Kitarski duet za vse generacije

DSC_4218-copy

Kitarski duet Sašo Lamut – Dušan Slaček

 

Že pet tisoč let človeštvo spremljajo strune kitar

Instrumenti, ki so podobni današnji kitari, obstoje že pet tisoč let. V starodavni Indiji in po Centralni Aziji je namreč bila znana »sitara«. Obstoji tudi podoba izpred 3300 let, izklesana iz kamna, ki prikazuje hetitskega ljudskega pevca. V angleščino je beseda »kitara« bila prevzeta iz španske besede »guitarra«, le-ta pa izhaja iz besede »cithara«, ki bi ji naj bila predhodnica grška beseda »kithara«, a ta bi naj izhajala iz perzijske besede »sihtar«. In prav »sihtar« je indijskemu instrumentu »sitar« zelo soroden. Romani so »citharo« prinesli v Španijo okrog leta 40, 8. stoletju pa so Mavri ob zavzetju Iberskega polotoka prinesli s seboj »udo«. Po ostali Evropi pa je po vpadih Vikingov postal popularen njihov instrument »lut« (lutnja, plunka, ki jo pisatelj F. S. Finžgar omenja v romanu »Pod svobodnim soncem«).

DSC_4183-copy

Občinstvo v Kongresni dvorani hotela Radin Radenci

In prav na kitare kot kitarski duet velikokrat skupaj koncertirata Sašo Lamut in Dušan Slaček. Oba na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru poučujeta. Prvi kot akademski glasbenik, saj je prof. Sašo Lamut  vodja oddelka za kitaro in harfo. Drugi, prof. Dušan Slaček, pa je nekoč celo bil dijak prvo omenjenega profesorja.

 

DSC_4224-copy

Kitarski duet Sašo Lamut – Dušan Slaček

Kitarski duet Saša Lamuta in Dušana Slačeka so z gromkim aplavzom nagradili številni obiskovalci v Kongresni dvorani hotela Radin v Radencih 24. junija zvečer, ko sta ob 75-letnici trobentača Zdeneka Biliya zaigrala Bad boy T. Takemitsuja, Valses poeticos E. Granadosa in Mediterraneo V. Ivanovića.

DSC_4236-copy

Občinstvo v Kongresni dvorani hotela Radin Radenci

43-letni Sašo Lamut je nižjo glasbeno šolo končal v Glasbeni šoli Gornja Radgona ter po zaključeni Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru nadaljeval študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter diplomiral kot diplomant prve generacije visokošolskega študija kitare pri prof. Andreju Grafenauerju. 28-letni Dušan Slaček je z devetimi leti začel igrati v Glasbeni šoli Gornja Radgona, nato pa ga je na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru učil prof. Sašo Lamut. Leta 2003 je na Akademiji v Gradcu magistriral pri prof. Martinu Myslivećeku.

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko