Ob prazniku spomin na Kajetana Koviča

DSC_4013-copy

Start pohodnikov iz Radenec v Hrastje Moto

Pohodniki in kolesarji iz Radenec v Hrastje Moto

Občina Radenci, ki vsako leto svoj občinski praznik slavi 19. junija, je lani podelila naziv častnega občana predlani umrlemu slovenskemu pesniku, pisatelju in prevajalcu Kajetanu Koviču (rojen 21.10.1931 v Mariboru, umrl 7.11.2014 v Ljubljani). Starša, Berta in Ivan Kovič, sta bila učitelja in z njima je živel sin Kajetan pred 2. svetovno vojno v Poljčanah, med vojno pri stricu v Hrastju Moti, po vojni pa v Radencih. In letos je bila zatorej prvič organizirana akcija Zavoda za turizem in šport Radenci pod naslovom »Po mladostnih poteh Kajetana Koviča s kolesom ali peš«.

DSC_4021-copy

Cilj v Hrastju Moti

Start pohoda od Radenec do Hrastja Mote je bil v soboto, 18. junija ob 9. uri, pri glasbeni utici radenskega parka, nekaj minut za pohodniki pa so zavrteli pedale še kolesarke in kolesarji. Kolesarjenje je pripravila kolesarska sekcija pri Društvu upokojencev Radenci v sodelovanju z Zavodom za turizem in šport Radenci.

3fd2001d-4404-4530-8133-39b38da60d79

Ker so kolesarke in kolesarji bili hitrejši od pohodnikov, se v Hrastju Moti niso zaustavili, pač pa so pedale vrteli do Stare Nove vasi ter se nato vrnili do hiše s številko 33 v Hrastju Moti, kjer je v času druge svetovne vojne, skupaj s svojimi starši, pri stricu mladostne dni preživel Kajetan Kovič.

DSC_4029-copy

Pozdrav mag. Sonje Bily

Za to domačijo vzorno skrbijo tri sestrične Kajetana Koviča (Pavla Stanišič iz Makarske ter Jožica Tručl in Renata Menhart iz Murske Sobote) in tu jih je na dvorišču pozdravila direktorica ZTŠ mag. Sonja Bily. Domačijo in njeno okolico so si lahko ogledali vsi pohodniki in kolesarji ter bili prepričani, da bi se lahko domačijo preuredilo v kulturni spomenik.

0301a4a5-4638-4ab9-955e-d5d1724b0128

Mačje mesto v radenskem parku

To je še posebej naglasila Marija Slavič, ki je na lastno pobudo vsem predstavila življenjepis Kajetana Koviča ter prebrala nekaj njegovih pesmi. Njej so se z recitacijami pridružili še: stanovalka DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, Brigita Živec, spodaj podpisani ter hčer Kovičeve sestrične, dijakinja 2. letnika Ekonomske gimnazije v Murski Soboti, Naja Sever Tručl iz Murske Sobote.

DSC_4032-copy

Marija Slavič o Kajetanu Koviču

Temu je sledilo prijetno druženje udeležencev pohoda in kolesarjenja, Zavod za turizem in šport Radenci pa je za vse pripravil pogostitev (kruh z zaseko in čebulo, pecivo ter brezalkoholne napitke), a njihov »dežurni« Andrej Horvat je zabeležil, da so kolesarke in kolesarji skupno prevozili 18,6 kilometrov, s postankom v Hrastju Moti pa so »porabili« dve uri in 10 minut. Tudi stanovalec DOSOR-ja, Smiljan Homec, je bil udeleženec kolesarjenja.

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko