Tišina: Zdravstveni center in obnovljen dvorec

Izredno uspešen redek primer zasebno-javnega partnerstva

Občina Tišina v Prekmurju s svojimi dvanajstimi naselji (Borejci, Gederovci, Gradišče, Krajna, Murski Črnci, Murski Petrovci, Petanjci, Rankovci, Sodišinci, Tišina, Tropovci in Vanča vas) svoj občinski praznik praznuje vsako leto 8. septembra. Toda letos je v tišinskem parku slovesnost potekala že v soboto, 3. septembra popoldne, ob letošnjem 16. prazniku. Podelili so številna občinska priznanja občankam in občanom ter svojemu namenu predali novozgrajeni Zdravstveni center, ob njem pa tudi prenovljeni Batthyany-jev dvorec.

Ta dvorec je bil zgrajen leta 1820 v prostranem parku na Tišini, z mogočnimi hrasti in nekaterimi eksotičnimi drevesi, ki so jih lastniki zemljišča dobili v dar. Grajska stavba je bila v lasti znane madžarske plemiške rodovine Batthyany, ki je imela svoje posesti v večjem delu Prekmurja. V dvorcu je pred 1. svetovno vojno prebival grof Szigszmund Batthyany z družino, ženo Johanno in osmimi otroki. Dvorec ima status nepremične kulturne dediščine v Republiki Sloveniji, ki je mnoga leta, še zlasti po letu 1991, vidno propadal. Si je pa grof Batthyany postavil še manjši dvorec na Petanjcih. Plemiška družina Batthyany je imela v lasti na Madžarskem (Ogrskem) 32 dvorcev (gradov), v Prekmurju poleg dvorca na Tišini še dvorec Rakičan pri Murski Soboti, verjetno pa tudi grajska poslopja še na Hrvaškem.

S pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu med Občino Tišina in zasebnikom, 17. marca 2014, se je za propadajoči dvorec pričela nova zgodba s projektom »Rekonstrukcija Batthyany-jevega dvorca – ŽIVA V PARKU d.o.o.«, ki ga je predstavil dr. med. Dean Kőveš spec. spl. med. Kot zasebni investitor je 19. februarja 2015 pridobil gradbeno dovoljenje za ureditev zdravstvenega centra, v katerem so poleg ordinacij še prostori za fizioterapijo in lekarno, a del zgradbe je še vedno v javni lasti. V tem delu je poročna dvorana, pod njo pa urejena klet. In te prostore sta zasebnik dr. med. Dean Köveš in župan Franc Horvat slovesno predala svojemu namenu pred številnimi udeleženci sobotnega popoldanskega slavja v tišinskem parku.

Gre torej za odličen in uspešen primer kompleksnega, premišljenega in odgovornega ravnanja občine za ohranjanje zaščitenega kulturnega spomenika in njegovo premišljeno nadgradnjo. S tem pa se zagotavlja hkrati troje: ohranjanje kulturne dediščine, bogatenje turistične ponudbe in privlačnosti kraja ter dvig kvalitete zdravstvenih storitev za občane. Tovrstnih izjemno uspešnih in dolgoročno pomembnih primerov zasebno-javnega partnerstva ni ravno dosti, ne v prekmursko-pomurskih krajih, pa tudi ne širše.

V kulturnem programu so sodelovali mladi folkloristi Osnovne šole Tišina ter kitaristka in pevka Anja Kutoš, ki je ob otvoritvi zapela tudi himno, vso prireditev pa sta povezovala kot gostitelja grofica Johanna in grof Szigszmund Batthyany (Barbara Lejko in Jožef Števanec). Po slavnostnem nagovoru je župan Franc Horvat podelil tri zahvalne listine (Vera Debelak, Ema Vezjak, Franc Ülen), tri priznanja župana (Eva Zorjan, Sara Seršen, Marjan Šiftar); naj-športnikom in naj-športnicam leta 2015; naj-športni ekipi 2015 ter perspektivnim športnikom in športnicam 2015 Občine Tišina.

Besedilo in fotografije: Filip Matko Ficko

 

DSC_6685-copy DSC_6686-copy DSC_6688-copy DSC_6690-cb DSC_6695-copy DSC_6698-copy DSC_6702-copy DSCN4894 DSCN4899 DSCN4901 DSCN4904 DSCN4911 DSCN4914 DSCN4958 DSCN4973