GRADONAČELNIK TEMIŠVARA DRAGI GOST NOVOG SADA

Gradonačelnici Novog Sada Miloš Vučević i njegov dragi gost iz Temišvara gradonačelnik Nikolae Robu pokazali  su i danas u Novom Sadu (7. septembar) da ta dva grada pobratima  imaju i mnogo veza koje dodatno obogaćuju njihove odnose.

1-dragi-gost-nikolae-robu-levo-i-domacin-milos-vucevic

Dragi gost Nikolae Robu (levo) i domaćin Miloš Vučević.

Primajući u goste kolegu iz Temišvara – gradonačelnika Nikolaea Robua u Gradskoj kući , gde su najpre razgovarali, a potom zajedno posetili međunarodnu kompaniju ”Netex consulting” koja nudi usluge podrške klijentima širom Evrope, gradonačelnik Novog Sada Vučević je, pored ostalog, izjavio:

– Zadovoljstvo mi je što sam domaćin gradonačelniku Temišvara i što nastavljamo razgovore o unapređenju saradnje dva grada pobratima. Na sastanku smo pričali o nekoliko važnih tema, a to su privreda, ekonomska saradnja, privlačenje investicija, komunalna problematika i drugo. Dosta pažnje posvetili smo kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2021. Naime, i Novi Sad i Temišvar se bore za dobijanje te prestižne titule, a mi kao gradovi pobratimi se maksimalno podržavamo u tim nastojanjima. Iako smo formalno samo 11 godina pobratimljeni, veze naša dva naroda su viševekovne. Firme iz Novog Sada imaju vrednost izvoza ka Rumuniji od 137 miliona dolara, a oba grada suočavaju se sa investicionim rastom. Imamo dosta sličnosti jedni sa drugima, tako da pored približno iste veličine dva grada, beležimo i pojačan priliv investicija vezanih za automobilsku industriju, značajan razvoj IT sektora, kao i pokretanje poslovnih inkubatora i pružanje podrške za start-ap kompanije. –

2-za-vreme-razgovora-u-gradskoj-kuci

Za vreme razgovora u Gradskoj kući

Gradonačelnik Miloš Vučević je naglasio da se u kontekstu privredne saradnje, prirodno nametnula i poseta kompaniji ”Netex consulting” koja je izvorno krenula da radi iz Temišvara, a već 9 godina posluje u Novom Sadu.

Gradonačelnik Temišvara Nikolae Robu je odgovorio da je srećan što se nalazi u Novom Sadu koji je blizak Temišvaru po više osnova i sa kojim ima zajedničku istoriju i sadašnjost, kao i dobru osnovu za buduće relacije i dodao:

– Imao sam jako prijatan razgovor sa gradonačelnikom Novog Sada, u vezi sa dešavanjima u oba grada, o zajedničkim i budućim projektima, kao i o mogućnosti saradnje na više planova u kulturi i ekonomiji. Temišvar se u poslednjih nekoliko godina pozicionirao kao jedan od najdinamičnijih gradova u Rumuniji i kao grad sa najvećim brojem investicija. Naš grad i Novi Sad se nalaze u izboru za Evropsku prestonicu kulture i mi sarađujemo i podržavamo se u tom procesu. Optimisti smo i želimo sreću oboma gradovima, a svesni smo da je pred nama veliki izazov. – zatim je izrazio veliko zadovoljstvo što je u poseti kompaniji koja je započela rad u Rumuniji i razvila se u više gradova sveta.

3-gradonacelnici-u-poseti-kompaniji-netex-consulting

Gradonačelnici u poseti kompaniji “Netex – consulting”

Predstavnik ”Netex consulting” Sava Nikić rekao je da je ta firma startovala iz Temišvara i da se razvijala kontinuirano i istakao:

– Mi smo jedan veliki, globalni korisnički servis namenjen svim klijentima Evrope i sveta. Pre 9 godina otvorili smo kancelariju u Novom Sadu i sada imamo više desetina zaposlenih, a  proširili smo poslovanje u Nišu, Zrenjaninu i Bosni i Hercegovini. –

Radomir Čubranović