Murska Sobota: Zbornik o protestantizmu

25 referatov z mednarodnega simpozija v Radencih 2014

DSC_0863-copy

Zbornik »Protestantizem včeraj, danes in jutri«

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je v četrtek, 17. marca zvečer, potekala Predstavitev zbornika»Protestantizem včeraj, danes in jutri«, ki so ga skupaj pripravili Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija Petanjci, Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar Ljubljana, Znanstvenoraziskovalni center SAZU Ljubljana in Pomurska akademsko znanstvena unija (PAZU) Murska Sobota.

DSC_0874-copy

Udeleženci predstavitve zbornika

Imenovana četverica je v hotelu Radin v Radencih sredi oktobra 2014 (o tem smo na spletnih straneh »Štajerske novice« poročali !) potekal dvodnevni mednarodni simpozij z enakim naslovom in sedaj, poldrugo leto po simpoziju, je izšel zbornik v 300 izvodih. Uredila sta ga Franc Kuzmič in Polonca Šek Mertük, uvodno besedo k zborniku pa je prispeval škof Evangeličanske cerkve na Slovenskem mag. Geza Filo, ki je na predstavitvi zbornika vsem izrekel zahvalo.

DSC_0876-copy

Urednika zbornika: Polonca Šek Mertük in Franc Kuzmič

 

V zborniku je objavljenih skupno 25 referatov, od tega deset s področja zgodovine (referenti: Anton Vratuša, Walter Brunner, Žiga Oman, Gene S. Whiting, Robert Hajszan, Miloš Klatik, Klaudija Sedar, Franc Kuzmič, Vincenc Rajšp in Boštjan Zajšek), sedem s področja sociologije, teologije in etike (Marko Kerševan, Geza Erniša, Cvetka Hedžet Toth, Violeta Vladimira Mesarič Jazbinšek, Vili Kerčmar, Stanko Jambrek in Ivanka Huber), trije s področja jezika (Marko Jesenšek, Polonca Šek Mertük in Mojca Horvat) ter pet s področja umetnosti (Andreja Benko, Simona Menoni, Franci Just, Evgen Balažic in Zoltan Csepregi). Nekateri referenti na mednarodnem simpoziju so bili prisotni tudi na predstavitvi zbornika v PIŠK Murska Sobota ter se v razpravi tudi oglasili.

DSC_0879-copy

MePZ Cantate Murska Sobota, zborovodja Dejan Prasl

Vsem je v uvodu zapel Mešani pevski zbor Cantate Murska Sobota pod vodstvom Dejana Prasla, številno občinstvo pa je v imenu Pokrajinske in študijske knjižnice pozdravila Klaudija Sedar, nato pa je vse nagovoril še predsednik Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Ernest Ebenšpanger. Ob zaključku pa je podpredsednik UŠF, Marjan Šiftar, vse seznanil z aktivnostmi Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija v prihodnje.

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko