„Србија је чврсто посвећена унапређењу положаја Срба у региону”

ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ СА СРБИМА ИЗ РЕГИОНА

Председник Николић са Србима из региона (фото: Раде Бакрачевић)

 среда, 06.04.2016. у 15:44

Николић: Србија чврсто посвећена унапређењу положаја Срба у дијаспори и региону

Председник Србије Томислав Николић са представницима Срба из дијаспоре ( Фото Танјуг/С.Р.)

Председник Србије Томислав Николић разговарао је данас у Београду са представницима Срба и српских организација и том приликом поручио да је Србија чврсто посвећена унапређењу положају Срба, али и да је забринуто због очигледне појаве асимилације Срба у појединим државама.

Председник Николић је оценио да томе у великој мери допринело и несналажење или лоша процена појединих политичара, који воде Србе у тим државама.

Како је саопштила Прес служба председника, Николић је представнике Срба примио на њихов захтев и пожелео им добродошлицу, изразивши задовољство њиховом иницијативом да се као метод рада формира Конференција српских организација.

„Србија је чврсто посвећена унапређењу положаја Срба у региону”, подвукао је председник Николић и додао да држава стоји на стабилном курсу мира и сарадње међу државама.

Председник је оценио да је сарадња Србије са земљама региона сваким даном све боља.

„Када реагујем на одређене политичке иступе, трудим се да будем умерен, баш зато што водим рачуна о вама. Лако је јуначити се из Београда” нагласио је председник Николић.

Он је додао да нажалост, поједине државе, пре свих Хрватска и део Босне и Херцеговине још увек храброст исказују нападом на Србе, преноси Танјуг.

Истакавши важност заједничког деловања Срба на унапређењу положаја и статуса у домицилним државама, председник Николић је рекао да ће у томе имати снажну подршку државе.

„Србија је данас стуб стабилности целог региона, односи са Мађарском и Словенијом су на историјском максимуму, интензивно се ради на чвршћим везама са Македонијом, Црном Гором, Албанијом, Босном и Херцеговином, Румунијом” подвукао је председник Србије.

Међутим, исто тако је важно да Срби показују иницијативу, слогу и жељу да сарађују са матицом, додао је:

„Први пут се у политичкој историји десило да један мађарски министар подржи власт у Србији, пријатељски односи две земље су видљиви на сваком кораку и то осећају две мањине”, нагласио је председник Србије.

Он је на састанку изразио забринутост због очигледне појаве асимилације Срба у појединим државама, рекавши да је томе у великој мери допринело и несналажење или лоша процена појединих политичара, који воде Србе у тим државама.

Представници Срба су захвалили председнику на времену и пажњи коју им је посветио и изнели бројне проблеме са којима се суочавају.

Констатовали су неколико заједничких проблема, а посебно мањак слоге и недостатак институционалне подршке у последњих неколико година.

Представници дијаспоре су апострофирали кључне политичке успехе председника Николића, који је допринео историјском помирењу са Мађарском, успоставио одличан однос са председником Словеније, води умерену политику према Загребу и БиХ, пружа подршку Македонији и Црној Гори.

Такође, направљен је и историјски искорак према Албанији, и све се то директно одражава на бољи положај Срба у региону.

Представници Срба из региона пружили су уверавање председнику Републике, да ће се боље организовати на нивоу региона, превазићи разлике и бити сложни. Од државе очекују, како кажу, наставак политике мира и стабилности и јачу и конкретнију институционалну подршку.

Председник Николић је инсистирао на учесталијим састанцима са представницима дијаспоре, рекавши да су врата на Андрићевом венцу за њих увек отворена и да ће наставити да подржава све активности и напоре на бољем положају Срба у региону и свету.

Иначе, на иницијативу српских организација из региона, јуна месеца 2015. као метод рада формирана је Конференција српских организација из региону у сталном заседању, под радним називом „Срби у региону – положај и перспективе”.

Прва конференција је одржана у Будимпешти, а друга у Подгорици.