Zaključek tridnevnega angleškega tabora na Hodošu

Zadovoljni Severni Irci na taboru mladih

DSC_4991

Udeleženci angleškega tabora pri bogoslužju

Kot smo na spletnih straneh »Štajerske novice« že poročali, je v dneh od 14. do 16. julija Evangeličanska cerkvena občina Murska Sobota (ECOMS) pripravila in izvedla tridnevni angleški mladinski tabor z gosti iz Severne Irske.

DSC_4993

Richard Tregaskis iz Severne Irske izreka zahvalo

V najmanjši slovenski (dvojezični) občini Hodoš je Mladinski dom Hodoš, kjer je Alen Kerčmar bil vodja tabora, na njem pa je sodelovalo dvajset mladih iz dežele na obeh bregovih reke Mure ter sedem mladih s tremi spremljevalci iz Severne Irske (Peter M,Namara, Julie Tregaskis in Richard Tregaskis),

DSC_4998-copy

Udeleženka angleškega tabora izreka zahvalo

ki je z glavnim mestom Belfastom regija Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske in leži na severovzhodu otoka Irska (s šestimi okrožji: Antrim, Armagh, Down, Fermanagh, Londonderry – Derry in Tyrone). Med vernimi prebivalci (1.685.267 prebivalcev po podatkih iz leta 2001) je kar 62 odstotkov protestantov.

 

DSC_5009-copy

Bogoslužje in pridiga duhovnika Leona Novaka

Na taboru na Hodošu so mladi Pomurci v obliki tematskih kreativnih delavnic z vrstniki s Severne Irske  na sodoben način razmišljali o krščanstvu, na nedeljskem bogoslužju, 17. julija dopoldne, pa skupaj z njimi zapeli v čast Jezusu, v slovenskem in angleškem jeziku.

DSC_5012-copy

Spominski posnetek ob zaključku tabora

 

V programu bogoslužja sta v duetu sodelovala še Monika Novak in Miran Čarni, verski obred in pridigo pa je opravil evangeličanski duhovnik Leon Novak. Tridnevni tabor so mladi evangeličani dveh dežel  zaključili s poslušanjem slovenske ljudske glasbe, ki jo je na diatonično harmoniko zaigrala Katarina Kerec iz Borejec, učenka Osnovne šole Tišina.

DSC_5015-copy

Spominski posnetek ob zaključku tabora

Naj spomnimo, da se je po letu 1707 kalvinistična teološka tradicija znotraj protestantizma razvila predvsem na Škotskem, a se razširila po vsem Združenem kraljestvu Velike Britanije. In tako je Prezbitarijanska cerkev severnoirskega mesta Bangor iz okrožja Down sedaj partnerska cerkev z Evangeličansko cerkvijo Martina Luthra v Murski Soboti. Skupino gostov iz tega mesta je na angleškem taboru na Hodošu vodil Richard Tregaskis ter se zahvalil za odlično počutje vseh v okviru nedeljskega bogoslužja v Evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti.

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko