Predsednik Pahor kot častni pokrovitelj otvoril razstavo “Nikola Tesla – človek prihodnosti”

Ljubljana, 11. 4. 2016

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes s simbolno gesto prižiga luči, ki so razsvetlile podpis Nikole Tesle, otvoril razstavo “Nikola Tesla – človek prihodnosti”. Predsednik Pahor je častni pokrovitelj razstave, ki so jo pripravili ob 160. obletnici rojstva Nikole Tesle v Cankarjevem domu.

Predsednik Pahor kot častni pokrovitelj otvoril razstavo "Nikola Tesla – človek prihodnosti"
Foto: STA/Nebojša Tejić

Razstava o Nikoli Tesli je nastala pod avtorstvom dr. Branimirja Jovanovića, direktorja beograjskega muzeja Nikole Tesle. Avtor je na današnji otvoritvi obiskovalce popeljal skozi razstavo, ki prikazuje življenje, delo in vizijo enega največjih umov v zgodovini človeštva. Spomnil je, da se ime velikega izumitelja še danes uporablja za poimenovanje najsodobnejših predmetov, ki so v vsakdanji rabi, “Tesla je znamka, ki je vedno označevala prihodnost.”

Predsednik Pahor kot častni pokrovitelj otvoril razstavo "Nikola Tesla – človek prihodnosti"
Foto: STA/Nebojša Tejić

Na razstavi, ki je po besedah avtorja najbolj namenjena prav mladim, so predstavljene nekatere ključne znanstvene in tehnološke zamisli, vprašanja ustvarjalnosti in inovacije ter zlasti razmerja med tehnologijo, kulturo in izobraževanjem v sodobni družbi. Na ogled so različni razstavni eksponati, maket in delujoči modeli Teslovih izumov – predstavljene so pomanjšane makete hidroelektrarne na Niagari, laboratorijev na Long Islandu in v Coloradu Springsu, letala za navpično vzletanje in pristajanje, delujoči modeli indukcijskih elektromotorjev, ladjice na daljinsko vodenje, vrtečega magnetnega polja ter Teslove črpalke in turbine.

Razstava  “Nikola Tesla – človek prihodnosti” bo na ogled v Cankarjevem domu do 6. novembra 2016.