AMBASADOR ČEPURIN: ODNOSI RUSIJE SA SRBIJOM RAZVIJAJU SE KORAK PO KORAK

 

1. Prijateljski susret - Vučević (dseno) i ambasador Čepurin

Prijateljski susret – Vučević (desno) i ambasador Čepurin

Danas (14. aprila) gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je Izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Ruske Federacije u Srbiji  Čepurin Aleksandra Vasiljeviča u Svečanoj sali Gradske kuće. Poseta i razgovori u Gradskoj kući protekli su prijateljskoj, srdačnoj i konstruktivnoj atmosferi, a prisustvovali su i Kiril Kiržan, ataše za kulturu, Vanja Vučenović, član Gradskog veća zaduženog za kulturu i Aleksandar Petrović, šef kabineta gradonačelnika Novog Sada. Poruka sa današnjeg susreta da je desetogodišnja saradnja Novog Sada sa ruskim gradom pobratimom Nižnjim Novgorodom veoma dobra i u uzlaznoj putanji, kao uostalom, i između Ruske federacije i Srbije.

2. Ambasador Čepurin daje izjavu

 Ambasador Čepurin daje izjavu

Gradonačenik Vučević je povodom posete ambasadora Ruske federacije izjavio:- Veliko je zadovoljstvo ugostiti u Gradskoj kući NJ.E. ambasadora Čepurina. Nekoliko tema će biti aktuelno na dnevnom redu naših prijateljskih razgovora. Ove godine navršava se jubilarnih deset godina od kada su Nižnji Novgorod i Novi Sad gradovi-pobratimi i povodom tog jubileja priprema se nekoliko događaja koji će još više učvrstiti vezu između naša dva grada. Mnogo toga kvalitetnog je međugradskom saradnjom postignuto u protekloj deceniji, pre svega na polju kulture, ali i obrazovanja. Bitno je istaknuti saradnju novosadskog univerziteta i univerziteta iz tog ruskog grada, koja je više nego dobra. A pored toga, dosta je razvijena i saradnja između nižnjenovgorodskih škola i škola u Novom Sadu, prvenstveno mislim na Gimnazije „Laza Kostić“ i „Isidora Sekulić“, a otvorena je i škola na ruskom jeziku u OŠ „Jovan Popović“. Veliko mi je zadovoljstvo što ću sa ambasadorom Ruske Federacije obići i Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ gde se nalazi Ruski centar, a posebno što ćemo posetiti jednu od najvažnijih institucija u našoj zemlji, Maticu srpsku, čije je preseljenje davne 1864. godine u Novi Sad odigralo ogromnu ulogu u procvatu nauke i kulture, i zahvaljujući kojoj Novi Sad s ponosom nosi epitet „Srpska Atina“ – dodavši da je Grad Novi Sad odličan partner sa Naftnom industrijom Srbije, sa kojom je u prethodnom periodu sproveo više aktivnosti i projekata na obostrano zadovoljstvo.

3. Veliko interesovanje medija za dolazak ambasadora Čepurina

Veliko interesovanje medija za dolazak ambasadora Čepurina

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Čepurin Aleksandar Vasiljevič je, pored ostalog, rekao je da mu je uvek veliko zadovoljstvo poseta Novom Sadu.- Na međugradskom nivou evidentno postoji kvalitetna saradnja i povoljni odnosi, a nadam se  da će se oni i dalje razvijati u dobrom pravcu. Naši odnosi sa Srbijom razvijaju se korak po korak, a osnov tih odnosa je prijateljstvo između naših zemalja. Na polju kulturne saradnje, odnosi se razvijaju aktivno, a želja nam je da  nastavimo da razvijamo ekonomsku saradnju, ali i onu na polju energetike – rekao je ambasador Čepurin, istakavši kao značajno da kompanija NIS, čiji godišnji prihodi iznose oko 15% prihoda budžeta Srbije, ima sedište upravo u Novom Sadu. Ambasador Čepurin je podsetio i na rad firme zadužene za realizaciju ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica RŽD internešnl, čiji su osnivač Ruske železnice, a koje renoviraju pruge na potezu Beograd-Novi Sad.

4. Za vreme razgovara u Gradskoj kući

Za vreme razgovara u Gradskoj kući

Dragi gost i gradonačelnik Vučević posetili su nakon razgovora poznatu Gimnaziju “Jovan Jovanović – Zmaj“ u okviru koje je Ruski centar gde su razgovarali sa koordinatorom Ruskog centra Nenadom Spasićem. Ovaj centar u Novom Sadu je otvoren 25. juna 2009. godine, na inicijativu Fonda „Ruski svet“ i Društva srpsko-ruskog prijateljstva. Ruski centri fonda „Ruski svet“ otvaraju se, kao što je poznato, s ciljem da popularišu ruski jezik i kulturu, kao važne elemente svetske civilizacije, da podržavaju programe učenja ruskog jezika u inostranstvu, da razvijaju međukulturalni dijalog i učvršćuju razumevanje i saradnju među narodima.

5. Srdačani razgovor u Matiici srpskoj

Srdačni razgovor u Matici srpskoj

Posle gimnazije, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin obišao je i Maticu srpsku i sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem susreo se sa predsednikom te najstarije srpske književne, kulturne i naučne institucije prof. dr Draganom Stanićem, generalnim sekretarom doc. dr Đorđem Đurićem i članovima Predsedništva Matice srpske.

 

Tekst i fotografije: Radomir Čubranović