PRINC ČARLS I VOJVOTKINJA KAMILA POSETILI NOVI SAD

 

   Ekskluzivno za Štajerske novice  piše: Radomir Čubranović

 1. Prinčevski par i gradonačelnik Vučević otkrivaju memorijalnu ploču

Prinčevski par i gradonačelnik Vučević otkrivaju memorijalnu ploču

Novi Sad: 17. marta – Britanski prestolonaslednik princ Čarls sa suprugom, vojvotkinjom od Kornvola, Kamilom posetili su danas (17. marta) Novi Sad u okviru šire posete Srbiji i regionu. Ovo je druga poseta princa Čarlsa, najvećem vojvođanskom gradu, nakon zvanične posete davne 1978. godine.

1a Mermorijalna ploča za podsećanje

Mermorijalna ploča za podsećanje

Posetom Novom Sadu prinčevski par je završio dvodnevnu posetu Srbiji. Inače, poseta princa Čarlsa Srbiji posvećena je miru i pomirenju, mladima i izgradnji budućnosti Srbije i bilateralnih odnosa.

2. Gradonačelnik poklanja Dušanov zakonik princu Čarlsu

Gradonačelnik poklanja Dušanov zakonik princu Čarlsu

Ukratko, poseta je ovako tekla: prinčevski par je najpre došao na Trg slobode koji su prvo posetili Crkvu Imena Marijinog ispred Katoličke porte,u strogom centru Novog Sada, sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, a dočekao ih je britanski vojni ataše, pukovnik Sajmon Ficgibon uz pratnju tradicionalnog britanskog gajdaša.

3. Srdačan razgovor domaćina s dragim gostima

Srdačan razgovor domaćina s dragim gostima

Razgledani su prigodni štandovi narodnih umotvorina, potom je otkrivena je memorijalna ploča britanskim humanitarnim radnicima, zatim je posećena Galerija Matice srpske. Princ Čarls je posetio pravoslavni manastir u Kovilju kraj Novog Sada, a vojvotkinja je bila gošća Sremskih Karlovaca.

 

4. Princ Čarls je bio strpljiv i ljubazan

Princ Čarls je bio strpljiv i ljubazan

Dolazak ovako uticajnih gostiju veoma je značajan za naš grad koji je poznat po multietničosti, multikulturalosti i multikonfesionalnosti i koji je bitan ne samo za državu Srbiju nego za ceo region, a dolazak princa Čarlsa svakako to potvrđuje. U Novi Sad su prethodnih godina dolazili brojni ugledni gosti iz inostranstva sa najvišim državnim funkcijama, čak i sa kraljevskim titulama, a danas nam je posebno zadovoljstvo i čast što smo u prilici da ugostimo i prinčevski bračni par iz Velike Britanije.

5. Na trgu slobode svi su želeli da se pozdrave s prinčevskim parom

Na trgu slobode svi su želeli da se pozdrave s prinčevskim parom

Veoma je značajno to što je princ od Velsa u poseti našoj zemlji, jer će to sigurno poboljšati odnose između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva. Takođe, ovim ne samo da  šaljemo signal svetu da je Srbija poštovana i aktuelna na društveno-političkoj sceni, već je i Grad Novi Sad posebno uvažen gestom da u okviru dvodneve posete baš on bude izabran, pored glavnog grada, za njihovu posetu – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević uz dobrodošlicu dragim gostima.

6. Naš urednik za Vojvodinu sa Sajmonom Ficgibonom, vojnim atašeom V. Britanije

Naš urednik za Vojvodinu sa Sajmonom Ficgibonom, vojnim atašeom V. Britanije

Kod Katoličke porte prinčevskom paru pridružili su se i zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić i princeza Jelisaveta Karađorđević, kao i stotinak građana, koji su “opkolili” goste sa željom da se  fotografišu i porazgovaraju. Goste iz Britanije pozdravila su deca iz engleskog vrtića, kao i organizacije iz Grada koje su se predstavile na prigodnim štandovima. Princ Čarls i njegova supruga Kamila pokazali su veliko interesovanje i oduševljenje za narodne rukotvorine koje su razgledali u Katoličkoj porti. Predstavljene su tradicionalne tehnike: tkanje, necanje, pustovanje, zlatovez, koje su princu i vojvotkinji demonstrirane na licu mesta (ove rukotvorine inače koristi protokol Vlade Srbije za diplomatske poklone). Žene iz “Etno mreže”  su poklonile princu azbuku u zlatovezu, a vojvotknji tradicionalni peškir u zlatovezu sa motivima manastira Hilandar.

