Poletno dogajanje v »deželi treh src«

DSCN4572

9-letna harmonikarka Eva Tompa

Že drugič glasbeno plesni večer v radenskem parku

V Radencih, v tamkajšnji prireditveni utici radenskega parka, se od letošnjega 7. julija dalje vrstijo glasbene prireditve ob četrtkih zvečer.

DSCN4578

Miran Mauko že 30 let igra fokloristom

Te prireditve bosta skozi vse poletje (meseca julija in avgusta) organizirala domači Zavod za turizem in šport Radenci ter Zdravilišče Radenci. In na ta način bi naj v času počitnic in dopustov bilo »poskrbljeno« za občanke in občane Radenec, kot tudi za turiste in obiskovalce tega zdraviliškega kraja, ki se je nekoč ponašal z nazivom »biser slovenskega turizma«.

DSCN4584

Povezovalka programa Blanka Fekonja

  1. julija po 20. uri, je bil drugi četrtkov julijski večer zopet narodno oziroma ljudsko obarvan. Na diatonično harmoniko je trikrat zaigrala ter zapela 9-letna Eva Tompa iz Rihtarovec, a njen sovaščan, 11-letni Rene Cimerman iz Rintarovec, je dvakrat zaigral na diatonično harmoniko, enkrat pa tudi na pozavno. Kulturni večer je po tradiciji povezovala Blanka Fekonja.

DSCN4592

11-letni harmonikar Rene Cimerman

S predstavitvijo vzhodno štajerskih plesov je nastopila Folklorna skupina Gornja Radgona, ki obstoja že trideset let. Vodja skupine, ki po strokovni plati plesalke in plesalce usmerja, je Tatjana Jakopec Kager, glasbeno spremljavo plesnih parov pa ima vsa leta »na skrbi« glasbeni samouk Miran Mauko s Plitvičkega vrha. Sam nastopa tudi kot vokalist.

DSCN4598

Folklorna skupina Gornja Radgona

Članice in člani folklorne skupine so zaplesali »štajeriš« (kot jim je bil prikazan v Spodnji Ščavnici) ter plese: »kosmatača«, »čindara«, »šamarjanka«, »ketnpolka«, »špicpolka«, »Pobreška polka«, »točak« in »sotiš«. Ob zaključku ni manjkal še »beksl«  ter »poušter tanc«. Občinstvo je tri plesne pare in njihovega muzikanta nagradilo s krepkim aplavzom ter tako organizatorjem glasbeno plesnega večera »nakazalo«, da si tovrstnih prireditev še kako želi tudi v prihodnje.

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko