Predsednik Evropske in Italijanske plavalne zveze Paolo Barelli na obisku v Sloveniji

  Kranj, 4. april 2016 – Slovenija bo med 27. avgustom in 9. septembrom 2018 gostiteljica Evropskega masters prvenstva, ki bo potekalo pod okriljem Evropske plavalne zveze (LEN). Prvič v zgodovini masters prvenstev bodo v sklopu prvenstva hkrati potekali plavanje, skoki v vodo, daljinsko in sinhrono plavanje ter vaterpolo. Prvenstvo se bo odvijalo v Kranju, na Bledu in Jesenicah, svojo podporo pa je še pred začetkom izrazil tudi predsednik Evropske in Italijanske plavalne zveze Paolo Barelli na današnjem prvem uradnem obisku pri nas.

Paolo Barelli in Boštjan Trilar se veselita prihajajočega Evropskega masters prvenstva 2018, ki se bo večji del odvijalo v Kranju

Paolo Barelli in Boštjan Trilar se veselita prihajajočega Evropskega masters prvenstva 2018, ki se bo večji del odvijalo v Kranju

»Evropska plavalna zveza šteje projekt masters kot izjemno pomemben, saj gre za najhitreje rastočo plavalno družino v Evropi. Rad bi poudaril, da je Plavalna zveza Slovenije vložila izjemno dobro pripravljeno kandidaturo, za morebitno prihodnjo organizacijo evropskega prvenstva v plavanju pa je vse odvisno tudi od vaše države. Pričakujem, da se bodo v Kranju in okoliških krajih udeleženci dobro počutili, prav tako pa je to tudi izjemna priložnost za vsa mesta ter pokrovitelje in njihovo promocijo,« je na novinarski konferenci dejal prvi mož Evropske in Italijanske plavalne zveze Paolo Barelli.

Od leve proti desni Tim Farčnik, Borut Farčnik, Paolo Barelli, Boštjan Trilar, Miran Kos, Boris Vehovec 

Od leve proti desni Tim Farčnik, Borut Farčnik, Paolo Barelli, Boštjan Trilar, Miran Kos, Boris Vehovec

Po Eindhownu na Nizozemskem, Cadizu v Španiji, Londonu in številnih drugih mestih se bodo slovenska mesta Kranj, Bled in Jesenice ponovno utrdili na zemljevidu lokacij, ki bodo gostila eno najpomembnejših tekmovanj v evropskem merilu za najboljše veteranske športnike. Mednje se uvrščajo vsi tisti, pri katerih je minilo najmanj leto dni od zaključka njihove profesionalne športne kariere. Prihajajoče prvenstvo 2018 bo privabilo več kot 6500 aktivnih udeležencev, in sicer 5000 plavalcev (od tega približno 900 tistih, ki se bodo pomerili v daljinskem plavanju), 250 tekmovalcev v skokih v vodo, 200 udeležencev sinhronega plavanja ter 70 ekip v vaterpolu, kar predstavlja približno 1000 tekmovalcev.

 Poleg športnega dogajanja tudi bogat spremljevalni program

Evropsko masters prvenstvo v vaterpolu bo potekalo v Kranju med 28. avgustom in 2. septembrom 2018. Prav tako bo na treh lokacijah potekalo Evropsko masters prvenstvo v plavanju, od tega bo v Kranju program plavanja in sinhronega plavanja v času med 3. septembrom in 8. septembrom 2018. Na Jesenicah se bodo veterani od 3. septembra do 7. septembra 2018 pomerili v skokih v vodo, zaključek pa se bo zgodil 9. septembra 2018 na Bledu, ko bo na vrsti še daljinsko plavanje.

