REŽISER RADE BAKRAČEVIĆ ZAVRŠIO SNIMANJE FILMA: “PUTEVIMA PRAVOSLAVLJA”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rade Bakračević, snima srpsku carsku lavru manastir Hilandar

Rade Bakračević snimio film “Putevima pravoslavlja” o SPC, namenjen zapadnom tržištu. Cilj mi je da prvi na evropskim TV prikažem značaj srpskih manastira i pravoslavne duhovnosti

Da Evropa prihvati Srbe

Marko LOPUŠINA | 26. april 2016. 13:14

ZBOG pohoda radikalnih islamista na Stari kontinent i urušavanja zapadnog hrišćanstva, zbog moralne i ekonomske krize bogatih zemalja, pravoslavlje kao najiskrenija i najčistija vera privlači sve više pažnje svih vernika i verodostojnika u svetu. Uradio sam dokumentarni film “Putevima pravoslavlja”, sa ciljem da prvi na evropskim televizijskim stanicama prikažem istorijsku vrednost srpskih manastira i pravoslavne duhovnosti.

Ovako govori Rade Bakračević, inženjer iz Maribora, predsednik Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica i autor filma “Putevima pravoslavlja” o ovoj hrišćanskoj veri i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koji je, kako kaže, namenjen pravoslavnom svetu i javnosti na Zapadu. Bakračević se nalazi u Beogradu, gde se sa patrijarhom Irinejom dogovara o svečaoj premijeri ovog filma.

IMG_5859

Patrijarh Irinej i Rade Bakračević

– Njegova svetost patrijarh Irinej mi je dao blagoslov za snimanje dokumentarnog filma po svim pravoslavnim hramovima, koji su baština srpska i baština čitavog čovečanstva. Sa ekipom od dvadeset članova snimali smo i montirali film dve godine. Sufinansijeri filma su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu MSP – kaže Bakračević.

Ovaj inženjer, poreklom iz Raške, živi već decenijama u Sloveniji, gde uspešno radi na razvoju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u Štajerskoj. Inicijator je obnove srpske crkve u Mariboru, saradnje Srba iz Slovenije i Austrije sa Srbima u otadžbini, i mnogobrojnih aktivnosti Srba iz podunavskih zemalja.

METODIJE IN JAZ

Iguman Metodije (Manastir Hilandar) i Rade Bakračević

Bakračević je u poslednje četiri godine uradio još dva filma “Srpska carska lavra manastir Hilandar na Svetoj Gori Atos” i prvi deo “Putevima pravoslavlja”, koje je prikazao u Srbiji, Sloveniji i Austriji. U svom trećem filmu “Putevima pravoslavlja dva” posvetio je najviše pažnje kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, manastiru Žiča, manastirima na Kosovu i Metohiji, Konferenciji pravoslavnih predstavnika iz 45 država, održanoj u Sloveniji i Sastanak izaslanika pravoslavnih crkava, “Međunarodni Fond jedinstva pravoslavnih naroda”, koji je organizovala Ruska pravoslavna crkva u Ljubljani 2015. godine.

HRAM SV. SAVE

Hram Svetog Save u Beogradu

PREMIJERA U MAJU Kako smo saznali, premijera filma “Putevima pravoslavlja” će biti u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu krajem maja. Potom su predviđena prikazivanja u Zrenjaninu, Sremskim Karlovcima, Kraljevu, manastiru Žiča, Ljubljani, Mariboru, Kranju, Beču, Londonu i Moskvi.

48.11

Mitropolit Porfirije

– Pravoslavlje jača, ujedinjuje se i širi. Sve više je pravoslavnih u SAD i Južnoj Americi. Sa povećanjem broja vernika i hramova jača i pravoslavni duh. Tome treba da doprinese i širenje istine o snazi srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve koja deluje u stotinu država sveta – govori Rade Bakračević, koji u svom filmu ekskluzivno prvi put prikazuje ikonu Bogorodice Trojeručice iz Svete carske lavre manastira Hilandara.

Ova sveta ikona je prvi put posle 800 godina zabrane iznesena iz manastira Hilandara, nošena brodom do Soluna i onda uz pratnju više stotina vojnika, policajaca, sveštenika iz celog sveta i ogromnog broja vernika prenesena u crkvu Svetog Dimitrija u Solunu. Tu je postavljena na glavni ikonostas, da su je mogli celivati vernici iz celog sveta. Taj deo filma će biti prvi put prikazan svetskoj javnosti.

– Kopije filma ću predati patrijarhu Irineju, igumanu Metodiju, Hramu Svetog Save, pravoslavnim crkvama i manastirima, univerzitetskim bibliotekama u Sloveniji, srpskim društvima i ambasadama, a naravno i svim srpskim ministarstvima u Beogradu i svim medijskim kućama u Srbiji i Evropi – govori Bakračević o svojim planovima posle beogradske premijere.

TRI PATRIJARHA

U ovom dokumentarnom filmu, koji traje 90 minuta, prikazani su patrijarh ruski Kiril, patrijarh carigradski Vartolomej, patrijarh srpski Irinej, iguman Metodije iz manastira Hilandar, vladika bečki Andrej, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, pokojni mitropolit Jovan i još 60 episkopa i sveštenika.