Praznik Traminca in dvig klopotca na Kapelskem vrhu

DSCN4744

Po štajerski deželi se klopotci veselo vrtijo

Po vsej štajerski deželi, deželi številnih vinskih goric, se prično vsako leto avgusta vrteti klopotci, ki odganjajo ptice, pa naj bi tudi »ptice na dveh nogah«. Za slednje najbolj poskrbijo v vinogradih kar »outarji«. Tako je po dvigu klopotca na Glavnem trgu v Ljutomeru (v soboto, 6. avgusta v sklopu Prleškega sejma), pri vinogradniški kmetiji Fleisinger v Spodnjih Ivanjcih in pri brajdah radenskega DOSOR-ja (v nedeljo, 7. avgusta) ter na Kogu (sobota, 13. avgusta, s kronanjem 5. Kogovske vinske kraljice) sedaj tudi na Kapelskem vrhu, pa tudi po drugih vinorodnih gričih, slišati zvoke klopotcev za odganjanje ptic, a tudi za klic k letošnji trgatvi.

Turistično društvo Klopotec Kapela in tamkajšnje Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina sta v ponedeljek, 15. avgusta, pripravila bogat vinogradniški popoldan, kajti »odvila« se je tradicionalna prireditev »Praznik Traminca in dvig klopotca« pri turistični točki »Pri preši oziroma vinogradniški hiši«. Kot soorganizatorji so sodelovali še Občina Radenci, Zavod za turizem in šport Radenci ter Bistro Partis Radenci.

Po verskem obredu v tamkajšnji cerkvi svete Marije Magdalene ob 10. uri so ob 11. uri »Pri preši« pri vinogradniški hiši nastopili člani glasbene skupine Klapovühi, opoldne pa se je pričel uradni del prireditve z nagovori. Kot prvi je vse pozdravil župan Občine Radenci, Janez Rihtarič, za njim pa je kratki nagovor imela sedanja predsednica Urška Lukovnjak. Za tem je pozdrav izrekel še predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela Danilo Rihtarič in ti trije so pozneje ob vinskem vitezu Alojzu Slaviču odprli razstavo tramincev.

Govornikom so sledili kulturniki: Vokalni kvintet Klopotec Kapela, ki ga po strokovni plati vodi Anton Divjak in mladi talenti: harmonikarka Eva Tompa iz Rihtarovec, drummer Timo Kosi  iz Veržeja in kitarist Benjamin Bencak iz Maribora. Nastopili so še plesalke in plesalci folklorne skupine Kulturno turističnega društva Babinci, ki jih po strokovni plati vodi Marjan Filipič, na harmoniki pa jih je spremljal Tadej Kozar. Po treh odpetih pesmi je koncert prekinila Klapa Solaris iz Šibenika (Alen Skoroza, Ivica Horvat in Paško Marojov) in dvig klopotca je izredno hudomušno vodil kot »slovenskogoriški outar« humorist Korl (Samo Tuš iz Gornje Radgone). Zapihal je veter nevihtnih oblakov in klopotec na Kapeli se je veselo zavrtel, svoj pevski koncert je nadaljevala Klapa Solaris, za njo pa še glasbena skupina Klapovühi. Zapeli so še pevke in pevci Kulturnega društva pevska skupina Vrelec Radenci.

Številnemu občinstvu se je predstavilo sedem vinskih kraljic: 20-letna vinska kraljica Cerkvenjaka Martina Breznik, 22-letna mariborska vinska kraljica Urška Bračko, 22-letna vinska kraljica Metliške črnine Jana Štajdohar, 22-letna vinska kraljica rebule iz Goriških Brd Katja Erzetič, 27-letna vipavska vinska kraljica Nataša Ferjančič, 28-letna 5. kogovska vinska kraljica Anja Kocjan in 23-letna vinska kraljica Radgonsko-kapelskih goric Katja Hamler s Stavešinskega vrha, ki je bila njihova gostiteljica.

Ob številnih stojnicah se je ponujalo obiskovalkam in obiskovalcem prireditve marsikaj: obloženi domači kruh in palačinke, langaš,  prospekte, zloženke, med, bučno olje ter domače pecivo, štajerska kisla žüpa, čevapčiči, ročna dela in vina, otroci pa so lahko brezplačno koristili napihljiva otroška igrala. Obiskovalci so si lahko ves čas prireditve ogledali razstavo tramincev, ki jih je ocenila komisija v sestavi: univ. dipl. ing. živilske tehnologije Alojz Filipič, univ. dipl. ing. živilske tehnologije Cvetka Sakelšek in univ.  dipl. ing. agroživilstva Barbika Žunič. Bila je vsem na voljo tudi pokušina tramincev.

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko

 

DSCN4726 DSCN4727 DSCN4730 DSCN4731 DSCN4734 DSCN4743 DSCN4744 DSCN4745 DSCN4747 DSCN4750 DSCN4751 DSCN4752 DSCN4755 DSCN4757 DSCN4758