MESEC FRANKOFONIJE

IMG_6779

Prijem i dodela nagrada u Francuskoj ambasadi .

Međunarodna organizacija frankofonije (OIF) se sastoji od 80.članica i država posmatrača.Srbija ima mesto posmatrača od 2006.

IMG_6783

U Srbiji , francuski jezik u školama uči 120.000. učenika. Postoje četiri katedre za francuski jezik na fakultetima, sedam odeljenja u gimnazijama i jedno u osnovnoj školi gde se uče oba jezika.

IMG_6789

Centri za utvrđivanje nivoa znanja francuskog DELF, u kojima se dobija sertifikovana diploma o znanju francuskog jezika, priznata u celom svetu rade pri 98. škola.

IMG_6795

,,Svi koji ste ovde prisutni-profesori francuskog, učenici , studenti , novinari, umetnici , kulturni poslenici, frankofonci i frankofili Srbije, svi ste vi glasnogovornici i angažovani akteri frankofonije.

IMG_6796

Učestvovali ste u susretima , takmičenjima , obilazili ambasade , prisustvovali projekcijama filmova sa svih strana frankofonije. Pevali ste, plesali , igrali , raspravljali na francuskom jeziku. Obnavljanje temelja frankofonije u Srbiji podrazumeva poboljšanje kvaliteta obrazovanja.Oko 650. učenika je polagalo 05. i 06. marta test DELF u 26. gradova u Srbiji.Treba zahvaliti na tome akciji Ministarstva spoljnih poslova kao i Ministarstva kulture i informisanja“, istakla je između ostalog gđa Kristin Moro , ambasador Francuske u Srbiji.

IMG_6797

Gospođa Moreno , direktor regionalne kancelarije za centralnu i Istočnu Evropu OIF i Ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije, Ivan Tasovac su se biranim rečima zahvalili svim učesnicima.

Mesec frankofonije u Srbiji je obeležen nizom kulturnih događaja.Pridružili su se profesori francuskog i njihovi učenici u školama i na fakultetima svedočeći o veoma živom interesovanju mladih za francuski jezik i frankofone kulture.

IMG_6801

Amatersko takmičenje za najbolju frankofonu PESMU održano je u Kladovu , Nišu ,Novom Sadu, Beogradu uz učešće 83. Učenika . Za finale se kvalifikovalo 16. Pevača.

Pobednica je Nina Jakovljević , učenica gimnazije u Kuršumliji sa numerom ,,Pas sans toi“ Lare Fabian, klavirska pratnja Miša Komnenić.

DIKTAT takmičenje je okupilo poznavaoce francuskog jezika i njegovog pravopisa u kategoriji UČENIKA  srednjih škola i univerziteta gradova: Stara Pazova, Prokuplje , Niš , Novi Sad , Čačak , Gornji Milanovac , Beograd.

IMG_6805

Nagrada za diktat na francuskom jeziku:

-kategorija srednjoškolaca , Isidora Albijanić, gimnazija Gornji Milanovac;

-kategorija univerziteti , Ljiljana Nej iz Novog Sada.

Photo/info Ratomir Gavrilović Dopisnik iz Istočne Evrope