Svetniki Občine Radenci za oživitev domačega bazena

Radlje ob Dravi: Ogled Vodnega parka

DSC_4719

Odhod ob 8. uri iz Radenec

Davnega leta 1962 je bil v radenskem parku izgrajen bazen, ki sedaj že devet let sameva in lahko bi rekli, da je v pravo sramoto kraju Radenci, ki se je nekoč ponašal z nazivom »biser slovenskega turizma«. Na 11. seji občinskega sveta Občine Radenci (v torek, 28. junija popoldne), sta bila svetnicam in svetnikom predstavljena dva predloga za obnovitev letnega kopališča.

DSC_4723

Kaplanova turbina

Pod delovnim naslovom »Ureditev bazenskega kompleksa v Radencih« je imel predlog AMAGA STUDIOMariapia Tessarolo iz Ljubljane (arhitektura, urbanizem, oblikovanje in svetovanje s.p.), a bolj je bil svetnicam in svetnikom všeč predlog za izvedbo »Biološkega kopališča«, kar je predstavila trojica sodelujočih:

DSC_4728

Ogled hidroelektrarne Fala

»Demšar arhitekti« iz Ljubljane – arhitekturno projektiranje in oblikovanje d.o.o., »Objem narave« Maribor – gradbeništvo, projektiranje, proizvodnja in ostale storitve d.o.o. in »Landscape« Ljubljana – krajinska arhitektura in oblikovanje. Le-ti so oblikovali tri osnovne cilje: a) Park Radenci, b) Koncept zasnove vrelcev in c) Obnova letnega bazena (biološko kopališče). In zatorej so se odločili za ogled tovrstnega biološkega kopališča v Radljah ob Dravi.

DSC_4747

Izdelano po 1. svetovni vojni v Kraljevini Jugoslaviji

Na ekskurzijo so se podali v torek, 6. julija, pod vodstvom župana Janeza Rihtariča. Obisk v Radljah ob Dravi je bil predviden ob 11. uri, zato so si med potjo udeleženci ekskurzije (peterica občinskih svetnikov:

DSC_4785

Pogovor z županom Radelj, mag. Alanom Bukovnikom

 

Aleš Kaučič, Zlatko Mir, Janez Konrad, Nikolaj Brus in Franc Himelrajh, predstavnik občinske uprave Davorin Zamuda, dva predstavnika Zdravilišča Radenci in spodaj podpisani), ustavili še v kraju Fala ter si ogledali izredno zanimiv muzej prve hidroelektrarne na Dravi.

DSC_4749

Nekoč kar sedem turbin

V »Vodnem parku« v Radljah ob Dravi jih je pričakala trojica predlagateljev predloga za »biološko kopališče«: Tina Demšar Vreš, Gregor Vreš in Tadej Volčanšek.

DSC_4765

Stolp za opazovanje ptic

Ob njihovi razlagi je sledil dvourni ogled (bazen za neplavalce, bazen za plavalce, čistilna filtrirna naprava, poldrugi meter pasu za rastlinje ob bazenu, restavracija  s teraso na vodo, tobogan, stolp za opazovanje ptic, plezalna stena ter hišice za prenočevanje), ki je trajal kar dve uri. Odločitev za izgradnjo biološkega kopališča ter vse njegove dobre strani pa je podrobno predstavil še župan Občine Radlje ob Dravi mag. Alan Bukovnik.

DSC_4771

Lokvanji ob robu bazena

Svetniki so se ob povratku domov v avtobusu pogovarjali, da se želijo čim prej sestati na seji občinskega sveta ter sprejeti odločitev o morebitnem renoviranju dosedanjega bazena v radenskem parku in njegove okolice v biološko kopališče.

DSC_4778

Pogled s tobogana na veliki bazen

DSC_4799

Vodni park Radlje ob Dravi

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko