Osrednja slovesnost ob dnevu državnosti in 25. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije

Na povabilo slovenskega predsednika Boruta Pahorja se bodo predsednica Republike Hrvaške Kolinda Grabar-Kitarović, predsednik Italijanske republike Sergio Mattarella, predsednik Madžarske János Áder, predsednik Republike Avstrije Heinz Fischer in predsednik Zvezne republike Nemčije Joachim Gauck udeležili osrednje slovesnosti ob dnevu državnosti in 25. obletnici osamosvojitve Republike Slovenije, ki bo 24. junija 2016 v Ljubljani. Na osrednji slovesnosti se bo avstrijskemu predsedniku Fischerju v delegaciji pridružil novoizvoljeni predsednik Republike Avstrije Alexander Van der Bellen, ki bo svečano zaprisegel 8. julija. Pred osrednjo državno slovesnostjo bo predsednik republike Borut Pahor visoke goste sprejel v Predsedniški palači.

S povabilom voditeljem sosednjih držav je predsednik Pahor izkazal pomen, ki ga daje prijateljskim odnosom s sosedi, s katerimi si delimo skupne zgodovinske in kulturne korenine. Predsednik Pahor se je odločil, da bo na praznovanje 25. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije poleg predsednikov sosednjih držav povabil tudi predsednika Zvezne republike Nemčije, ki je odigrala pomembno vlogo v času slovenske osamosvojitve, nas podpirala pri pridobivanju mednarodnega priznanja in bila zagovornica pri včlanjevanju Republike Slovenije v mednarodne organizacije. S temi državami opravi Slovenija največ blagovne menjave, iz njih pa prihaja tudi večji del neposrednih tujih investicij v Sloveniji.

Slovesnost pomeni praznovanje 25. obletnice naše države in hkrati spomin na prelomne dogodke, ki so omogočili izvedbo prvih demokratičnih volitev, razglasitev suverenosti in mednarodno priznanje Republike Slovenije. Zato slovesnost ponuja priložnost za iskren pregled prehojene poti in samozavesten razmislek o prihodnjih 25-ih letih naše države.