»Veseli me, da bo prvenstvo gostil prav Kranj, saj imata prav tu plavanje in vaterpolo izjemno, več kot 50-letno tradicijo. Pri nas smo imeli prvi pokriti olimpijski bazen v Sloveniji, kandidature za Evropsko masters prvenstvo pa ne bi bilo brez odlične infrastrukture. Glavni doprinos Mestne občine Kranj bo brezplačen najem športne infrastrukture, dogodek bomo promovirali po naših kanalih in skupaj z Zavodom za turizem Kranj organizirali spremljajoči program, od katerega si lahko doprinos obetajo tudi prebivalci občine,« je strnil svoj pogled na napovedani velik športni dogodek kranjski župan Boštjan Trilar. Poudaril je, da bo poleg bogate športne zgodovine v mestu dogodek ustvaril tudi pomembne turistične, gospodarske in poslovne priložnosti.

 Veteranski šport v porastu

Po besedah predsednika Plavalne zveze Slovenije Mirana Kosa predstavlja prihajajoče prvenstvo ponovni zagon v mnogo širših razsežnostih za strokovni kader, to je tehnike in sodnike, kot to zahtevajo siceršnja tekmovanja: »Logistično obvladovanje tako množičnega tekmovanja ni enostavno kljub odličnim pogojem, ki so v Kranju. To bo dobra priložnost za promocijo slovenskega športa, še posebno plavanja, vaterpola, daljinskega plavanja ter celotne Slovenije.«

Prepričan je, da je veteranski šport v izjemnem porastu, saj se slovenski veteranski plavalci aktivno udeležujejo največjih tekmovanj in vztrajno trenirajo. Obenem se že sedaj pojavljajo visoka pričakovanja, da se bo prvenstva udeležilo čim več domačih veteranskih plavalcev.

 Leta 2007 najboljše veteransko prvenstvo vseh časov, 2018 največje v Sloveniji

Slovenija je v preteklosti že gostila dve Evropski masters prvenstvi. Leta 2003 je potekalo Evropsko masters prvenstvo v vaterpolu, štiri leta pozneje pa Evropsko masters prvenstvo v plavanju, skokih v vodo, daljinskem in sinhronem plavanju. Omenjeno prvenstvo še vedno velja kot najbolje organizirano prvenstvo vseh časov, tako kot takrat pa bo organizator tekmovanja Plavalna zveza Slovenije organizacijo in izvedbo prvenstva v celoti zaupala podjetju SI SPORT. Predstavnik podjetja SI SPORT in sekretar organizacijskega odbora Evropskega masters prvenstva 2018 Tim Farčnik napoveduje za naslednje prvenstvo še dodatne izboljšave. »Izjemno nas veseli, da bo Slovenija ponovno gostila eno izmed najbolj množičnih prireditev v državi in da bodo premierno hkrati potekale vse discipline, vključno z vaterpolom. Pretekli uspešno izvedeni prvenstvi sta nam prinesli bogate organizacijske izkušnje, leta 2018 pa bo v še večjih razsežnostih, me drugim pričakujemo več kot 16.000 startov.«

 Barelli tudi v Ljubljano in na prizorišča dogajanja

Nekdanji plavalec, mnogokratni italijanski rekorder v plavanju in dvakratni udeleženec olimpijskih iger Paolo Barelli je prišel v Slovenijo tudi z željo, da bi pomagal Plavalni zvezi Slovenije pri nadaljnjem razvoju plavanja. Člani plavalnih reprezentanc v vseh selekcijah se bodo lahko udeleževali tekmovanj v organizaciji Italijanske plavalne zveze (FINI), prav tako se pojavlja možnost skupnih priprav z Italijansko plavalno zvezo ter organizacija tekmovanj, ki bi jih v prihodnosti skupaj priredili Slovenija in Italija.

Ob obisku v Sloveniji se je Barelli srečal tudi z ministrico za izobraževanje, znanost in šport dr. Majo Makovec Brenčič, predsednikom Vaterpolske zveze Slovenije Gorazdom Gotovcem, in najboljšim slovenskim olimpijcem in sedanjim podpredsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez Iztokom Čopom. Svoj obisk bo zaključil z večerjo na Bledu v družbi kranjskega župana Boštjana Trilarja, župana občine Bled Janeza Fajfarja, župana občine Radovljica Cirila Globočnika ter podžupana občine Jesenice Mihe Rebolja.