Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na uradnem obisku v Republiki Poljski

Predsednik Pahor in poljski predsednik Duda za vsestransko krepitev prijateljstva med Slovenijo in Poljsko

M_IMG_3028

Foto: STA/Daniel Novakovič

Varšava, Poljska, 22. 4. 2016 | sporočila za javnost
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes mudi na uradnem obisku v Republiki Poljski, kjer ga je sprejel gostitelj, predsednik Republike Poljske Andrzej Duda. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsednika zadržala v daljšem pogovoru na štiri oči, sledili pa so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Poljske pod vodstvom obeh predsednikov.

Slovenski predsednik je uvodoma izpostavil odlične odnose med tema dvema srednjeevropskima državama, tako na političnem in gospodarskem področju, kot tudi v znanosti, kulturi in med našimi ljudmi.

Trend rasti blagovne in storitvene menjave, ki je v letu 2015 dosegel 1,44 mrd EUR, v zadnjih štirih letih konstantno raste, v izvozu in uvoza. Predsednika sta se strinjala, da je na področju transporta potrebno tesnejše sodelovanje tako bilateralno kot v okviru in z višegrajskimi državami. Predsednik Pahor je posebej omenil priložnosti za Luko Koper in dodal, da je sodelovanje Luke Koper z državami višegrajske četverice ključnega pomena, saj so to zanjo glavna tuja tržišča, Koper pa zanje naravna izbira. Slovenija želi čim tesnejšega sodelovanja z državami Višegrajske skupine razen na področju gospodarstva in transporta tudi pri EU koheziji in kmetijski  politiki.

Predsednika sta v pogovoru izmenjala stališča o migracijski problematiki ter drugih mednarodnih temah, kot so odnosi EU – Rusija, politična in varnostna situacija v Ukrajini, konflikt v Siriji ter razmere na Zahodnem Balkanu. Slovenski predsednik se je ob tej priložnosti Poljski zahvalil za pomoč pri varovanju slovenske meje v času največje izpostavljenosti begunskemu valu. Sogovornika sta nadalje poudarila pomen zavezništva Slovenije in Poljske v okviru EU in zveze NATO. Ob tej priložnosti je predsednik republike izpostavil pomen razumevanja stališč do pomembnih zunanje političnih vprašanj ter potrebo po rednem dialogu na najvišji politični ravni – v tem kontekstu je poljskega predsednika povabil, da obišče Slovenijo.

Foto: STA/Daniel Novakovič

Slovenski predsednik Pahor in predsednik Republike Poljske Duda sta v izjavi za medije odnose med Slovenijo in Poljsko označila kot odlične in prijateljske, obisk slovenskega predsednika pa bo po njunem mnenju prispeval k še večjemu ugledu Poljske v Sloveniji in Slovenije na Poljskem. Slovenski predsednik je dejal, da je uradni obisk priložnost za poglobitev dvostranskega prijateljskega odnosa in okrepitev političnih in gospodarskih vezi med slovenskim in poljskim narodom.

“Državi zgledno sodelujeta v okviru Evropske unije in Zveze NATO in moj obisk ima poseben pomen zlasti v luči priprav na pomemben vrh Zveze NATO, ki bo v poljski prestolnici julija,” je v izjavi za medije dejal predsednik Pahor in dodal, da sta se s predsednikom Dudo strinjala, da je zelo pomembno, da bi Evropski uniji in Zvezi NATO uspelo nakopičena varnostna in druga vprašanja pospešeno reševati.

V okviru programa uradnega obiska je v čast predsedniku republike Borutu Pahorju poljski predsednik dr. Andrzej Duda gostil kosilo, v popoldanskem času pa je slovenski predsednik položil venec na spomenik neznanega vojaka.

V nadaljevanju obiska se bo predsednik republike Borut Pahor srečal še s predsednikom poljskega senata Stanislawom Karczewskim.