7. Princeza Jelisaveta Karađorđević sa gostima i gradonačelnikom

Princeza Jelisaveta Karađorđević sa gostima i gradonačelnikom

Prinčevski par je potom otkrio memorijalnu ploču britanskim humanitarnim radnicima – britanskim  građankama, dobrotvorima srpskog naroda: Margaret Polemis, Meri Lobek i Irina Marinković.

Unuk i praunuk Margarete i Meri Dušan Marinković zajedno sa princom i vojvotkinjom učestvovao je u ceremoniji otkrivanja ploče i izjavio da su ove tri žene intenzivno radile na rekonstrukciji doma za decu u Sremskoj Kamenici, gde su radile 25 godina.
– Brinule su o siročićima bez nadoknade. To je bio njihov humanitarni rad, a živele su od skromnog nasleđa iz Velike britanije. Ovaj gest sa otkrivanjem spomen ploče pokazuje da u kolektivnoj memoriji Grada treba da bude zapisano da su u ovoj zgradi živele Engleskinje koje su svoj život posvetile humanitarnom radu. -, izjavio je Marinković.

Novi Sad, 17.03.2016. - Britanski princ Carls i njegova supruga Kamila posetili su danas Novi Sad, gde su u Galeriji Matice srpske imali susret s kustosima i decom koja ucestvuju u projektu "Moving Museums" Britanskog saveta. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Novi Sad, 17.03.2016. – Britanski princ Carls i njegova supruga Kamila posetili su danas Novi Sad, gde su u Galeriji Matice srpske imali susret s kustosima i decom koja ucestvuju u projektu “Moving Museums” Britanskog saveta. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Gradonačelnik Miloš Vučević je posle otkrivanja memorijalne ploče poklonio  princu Čarlsu specijalno fototipsko izdanje Dušanovog zakonika i reprodukciju sata na Petrovaradinskoj tvrđavi, dok je vojvotkinja Kamila dobila buket ružičastih, crvenih i belih ruža. Stari sat na Petrovaradinskoj tvrđavi, zainteresovao je princa još prilikom prve posete Novom Sadu 1978. godine, jer je bio oduševljen podatkom da su kazaljke sata jedinstvene u svetu, jer mala pokazuje minute, a velika – sate, da bi brodovi na Dunavu i iz daljine videli tačno vreme.

 

Novi Sad, 17.03.2016. - Britanski princ Carls i njegova supruga Kamila posetili su danas Novi Sad, gde su u Galeriji Matice srpske imali susret s kustosima i decom koja ucestvuju u projektu "Moving Museums" Britanskog saveta. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Vojvotkinja-Kamila-u-Galeriji-Matice-srpske

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola posle centra Novog Sada posetili su obližnju Galeriju Matice srpske. Tu su  razgovarati sa kustosima i decom koja učestvuju u projektu “Moving Museums” koju organizuje Britanski savet. Prinčevski par se upoznao sa srpskom umetnošću od XVI do XX veka.

Kovilj, 17.03.2016. - Britanski princ Carls posetio je danas manastir Kovilj. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

Britanski princ Carls posetio je danas manastir Kovilj. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

Upravnica galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski rekla je da je poseta prošla “veoma opušteno” i da su princ Čarls i Kamila došli pripremljeni i da su znali dosta o instituciji u koju dolaze i programima koji su u toku. Visoki gosti su na poklon dobili grafičke listove iz kolekcije galerije. To su otisci rađeni u 20. veku, ali sa originalnih ploča iz 18. veka. U pitanju su manastir Hopovo sa Fruške gore i Dečani sa Kosova.

