izgorevati 24 ur.

Filip Matko Ficko