Noč raziskovalcev v Ljutomeru

gfml_nr2016_dsc_0372

Ljutomer, 4. oktober 2016 – Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je kot konzorcijski partner Univerze v Mariboru, Univerze na Primorskem, Univerze v Novi Gorici in Nacionalnega inštituta za biologijo v petek, 30. septembra 2016, v okviru vseevropskega projekta Noč raziskovalcev, ki je potekal pod sloganom »Znanost za življenje«, skušala popularizirati poklic raziskovalca, znanstvenika in ga skušala približati širši javnosti, zlasti pa mladim.

Projekt je skozi vrsto aktivnosti udeležence ozaveščal o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in vplivu le-te na vsa področja človekovega bivanja in delovanja. Mladi so tako imeli izjemno priložnost spoznavanja različnih vidikov atraktivnega poklica raziskovalca, ki prav tako odpira vrsto kariernih priložnosti. Odgovorili so si lahko na vprašanja, kot so: kako je biti raziskovalec, kaj vse raziskovalec pri delu počne, kako usklajuje delo s hobiji in z družino.

Udeležencem projekta so spregovorili številni priznani strokovnjaki z različnih področij. »Štirje raziskovalci z različnih koncev Evrope smo predstavili digitalizacijo kulturne dediščine. Pokazali smo, da je fotogrametrični zajem zelo preprost zajem, s katerim lahko na enostaven način dobimo 3 D-modele,« je povedal Matevž Domajnko, raziskovalec v okviru programa Marie Skłodowska Curie. »Dotaknili smo se kulture in zgodovine Ljutomera in tudi teh valovanj, ki so potekala skozi prazgodovino, da bi pravzaprav razumeli, kaj smo in kaj nismo, kaj smo Prleki, kaj smo Slovenci, kaj smo Srednjeevropejci,« je dejal dr. Miran Puconja, častni občan Občine Ljutomer in bivši profesor GFML. »Noč raziskovalcev je dogodek za širšo javnost, cilj tega pa je, da se znanost promovira kot nekaj, kar živi z nami v družbi. Ljudje po večini nimajo občutka, kaj znanost je, zato je prav, da se take projekte spodbuja,« je o projektu Noč raziskovalcev spregovoril predsednik Kluba prleške akademije dr. Matej Mertik.

V okviru projekta Noč raziskovalcev je potekal tudi nagradni natečaj za osnovnošolce in srednješolce, in sicer v treh kategorijah: za najboljšo fotografijo na temo »Fizika«, za najboljšo poezijo na temo »Vesolje« ter v kategoriji za najboljši film na temo »Raziskovalec«. V slednji kategoriji so dijaki ljutomerske gimnazije Bernard Rebernik, Tomi Stajnko, Alen Trstenjak in Kristina Žižek s filmom »Raziskovalec novih svetov« osvojili 2. mesto.

Dogodek Noč raziskovalcev se vedno odvija zadnji petek v septembru, ljutomerska gimnazija pa vas vse zainteresirane že danes vabi, da se pridružite tudi drugo leto, 29. septembra 2017, ko boste imeli v Ljutomeru spet priložnost klepetati in eksperimentirati z znanstveniki.