„MERKUR“ – ČAROBNO MESTO ZA ODMOR I ZDRAVLJE

 

1. Medicinski i SPA centar  MERKUR

Medicinski i SPA centar MERKUR

Vrnjačka banja 10. aprila – Retko gde u svetu se steknu idealni uslovi za odmor, rekraciju i zdravlje kao u Medicinskom SPA centru „Merkur“: divna netaknuta priroda, čista i zdrava mineralna voda, zdrava klima, prijatni i gostoljubivi ljudi, stručno medicinsko i turističko osoblje, ukusna i zdrava hrana, mir i tišina i sve to u cvetu srpskog turizma u – Vrnjačkoj Banji koja je inače povezana odličnim putevima.

2. Vrnjačka Banja - cvet srpskog turizma

Vrnjačka Banja – cvet srpskog turizma

O ovom čarobnom mestu za odmor i zdravlje imali smo nedavno priliku  da u Ruskom domu u Beogradu na svečanom otvaranju izložbe srpske srednjevekovne rukopisne lepote razgovaramo sa Svetozarom Ikonovim, predstavnikom „Merkura“ za turiste Ruske federacije i Vojvodine. Ikonov je inače turistički vodič, novinar, prevodilac za ruski sa iskustvom od više od 1.000 dana provedenih sa ruskim turistima i drugim grupama u proteklih 10 godina.

3. Svetozar Ikonov - iskusni turistički radnik i prijatelj Rusije

Svetozar Ikonov – iskusni turistički radnik i prijatelj Rusije

– Danas je specijalna bolnica „Merkur“ iz Vrnjačke Banje ne samo savremeno  opremljena i međunarodno priznato lečilište, već i sjajno mesto za sve koji tragaju za relaksacijom, mesto na kojem se na mnogo čudesnih načina budi zdravlje, kaže Ikonov i dodaje: Vrhunska medicina, u kombinaciji sa tretmanima lekovitim mineralnim vodama, osnov su ovog banjskog mesta u Srbiji. Balneo terapije, korišćene u Merkuru, poznate kroz vekove, i danas se uspešno primenjuju.

4. Detalj iz SPA centra

Detalj iz SPA centra

Mineralna voda blagodat Srbije i njene prirode, kako za zdravlje, tako i za lepotu. Srbija i „Merkur“ sve više postaju centar zdravstvenog turizma na Balkanu i u Evropi. To potvrđuju brojni gosti, turisti i pacijenti iz godine u godinu, koji sve više dolaze  u Vrnjačku Banju, na lečenje i rehabilitaciju, u čijoj je biti brisanje granica između lečenja i odmora.

5. Lečenje i dijagnostika na svetskom nivou

Lečenje i dijagnostika na svetskom nivou

Za to je umnogme zaslužan dr Dejan Stanojević, direktor ovog uzornog kolektiva sa svojim timom. U proteklih 10 godina, iz korena se promenio imidž „Merkura“, iz klasičnog RH centra, u moderan medicinski, Wellness i Spa centar, koji prednjači u Srbiji i na Balkanu. Dokaz za to su brojna priznanja, čak i evropskog renomea koja su dobili pojedinci, ali i „Merkur“ kao firma.-

6. Ikonov u društvu Kirila Kiržana, atašea za kulturu Ruske federacije u Beogradu

Ikonov u društvu Kirila Kiržana, atašea za kulturu Ruske federacije u Beogradu

Koliko godišnje gostiju i pacijenata primi „Merkur“ i s kim sarađaujete na internacionalnom planu?

– „Merkur“ godišnje ugosti više od 20.000 turista iz svih bivših jugoslovenskih republika, zatim veliki broj turista dolazi iz Rusije, potom iz Austrije, Nemačke, Italije, Grčke, Kipra, Izraela, Bliskog istoka, pa čak iz daleke Amerike i Australije. Ukupno iz 25 zemalja i taj broj iz godine u  godinu raste, ističe s ponosom Svetozar Ikonov. U tom „Koraku od 7 milja“ značjana nam je i saradnja sa OAW, jednim od najvećih medicinskih provajdera u Velikoj Britganiji, zatim ugovori sa poznatom globalnom turističkom agencijom TUI-em, koja nam već dovodi turiste će iz Evrope i šire. –

7. Restoran Merkur sa najlepšim srpskim jelima

Restoran Merkur sa najlepšim srpskim jelima

Koje usluge pruža „Merkur“?

-Širok je spektar naših usluga: mogućnost rehabilitacije, hirurških intervencija, lečenja gojaznosti i dijabetesa, nadmašili su očekivanja direktorke OAW Rut Tejlor. Savez dijabetičara Hrvatske želi da svoje članove šalje u Merkur, rekao je nedavno na Sajmu turizma u Beogradu direktor dr Stanojević. To žele i još neke zemlje istaknuto je na međunarodnim konferencijama posvećene zdravstvenom turizmu.

8. Budući hotel sa 4 zvezdice

Budući hotel sa 4 zvezdice

Ovo tim pre, što se „Merkur“ ne bavi samo dijabetesom, već i bolestima organa za varenje, ginekološkim oboljenjima i sterilitetom, bolestima mokraćnih organa, koštano-zglobnog sistema i dr. Pacijentima i gostima Merkura su dnevno na usluzi 40 lekara specijalista i subspecijalista, 100 zdravstvenih i 150 radnika u ostalim službama od kojih većina govori strane jezike. Savremene dijagnostičke metode potpomognute najnovijim medicinskim uređajima i aparatima, omogućavaju pouzdanu i brzu dijagnozu, prilagođeno svakom pojedincu ponaosob, bez zakazivanja i nepotrebnog čekanja i što je veoma bitno sve je to sa pristojno nižim cenama, od cena od sličnih centara u okruženju i Evropi,-  nam je Ikonovi rekao:

9. Merkur pruža uslove za najprobirljivije goste

Merkur pruža uslove za najprobirljivije goste

Kada se tome doda poznato srpsko gostoprimstvo, prelepa i očuvana priroda, povoljna klima, raznovrsna srpska nacionalna kuhinja i bogatstvo kulturnih događanja tokom cele godine mnoštvo  srpskih srednjevekovnih manastira u bliskom okruženju, onda nije čudno što u kraljici srpskog turizma i njen glavni adut Merkur iz godine u godinu dolazi sve više turista. „Merkurov“ Wellness i centar za masaže i medicinsku estetiku su veoma popularni i traženi i ovenčani brojnim prizanjima. Da zadrži tu lidersku poziciju, „Merkur“ je u februaru počeo da gradi još jedan hotel sa 4 zvezdice i 40 apartmana na radost gostiju i sa dubljim džepom, što je inače trend u svetskom turizmu. –

10. Naša reporterka Aleksandra Čubranović sa Ikonovim

Naša reporterka Aleksandra Čubranović sa Ikonovim

Očigledno zašto Merkur želi da ostane značajan faktor u turističko-zdravstvenom domenu zaključio je naš sagovornik Svetozar Ikonov i pozvao potencijalne goste, turiste i pacijente da se o svemu detaljnije informišu na sajtu: www.vrnjcispa.rs

Tekst: Radomir Čubranović

      Fotografije: Aleksandra Čubranović i dokumentacija Merkura