POSTAVLJEN SPOMENIK VUKU KARADŽIĆU U CENTRU LJUBLJANE

IMG_0041

Ljubljana, 8. jula – U petak 8. jula na dvorištu pravoslavne crkve Hrama Svetih Ćirila i Metodija u samom centru Ljubljane pored poznatoh parka »Tivoli« svečano je postavljena bista Vuka Stefanovića Karadžiča. Spomenik je poklon grada Beograda i Vukove zadužbine Ljubljani, u znak sećanja na prijateljstvo Jerneja Kopitara i Vuka Karadžića.

P1050035

Postavljanjem biste Vuka Karadžića u centru slovenačke prestonice dodatno se učvršćuju prijateljstvo žitelja dva grada i dva naroda. O delu Vuka Karadžića govorio je profesor Boško Suvajđić, predsednik Upravnog odbora Vukove zadužbine. Plašt sa biste zajedno su spustili Siniša Mali, gradonačelnik Beograda i Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane. Svečanom činu je prisustvovao veliki broj Srba iz ovih krajeva i predstavnici Ambasade Srbije u Sloveniji. Predstavnici Pravoslavne crkve priredili su svečani prijem za sve goste.

IMG_0025

Na pitanje vašeg dopisnika dali postoji mogućnost da se jednog dana podigne u glavnom gradu Slovenije spomenik Nikoli Tesli je Siniša Mali odgovorio da je sada dužnost Beograda da podigne spomenik nekom poznatom Slovencu u Beogradu. O tome će odlučiti predstavnici Slovenije.

IMG_0028

Verovatno će to biti spomenik Jerneju Kopitaru veoma dobrom prijatelju Vuka Karadžića. Vuk Karadžić i Slovenac Jernej Kopitar su zajedno postavili temelje bogatoj kulturnoj saradnji dva naroda, tako da je taj čin potvrda da su veze dva naroda do danas ostale neraskidive.

Tekst i foto: Rade Bakračević