POČINJE ZLATNA JESEN NOVOSADSKIH SAJMOVA

1-logo-sajmova-koji-sarmiraju

logo sajmova koji šarmiraju

 Jesenji sajmovi Novosadskog sajma nisu najveći, ali su sigurno najlepši: predstojeće priredbe u okviru  „LORIST-a“ od 28. septembra do 2. oktobra: 49. međunarodni sajam lova, ribolova i sporta, 6. sajam šumarstva, 23. međunarodni sajam hortikulture i 24. međunarodni sajam „Eko-svet“ počinje “zlatna jesenja sezona” na Novosadskom sajmu. “Zlatna jesen” je u istom periodu, takođe od 29. septembra do 1. oktobra kada će biti održan 49. međunarodni sajam turizma, a od 30. septembra do 2. oktobra biće 7. međunarodni sajam konjarstva i sersana i Sajam sporta.

2-marta-takac-i-slobodan-cvetkovic-nakon-potpisivanja-sporazuma

Marta Takač i Slobodan Cvetković nakon potpisivanja sporazuma

Tradicionalno okupljanje novinara u lovačkoj kući Karakuša u Sremu, čiji je domaćin Javno preduzeće “Vojvodinašume”, započeto je potpisivanjem Sporazuma o poslovnoj saradnji između “Vojvodinašume” i  Novosadskog sajma kao dugogodišnjih partnera čija se saradnja razvija na obostrano zadovoljstvo. Sporazum su potpisali direktor “Vojvodinašuma” Marta Takač i generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković.

Povodom predstojećih sajmova, novinarima se obratio generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković  koji je napomenuo da na Sajmu „LORIST (Lov, Ribolov, Sport i Turizam) ima 30% novih izlagača u odnosu na prošlu godinu, a da posetioce očekuju različiti sadržaji.

3-ambijent-press-susreta

ambijent press susreta

– Na prvim jesenjim priredbama na Novosadskom sajmu nastupiće više od 300 izlagača, koji dolaze iz deset zemalja – Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Republike Srpske, Slovenije i Srbije. Izlagača u odnosu na prethodnu godinu, ima više za 50, a posetioci će imati priliku da vide osam tematskih izložbi, organizuju se turniri, sportska takmičenja, promocije i stručni skupovi na svim sajmovima, rekao je  Cvetković. On je istakao da će se posebno na sajamskim priredbama obradovati lovci i ribolovci jer su se najavili proizvođači i zastupnici vodećih svetskih brendova opreme za lov i ribolov na tržištu Srbije. Posetioci i stručna publika će videti najkvalitetnije proizvode, a pripremaju se i sajamske akcije i popusti koji će iznositi i do 20% za kupovinu opreme za lov i ribolov.

4-sumski-sekaci-demonstriraju-vestinu

šumski sekači demonstriraju veštinu

Kako je istakao Cvetković, kvalitetu i obimu sadržaja na Međunarodnim sajmovima LORIST, ove godine doprineće segment sporta, koji je neuporedivo bogatiji u odnosu na prethodne godine. Pored ostalog i zbog saradnje sa Klasterom sportskih centara Vojvodine, koji su nam pružili veliku pomoć u organizaciji. U halama 2 i 3 i na otvorenom delu Sajmišta predstaviće se sportska udruženja i savezi, obrazovne institucije u oblasti sporta, resorne gradske, pokrajinske i republičke institucije. Na otvorenom prostoru će biti postavljeni tereni za odbojku, basket “tri na tri” i fudbal na male golove. Biće priređene promocije i turniri u sva tri sporta. U Hali 3 će, između ostalog, biti i turnir u malom fudbalu koji organizujemo u saradnji sa Fudbalskim savezom Srbije.

Javno preduzeće “Vojvodinašume” će, kao i svake godine, doprineti raznovrsnijoj i kvalitetnoj ponudi na Međunarodnim sajmovima LORIST.

– Pored nastupa u Hali 1, Vojvodinašume će se predstaviti i na otvorenom prostoru Sajmišta. Novitet će biti Lovačka kuća “Četiri jelena”, u kojoj će posetioci moći da degustiraju, a po želji i kupe lovačke specijalitete, najavila je Marta Takač, direktor JP “Vojvodinašume”. Takođe, posetioci će moći da vide ručne mašine i veštinu šumskih sekača. “Kup Lorist 2016” u gađanju glinenih golubova biće organizovan u Kaćkoj šumi. Pripremaju se i stručni skupovi, nastupi orkestara lovačkih horni i drugi atraktivni sadržaji.

