20. LET PO SMRTI ISOLDE KLIETMAN

IMG_6159

Veronika Haring

Ob svetovnem dnevu plesa je društvo nemško govorečih žena predstavilo film in knjigo o Isolde Klietman

Slavnostni govornik Igor Teršar, direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti

29. aprila so v dvorani IZUM prikazali film o Isolde Klietmann, rojeni Mariborčanki, katere rojstna hiša je neposredno poleg IZUM-a na Prešernovi – takrat Goethejevi – 23. Ob tem je Franci Pivec iz Zveze kulturnih društev in IZUM-a, raziskovalec mariborske kulturne zgodovine, z gosti predstavil Isoldo Klietmann.

 

IMG_6249

Tinka Legvart, Barbara Windtner, Ulrike Hager

Isolda izhaja iz kroga nemško govorečih prebivalcev Maribora, ki so izginili iz kulturnega spomina. Ena od ustanoviteljic izraznega plesa je morala bežati pred nacizmom in se je zatekla v Argentino kjer je zasejala bogato seme sodobnega plesa.

IMG_6234

Franci Pivec, predsednik Zveze kulturnih društev Maribor

Ni se več vrnila v Evropo. Kulturno društvo nemško govorečih žena »Mostovi« iz Maribora je v letu 2012, ko je bil Maribor Evropska prestolnica kulture, zastavilo projekt »spominjanja« na izjemno plesno umetnico, rojeno v Mariboru.

IMG_6184

Občudovalci Isolde Klietmann

Društvo se je pri tem povezalo z raziskovalkami njenega življenja in ustvarjanja iz Linza. Leta 2013 je društvo v Mariboru priredilo okroglo mizo o sedanjem trenutku sodobnega plesa v Sloveniji. Takrat so izvedeli za snemanje filma o Isolde in se odločili, da prispevke z okrogle mize strnejo v knjigo o njej. Oboje, film in knjigo, so ob sklenitvi projekta in svetovnem dnevu plesa 29. aprila predstavili javnosti. Plesni komite pri Mednarodnem gledališkem inštitutu UNESCA, je razglasil 29. april – rojstni dan velikega plesnega reformatorja Jeana Noverra – za Svetovni dan plesa.

IMG_6161

Slavnostni govornik Igor Teršar

Igor Teršar, direktor Javnega sklada je pozdravil prisotne in dejal:  »Ples je elementarna – odkrita umetnost, ki ne more služiti laži. Kdor se ji zapiše, mora biti pripravljen na trpljenje. Tako vidim tudi zgodbo Isolde Klietmann, ki nosi v sebi izgon iz rojstnega Maribora iz izgon iz navdihnjenega Dunaja. Zanjo ples ni bil služba, ampak poslanstvo, zaradi česar je večino življenja posvetila njegovemu razvoju v Južni Ameriki.

IMG_6290

Organizatorji dogodka

Odkrivanje abecede  telesnega giba ljudem je za njo veljalo več od rož in aplavzov na sceni. To so bistvena spoznanja za vse nas, zato čestitam vsem, ki ste pripomogli k prepoznavanju velike umetnice in izjemne ženske Isolde Klietmann. Odkrili ste nam zgled, ki je bil zaradi ozirov, ki nimajo ničesar skupnega z umetnostjo, zakopan globoko v pozabo. Prepričan sem, da je na ta način nemško kulturno društvo opravilo pravo in veliko dejanje«.

Rade Bakračević