KO ĆE POSTATI AMERIČKI TITO ?

 

Borko dr Đorđević, saradnik Karter centra

Dr Borko Đorđević, saradnik Karter centra iz Atlante

Berni Sanders, pretendent za predsednika SAD se zalaže kao Josip Broz za socijalnu pravdu, a drugi pretendent Donald Tramp se bori za radničku klasu. Obojica poštuju Srbiju

 

Marko Lopušina

 

Demokratski pretendent za predsedničke izbore Berni Sanders, senator iz Vermonta i republikanac Donald Tramp, biznismen iz Ilinoisa, osvajaju sve više glasova na unutar stranačkim izborima širom Amerike. Za mnoge je to iznenađenje, jer njih dvojica predstavljaju potpuno nova lica na političkoj sceni SAD. Za mene nisu iznenađenje, jer su demokrate i republikanci doterali cara do duvara.

Svojom politikom poslednjih godina izazvali su ekonomsku dubiozu i socijalno raslojavanje u SAD. Uništena je srednja klasa. Danas u Americi postoji samo pet odsto bogatih i 95 odsto siromašnih ljudi. To je za posledicu dalo pojavu novih lica na političkoj sceni, koja nude nova rešenja za ove probleme.

–    Donalda Tramp i Berni Sanders  su predsednički kandidati koji nude politički program za socijalnu stabilnost SAD. Oni se po ugledu na Josipa Borza Tita zalažu za socijalno jedinstvo, za socijalnu pravdu, socijalni mir i stabilnu unutrašnju ekonomsku politiku Amerike. Sanders zagovara besplatno zdravstvo i besplatno školovanje ljudi. On bi da uzima od bogatih i da daje siromašnima. To je radio i Tito – tvrdi dr Borko Đorđević, saradnik Karter centra iz Atlante .

Đorđević objašnjava da Tramp zagovara nacionalno zapošljavanje Amerikanaca, bez stranih radnika i život bez muslimanskih nacionalista. Zabranio bi ulazak Meksikanaca i njihov rad na crno, kao i dolazak Muslimana i Arapa u SAD da bi ostvario  punu zaposlenost i bezbednost Amerike. Tramp je borac za radničku klasu kao i Tito.

  • Obojica i Sandres i Tramp su kao imućni ljudi nezavisni od svojih stranaka u ovoj predizbornoj kampanji i zato ne zavise mnogo od njihove politike. Nude svoje nove programe, ali Sanders i Tramp ne nameravaju da ruše američki kapitalizam, samo žele da ga promene na bolje. Sanders se zalaže za produhovljeni kapitalizam a Tramp za čisto komercijalni kapitalizam – kaže dr Đorđević.

I Sanders i Tramp težište svojih političkih programa stavljaju na unutrašnje probleme SAD, a ne na njenu agresivnu spoljnu politiku.

  • Obojica poznaju i poštuju Srbiju. Oni su uočili da su islamisti najveća opasnost za Balkan, Evropu i SAD. I da će posle naleta islamista sadašnja Evropa nestati 2070. godine. Zato obojica imaju razumevanja za probleme Srbije, koja se našla prva na udaru islamskog prodora na Stari kontinent. S tim što Tramp mnogo bolje poznaje Srbiju i Istočnu Evropu od Sandersa, jer on je “naš balkanski zet” – tvrdi Borko Đorđević, saradnik Karter centra iz Atlante.

Donald Tramp je oženio Čehinju sa kojom ima troje dece, a koja su odrasla u Pragu. Njegova treća i sadašnja supruga je iz Slovenije.  Poznaje jako dobro zemlje Istočne Evrope i Balkana. Izvinio se u ime Amerike zbog bombardovanja Srbije 1999. godine. Pustio je na američkoj televiziji dokumentarni film o zločinima NATO u Srbiji. I javno ukazuje na opasnost od militantnih Muslimana, kako u SAD, tako i na Balkanu.

Za razliku od ove dvojice pretendenata za predsedničkog kanidata, treći uspešni učesnik u predizbornoj kampanji Hilari Klinton ne potiče iz bogate i ugledne porodice.

  • Ona je, kao i njen muž Bili Klinton, bivši predsednik SAD, poreklom iz siromašne familije. Oboje su oduvek bili, a i danas su gladni para i moći. Zagovaraju korporativni kapitalizam, jer su pod uticajem velikih kompanija i agresivnu spoljnu politiku, jer su pod uticajem raznih ratnih lobija. Hilari Klinton je lažni demokrata i lažni kapitalista – smatra dr Borko Đorđević, inače, republikanac iz Kalifornije.

Klinotnovi su doprineli bombardovanje Srba u BiH i u SCG, kao i odvajanju pokrajine KiM od Srbije. Ako bi Hilari Klinton postala predsednik SAD nastavili bi antisrpsku spoljnu politiku SAD. Bez obzira što su Obama, Srbi i Rusi postigli dogovor oko srpskog uticaja u BiH, Hilari Klinton bi da sruši Republiku Srpsku, jer veruje da opstaje uz podršku Rusije i jer njeni politički mentori tvrde da Srbima ne trebaju dve države na Balkanu.

–  Sanders i Tramp, ko god od njih dvojice da postane predsednik SAD, ne bi vršili političke pritiske na Srbiju i uslovljavanja zvaničnom Beogradu. Otvorili bi Srbiji put ka EU. I maksimalno razvili dobre odnose SAD prema Srbiji. Odnosi Vašingotna i Beograda bi bili odlični, kao u vreme Josipa Broza Tita i Džimija Kartera – zaključuje Borko Đorđević, saradnik Karter centra iz Atlante.