Diabetes epidemija tretjega tisočletja

DSC_1662-copy

Predstavitev sladkorne bolezni

Radenci: Skrb za stanovalke in stanovalce DOSOR-ja

Sedaj smo na pragu tretjega tisočletja in epidemija tega obdobja bi naj bila sladkorna bolezen. Kajti ob samem začetku tega tisočletja ocenjuje Mednarodna federacija za diabetes, da bi naj sladkorno bolezen imelo 250 milijonov ljudi po svetu, od teh v Sloveniji okrog 125 tisoč.

DSC_1666-copy

Stanovalke in stanovalci

Kar okrog tri tisoč teh obolelih bi naj živelo v slovenskih domovih za starejše. Eden takšnih domov v Sloveniji je tudi DOSOR, Dom starejših občanov Radenci, ki doslej še ni uspel v svoj strokovni kader pridobiti doktorja, specialista za diabetes.

DSC_1701-copy

Za klavirjem Melita Divjak

Ker bi naj torej sladkorna bolezen bila v bodoče epidemija, je sobotno dopoldansko dogajanje, 16. aprila v DOSOR-ju, bilo toliko bolj dobrodošlo. »Domska doktorica« Bojana Marič, dr. med. spec. splošne medicine, je ta dopoldan izkoristila za preventivno srečanje s stanovalkami in stanovalci DOSOR-ja ter jim  podrobno predstavila vse pasti sladkorne bolezni.

DSC_1706-copy

Meritve

Ob njej sta po strokovni plati tokrat sodelovala dva mlada specializanta, dr. Nejc Halas, ki v DOSOR prihaja že tretje leto in dr. Martina Mauko, ki prihaja v DOSOR prvo leto, preventivnega dopoldneva pa so se udeležile tudi DOSOR-jeve medicinske sestre.

DSC_1708-copy

Meritve

Uvodno predavanje je s klavirskim nastopom popestrila Melita Divjak, sledile pa so delavnice, ko so bile opravljene številne meritve (krvni sladkor, glikirani sladkor, krvni tlak, srčni utrip, gleženjski indeks, višina, teža, masaža stopal), kar so opravile medicinske sestre. Doktorji (Maričeva, Maukova in Halas) so opravili individualne pogovore in svetovanja z zainteresiranimi stanovalkami in stanovalci, na voljo pa je bilo tudi diabetično pecivo, kot tudi veliko pijače – vode.

DSC_1713-copy

Rezultati meritev

Filip Matko Ficko