TREĆI ŠEKSPIR FESTIVAL U VILI STANKOVIĆ U ČORTANOVCIMA

Od  29. juna do 6. jula održaće se 3.Šekspir festival pod otvorenim nebom u prekrasnom ambijentu Vile Stanković, kraj samog Dunava u Čortanovcima, saopšteno je na jučeračnjoj (15. jun) konferenciji za novinare.

1. Plakat 3. festivala (1)

Plakat 3.Festivala

Tim povodom brojnim novinarima obratili su se: Nikita Milivojević, osnivač i direktor festivala, Slaviša Grujić, Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje i Sonja Marić direktorka marketinga UNIQA osiguranja u Srbij (kao pokrovitelji ovogodišnje manifestacije). Pokrovitelji su takođe i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, opština Inđija, dok je  prijatelj festival  Telekom Srbija.

Domaćini su podsetili da se 3. Šekspir festival održava u godini kada se širom sveta  obeležava 400 godina od smrti Vilijema Šekspira.

2. Ulaz u Vilu Stanković

Ulaz u Vilu Stanković

Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to, uostalom, bilo i u Šekspirovo vreme.

Direktor festivala Nikita Milivojević je istakao da će festival imati svoje treće izdanje i dodao:

-Kao i prethodnih godina u ovom prelepom ambijentu zamka na Dunavu biće prikazane savremene svetske produkcije rađene po dramama Vilijama Šekspira.Na festivalu će biti predstavljeni teatri iz Engleske, Grčke, Portugalije, Srbije… kao i značajni šekspirolozi, edukatori i umetnici koji će učestvovati u pratećem programu festivala. Festival otvara predstava „Dva viteza iz Verone” Glob teatra iz Londona, 29.juna u 19.30 časova u vili Stanković, koji je gostovao i prošle godine. Kuriozitet ovogodišnjeg festivala predstavlja posle dugo vremena gostovanje jednog pozorišta iz Indije “Kompani teatar” iz Mumbaja koji će izvesti “Bogojavljensku noć”, kao muzičku predstavu, gde cela trupa peva i po mišljenju kritičara iz Indije smatra se jednom od najboljih predstava sa tih prostora. Kao poseban događaj izdavajam i džez koncert inspirisan šekspirovim “Sonetima” u izvođenju jedne velike zvezde Marie Joao i njenog tria OGRE…-

3. Ambijent Press konfrencije

Ambijent Press konferencije

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić je rekao da je Sekretarijat ove godine raspolagao sa manje finansijskih sredstava i da će ovogodišnji -treći festival biti u nešto skromnijem obimu.

-Ovaj festival je već posle prve godine izvođenja opravdao svoje postojanje, jer je održan u pravoj formi i u pravom ambijentu, gde se Šekspir dešavao onako kako treba.-, istakao je Grujić i podsetio:

4. Nikita Milivojević (u sredini) je sa oduševljenjem govorio o programu Festivala

Nikita Milivojević (u sredini) je sa oduševljenjem govorio o programu Festivala

je sa oduševljenjem govorio o programu Festivala- Da  je pravo zadovoljstvo bilo gledati šekspirova dela u izvođenju trupa iz Turske, Belorusije, Irana, Gruzije…i svi oni su došli ovde, jer su čuli za postojanje ovog festivala. Gloub teatar iz Lonoda doći će ove godine ponovo, a nadamo se da će i nadalje svi oni koji neguju šeskpirova dela uspeti da ih na ovoj sceni kod nas i izvedu, jer on se trenutno izvodi na 37 jezika.-

Sonja Marić je naglasila da je UNIQA osiguranje ne samo prijatelj ovog festivala od samog osnivanja, već prijatelj kulture uopšte i s obzirom na to da u najavljenom programu se nalaze komedije, tim pre će i posećenost festivala biti značajna.

5. Vila-zamak pruža izuzetan ambijent za predstave

Vila zamak pruža izuzetan ambijent za predstave

Inače, ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević posle premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored velike ljubavi prema Šekspiru, Nikita je bio vođen željom da se Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

6. Pogled na Dunav sa terase vile Stanković

Pogled na Dunav sa terase vile Stanković

Kao što je poznato vilu je 1930. godine sazidao kardiolog Radenko Stanković, osnivač Medicinskog fakulteta u Srbije. Stanković je  bio i ministar prosvete za vreme vladavine kralja Aleksandra I  i namesnik kralja Petra II Karađorđevića. Po porudžbini, nacrte za vilu je izradio čuveni arhitekta Dragiša Brašovan koji je zaslužan i za izgled palate Banovine, sadašnje zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu. Vila je urađena u stilu srpskih srednjovekovnih dvoraca, a smeštena je u čortanovačkoj šumi na imanju koje obuhvata 35 jutara raspoređenih na šest nivoa-terasa. Kažu da je sa terase ove vile najlepši pogled na Dunav.

Vila je inače zatvorena za širu javnost i Festival je lepa prilika da se, osim šekspirovih predstava, vidi i ova najlepša letnja rezidencija u Srbiji koja je sada na rapolaganju Protokola Pokrajinske vlade.

 

Tekst: Radomir Čubranović

                                                       Fotografije:  Aleksandra Čubranović