НАГРАДЕ И ПРИЗНАЊА КРАЉЕВСКОМ ПАРУ КАРАЂОРЂЕВИЋ

1.

Београд, 8. августа 2016. – Делегација Краљевских новина, Савеза Српских краљевских академија и Удружења ,,Књегиња Персида Карађорђевић“ посетила је четвртог августа ове године краљевски пар Карађорђевић у Белом двору. Том приликом је са Њ.К.В Престолонаследником Александром другим Карађорђевићем и супругом принцезом Катaрином Карађорђевић, разговарано о досадашњим активностима сарадње на пољима од посебног значаја за образовно васпитни, културни, и свеукупну обнову српскога народа и државе. Почасна председница Удружења ,,Књегиња Персида Карађорђевић“, госпођа Маја Ковачевић, заменица главног уредника првих монархистичких новина, Српкиња која је родила деветоро деце, представила је краљевском пару рад Удружења које се залаже за јачање породица, рађање што више деце, оснивање фонда за борбу против беле куге, Министарства за породицу, обнову културно историјскиx споменика, храмова и манастира, све по узору на кнњегињу Персиду Карађорђевић, мајку деветоро деце, задужбинарку и обновитељку наших светиња, која је била чукун баба Њ.К.В. Престолонаследнику Александру Карађорђевићу.

 

2.

Подржавајући идеју о обнови храма у којем се упокојила мајка свих Срба, Света Анастасија, мајка Светог Саве и жена Великог Жупана Немање, госпођа Ковачевић је истакла да ће ускоро издавачка кућа ,,Глас Србије,, објавити роман ,,Пророчанства Немањине Жене-Свете Анастасије“. Овој идеји, коју је назвао узвишеном, Њ.К.В. Престолонаследник Александар Карађорђевић, дао је безрезервну подршку. Представница Удружења ,,Кнегиња Персида Карађорђевић“ нагласила је да и Краљевске новине, као и бројна краљевска удружења, дају посебан значај поновном успостављању Уставне монархије у Србији. Затим је госпођа Ковачевић Њ.К.В. Престолонаследнику Александру, уручила Орден овог Удружења, док је представник Савеза Српских Краљевских академија, Драган Дамјановић, Њ.К.В.Принцези Катарини Карађорђевић, уручио медаљу за хуманост и племенитост у свесрдној помоћи у лечењу наше деце, набавци апарата за болничке потребе и другим акцијама, које спроводи фондација принцезе Катарине.

 

3.

Краљевска породица је иначе дале несебичну подршку раду Краљевских новина, чија је заменица главног уредника госпођа Маја Ковачевић, дајући и подршку штампању романа о мајци Светог Саве, који ће у септембру изаћи из штампе, а чији аутори средства добијена од продаје намењују фондацији за обнову и изградњу храма Ваведења Пресвете Богородице, у којем је овоземне монашке дане провела мајка Светог Саве, који је био прва Немањина задужбина, а и даље је у рушевинама.

4.

Маја Ковачевић је уручила слику као поклон краљевском пару, која је рад сликарке из Краљева, уз писмо и речи похвале за све што раде, а Њ.К.В престолонаследник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, су уз поздрав Краљеву граду, уручили и поклоне за деветоро малишана породице Ковачевић, напомињући да с радошћу примају вест да ће се крајем овог месеца родити и десето дете у овом дому, породице града на Ибру.