TRADICIJA APOTEKE GEBAUER DUGA ČETIRI GENERACIJE

1. Spomen ploča za ponos i zahvalnost-1

Vojvođanska varošica Bač koja, se nalazi u centralnom delu Južnobačkog okruga, široj javnosti i turistima uglavnom je poznata po istorijskoj činjenici da je po ovom drevnom gradu i tvrđavi Bač, deo Vojvodine – Bačka dobio ime o čemu postoje pisani izvori, tj. pismo gospodara Carigrada – Justinijana iz 535. godine i mnogi drugi dokumenti. Druga zanimljivost je divan primer porodične tradicije: naime, u Baču postoji apoteka ugledne porodice Gebauer koju krasi kontinuitet rada čak četiri generacije. Za protekle 123 godine ova apoteka je bila uzor vojvođanskog apotekarstva u svakom pogledu od stručnosti i znanju, posvećenosti i humanosti.

2. Gebauer Emil i Ervin-1

-Istorija naše porodične apoteke započeta je 1893. godine kada je moj deda mr.ph. Emil Gebauer kupio zgradu kao i koncesije apoteke, koju je prethodno 1828. godine osnovao apotekar Dominić, priča nam prof.dr Ervin Gebauer, penzionisani profesor novosadskg Medicinskog fakulteta, član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva inače poznatog pedijatra i hematologa čije znanje i iskustvo i dan-danas se zadovoljstvom i poštovanjem sluša i u praksi primenjuje u rodnom Baču. – To je ista kuća gde sam se rodio gde se i nalazi spomen ploča opštine Bač. Moj otac Ervin 1933. godine od mog dede preuzima apoteku i radi sve do početka Drugog svetskog rata. Otac je uneo mnoge značajne novine: uredio je galensku laboratoriju sa svim neophodnim pratećim aparatimai uređajima gde se spravljao lekove za humanu i veterinarsku medicinu. Otac je bio poznat po širokoj paleti kozmetičkih prepata, posebno je bio prepoznatljiv po Biljnoj rosi koja je, savremenim jezikom rečeno, bila pravi – brend. Otac je bio vlasnik apoteke sve do 1949. godine kada je po ondašnjem zakonu prinudno otkupljena. Međutim, otac je i dalje, kao upravnik, vodio apoteku sve do 1957. godine. Posle toga, nekoliko apotekara je vodilo apoteku među kojima moja sestra (kao „treća generacija“) Mercedes Janež-Gebauer. Ona je to radila uspešno sa svojim sinom. Četvrta generacija je moja ćerka Sabina Gebauer-Višnjevčanin.

3. Gebauer -Višnjevčanin Sabina

Prof.dr Ervin Gebauer (inače član i Društva novinara Vojvodine) je s roditeljskim ponosom istakao doprinos ćerke Sabine koja je sada u Novom Sadu gde je u struci nastavila da se dokazuje kao predstavnik velike nemačke farmaceutske kuće.

O značaju i doprinosu ove apoteke porodice Gebauer, dovoljno govori spomen-ploča opštine Bač  na porodičnoj kući koja se nalazi u centru grada.

 

               Radomir Čubranović