Sremski Karlovci, 17.03.2016. - Vojvotkinja od Kornvola Kamila ucestvuje u dogadjaju "Food is GREAT" u Muzeju pcelarstva, danas u Sremskim Karlovcima(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Vojvotkinja od Kornvola Kamila ucestvuje u dogadjaju “Food is GREAT” u Muzeju pcelarstva, danas u Sremskim Karlovcima(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Posle Galerije Matice srpske, princ Čarls je posetio Kovilj kraj Novog Sada i pravoslavni manastir  koji je podignut je u čast Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila. Prema predanju, ulogu osnivača manastira imao je Sveti Sava ali o tome nema istorijskih izvora. Manastir datira iz XIII veka a glavna crkva iz XVII veka. Manastir je pod zaštitom države je od 1949. godine. Manastir ima hor koji neguje vizantijsko pojanje. U manastiru danas živi 24 monaha koji su uključeni u u organsku proizvodnju različitih proizvoda , a poznat je i po programu rehabilitacije “Zemlja živih” od 2004. godine (rehabilitacija mladih od narkomanije).

Prilikom dolaska britanskog princa u manastir oglasila su se crkvena zvona, a njega je dočekao otac Isihije, episkop bački Irinej Bulović, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i vladika jegarski Jeronim. Oni su visokog gosta poveli u obilazak manastira, a u čast princa monaški hor je otpevao tri pesme na srpskom i engleskom jeziku. Princ Čarls se susreo i sa polaznicima programa rehabilitacije “Zemlja živih”. Potom je organizovana vožnja čamcem po Koviljskom ritu.

Kovilj, 17.03.2016. - Britanski princ Carls provozao se danas Koviljsko-petrovaradinskim ritom. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

Istovremeno, vojvotkinja od Kornvola Kamila boravila je u Sremskim Karlovcima. Poseban događaj bila je poseta Muzeju pčelarstva i vinske kuće porodice Živanović, gde je vojvotkinja prisustvovala promociji više tradicionalnih nacionalnih kuhinja s naših prostora, ali i britanskih jela. Osim  domaćina Muzeja pčelarstva Žarka Živanovića, vojvotknju je u Sremskim Karlovcima dočekala i supruga premijera Aleksandra Vučića, Tamara. U društvu i supruge britanskog amabasdora u Beogradu Kejt Kif, razgledana je postavka jedinstvenog muzeja pečlarstva u Srbiji, a potom vinski lagum, u kojem se više od dva veka proizvode vina. Po rečima sina vlasnika muzeja i vinske kuće Borka Živanovića, vojvotkinja je pokazala interesovanje za sve što je imala priliku da vidi, i izrazila oduševljenje muzejom i činjenicom da je ta porodica uspela da sačuva svoje nasleđe od 250 godina. Vojvotkinja je obišla štandove sa tradiconalnim proizvodima. Probala med i vino Živanovića, a i britanska jela koja je pripremio kuvar u engleskoj ambasadi u Beogradu. Predstavljen je i karlovački kuglof, jedan od tamošnjih brendova, načinjen s bermetom, čuvanim dezertnim vinom s Fruškogorja, prženim orasima, cimetom i čokoladom.

Posle posete Novom Sadu, Kovilju i Sremskim Karlovcima prinčevski par je nastavio za  Beograd gde su princ Čarls i supruga Kamila bili počasni gosti na prijemu u Narodnoj skupštini Republike Srbije u društvu zvanica iz kulturnog, javnog, sportskog života.

Kao što je poznato, princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su već boravili u Hrvatskoj, a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Metohiju i Crnu Goru.

Prinčevski par se zahvalio na divnoj dobrodošlici koja im je ukazana u Srbiji.

“Srbijo, hvala na divnoj dobrodošlici”, istaknuto je na zvaničnom Tviter nalogu prinčevske kuće.

 

Tekst i fotografije: Radomir Čubranović