Ljutomer: Na ogled dela Zdravka Dolinška

Kar dva meseca razstava v Galeriji A. Trstenjaka

g-1

Najnovejša Dolinškova akrilna slika: »Golfist«
V »deželo treh src« na desnem bregu reke Mure, v Radence, se je iz Zasavja po upokojitvi preselil oblikovalec nakita in slikar Trboveljčan Zdravko Dolinšek. Kot zlatarski mojster je ves čas aktivne delovne dobe ustvarjal nakit, ljubiteljsko pa se je ukvarjal s slikarstvom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To slednje mu je »preokupacija« tudi sedaj, saj kot upokojenec ni vrgel barv in čopičev v kot, pač pa se redno udeležuje številnih likovnih kolonij in drugih druženj likovnih umetnikov.

Za njim so tudi številne skupinske in samostojne likovne razstave in v Galeriji Anteja Trstenjaka v Ljutomeru je že od začetka septembra na ogled razstava njegovih likovnih del. Torej ves mesec september so si lahko obiskovalci te galerije ogledovali njegove umetnine, ki bodo na ogled še tudi ves mesec oktober.

dsc_7441-1

Zdravko Dolinšek ob Sonji Bily in Radetu Bakračeviću
O avtorju likovnih del je precej v priložnostni zloženki z razstave zapisal Srečko Pavličič iz Splošne knjižnice Ljutomer, ki je razstavo tudi postavil. Med ostalim lahko v zloženki preberemo tudi: » … Za Dolinškom je ta hip več kot pet desetletij vsestranskega ustvarjanja, predvsem na likovnem področju. Sprva tih in intimen nastop pred javnostjo je z leti prerasel v kvalitetne samostojne likovne razstave, kjer avtor ni več eden od mnogih, ampak prepoznaven in sam. V intenzivnem in ustvarjalnem obdobju življenja, ki ga umetnik tačas doživlja, nastajajo dela z največjo mero zanj tako značilne energije barv, potez in izbora motivov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Že slučajna primerjava najnovejših slikarjevih ustvarjalnih opusov z deli, ki so nastajala v njegovem zgodnjem obdobju slikanja, potrdi občutek in dejstvo, da je Dolinšek našel pot svojega ustvarjanja in usmerja naboj osebnega likovnega bogastva v prepoznavno smer, značilno samo zanj. Znanje, pridobljeno na različne načine in s strani različnih virov, je spretno dopolnjeval s prakso. Kot udeleženec številnih likovnih ustvarjalnih dogodkov je bil tudi ves čas prisoten in na ogled javnosti. Kmalu opažen in tudi drugačen je našel svoje mesto v sicer bogatem okolju likovnega ustvarjanja. Številni strokovni zapisi ga umeščajo med vidnejša imena likovnega utripa… Na avtorjevo željo je razstava postavljena na način, da jo obiskovalec sam raziskuje. Avtor ga pri tem usmerja in spodbuja, istočasno pa mu zaradi daljšega postanka ob posameznem delu nudi bolj poglobljeno doživljanje in več srečanja z njim samim… Dolinšek je vpleten v tok življenja z vso energijo, ki jo premore. Želimo mu še veliko ustvarjalnih dni, še posebej pa dovolj vsebin, ki jih bo poustvaril za vse, ki imajo radi likovno umetnost.«

Filip Matko Ficko

Foto: Zdravko Majstorović