5-slobodan-cvetkovic-u-razgovoru-s-novinarima

Slobodan Cvetković u razgovoru s novinarima

Posle više godina predstaviće se i Javno preduzeće “Srbijašume”. Kako se očekuje veliko interesovanje biće i za nastup mađarskog Centra za eko-turizam „Gemenc“, koji će predstaviti lovni turizam te zemlje.

Ribolovci će pred kraj sezone na “Loristu” sumirati rezultate. Izlagači će prodavati opremu po sniženim cenama. Između ostalih, nastupiće i Ujedinjeni ribolovci Srbije i Srpski savez bućkaroša. Biće proglašene i najbolje ribočuvarske službe u Srbiji za 2016. godinu. Prvi put na “Loristu” biće postavljen bazen za prezentaciju ribolovačke opreme.

Sajam turizma će posetiocima pored turističke ponude Srbije prezentovati i mogućnosti putovanja i destinacije u Crnoj Gori, Grčkoj, Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Sloveniji.

Republika Crna Gora je Zemlja partner 49. međunarodnog sajma turizma, a turistička ponuda biće predstavljena na objedinjenom štandu.

6-generalni-konzul-crne-gore-dragan-kankaras

Generalni konzul Crne Gore Dragan Kankaraš

– Posetiocima će na Novosadskom sajmu biti dostupna aktuelna turistička ponuda Crne Gore, programi manifestacija planiranih u danima koji nam predstoje i novogodišnjih praznika, ponuda za zimsku sezonu u ski centrima i primorskim opštinama, cene u hotelima i privatnom smeštaju, rekao je rekao je generalni konzul Crne Gore u Srbiji Dragan Kankaraš.

Turističku ponudu Srbije, između ostalih, promovisaće Turistička organizacije Srbije, Vojvodine, Novog Sada i Beograda. U Hali „Master“ će biti i Udruženje banja Srbije, a priprema se i  Gastronomski kutak i nastup 15 vinara koji će prirediti Izložbu vina, uz promocije i degustacije. Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije, YUTA i turističke agencije ove godine će pripremiti posebne ponude za đački i školski turizam, a s tim u vezi organizuje se i konferencija posvećena realizaciji školskih ekskurzija i putovanja.

7-zajednicka-fotografija-novinara

Zajednička fotografija novinara

Na Sajmu turizma biće i nekoliko izlagača iz Slovenije. Prvi put na Sajmu turizma, predstaviće se Turističko društvo Gorje iz male opštine u neposrednoj blizini Bleda. Turistički poslenici ovog pitomog mesta kao iz bajke očekaju posetioce Sajma u ime ljubaznih domaćina seoskog turizma u lepo opremljenim pansionima po znatnom nižim cenama smešataja od obližnjeg Bleda. Gorje je idila u podnožju Alpa sa zelenim livadama, dolinama i sa nadaleko čuvenim Vintgarom – biserom nacionalnog parka Triglav – klisurom sa čudesnim slapovima najčistije, najlepše plavo-zelene vode.

Međunarodni sajam konjarstva i sersana ove godine biće održan sedmi put na Novosadskom sajmu. Posetioci će imati priliku da vide izložbu konja, ali i da uživaju u međunarodnim sportskim takmičenjima. Za najuspešnije takmičare pripremljen je nagradni fond sa više od milion dinara.

“Generali osiguranje Srbija” je generalni sponzor Sajma turizma i kao Sponzor podržava Sajam konjarstva i sersana.

Kao svake godine, Novosadski sajam je za svoje posetioci pripremio brojne akcije: pored već tradicionalnog Porodičnog dana, koji je u subotu, 1. oktobra, prvi put će biti besplatan ulaz za osnovce – povodom Sajma sporta. Prvog dana tog Sajma, u petak, 30. septembra, kao i u nedelju, 2. oktobra učenici osnovnih škola moći će besplatno da posete Novosadski sajam. “Ulaznica” će biti – đačka knjižica.

 

    Tekst i fotografije: Radomir Čubranović