65 GODINA FOTO STVARANJA BORIVOJA MIROSAVLJEVIĆA !

 

1-ulaz-u-muzej-vojvodine-je-bio-zakrcen

Ulaz u muzej Vojvodine je bio zakrčen

Novi Sad, 10. oktobar – Ako se za ikog može reći da je ikona profesije – to onda svakako zaslužuje novosadski majstor fotografije Borivoj – Bora Mirosavljević! Knjiga Ginisovih rekorda sadrži brojne i različite rekorde, ali toliko pozitivnih, kreativnih, stvaralačkih podataka kao ovaj krepki, još uvek u stvaralačkoj kondiciji i sa stalnim brojnim idejama, Novosađanin rođen u obližnjem Futogu pre gotovo 80 godina – Ginisova knjiga jednostavno – nema.

2-predsednik-drustva-novinara-vojvodine-mladen-bulut-otvara-izlozbu

Predsednik društva novinara Vojvodine Mladen Bulut otvara izložbu

Šta reći? Pre neko veče (5. oktobra) u prepune (bolje reći krcato pune) dve sale Muzeja Vojvodine otvorena je retrospektivna izložba Borivoja Mirosavljevića (otvorio je Mladen Bulut, predsednik Društva novinara Vojvodine) pod nazivom FOTOGRAFIJOM KROZ ŽIVOT kojom je obeležen neverovatan jubilej – 65 godina foto stvaralaštva! Većina prisutnih nisu ni dobili zvanični poziv Muzeja Vojvodine – jednostavno su samo čuli da „Naš Bora ima izložbu“ i – došli.

3-bora-mirosavljevic-govori-o-stvaranju-i-zalom-za-muzejom-fotografije

Bora Mirosavljević govori o stvaranju i žalom za muzejom fotografije

Pred posetiocima svih generacija i raznih profesija sinule su brojne crno-bele i kolor fotografije koje su obeležile drugu polovinu 20 veka. Po profilu posetilaca se tek shvati šta je sve „Naš Bora“ radio i šta znači za Novi Sad, Vojvodinu, Srbiju i svet.

Evo začuđujućeg „životnog inventara“ (samo najvažnijih delova) šta je sve Bora radio u proteklih 6,5 decenija i osvajao svet, o čemu postoji pedantna dokumentacija:

 

4-radomir-cubranovic-cestita-prijateljumirosavljevicu

Radomir Čubranović čestita prijatelju Mirosavljeviću

  • Učestvovao je u više o 800 kolektivnih i 40 samostalnih izložbi;
  • Izlagao je u 40 zemalja na svim kontinentima;
  • Laureat je više od 200 domaćih i međunarodnih nagrada (izdvajamo samo neke: najdraža mu je iz 1959. godine u Švajcarskoj u Nojšatelu srebrna medalja na konkursu UNICEF-a osvojena u konkurenciji 5 miliona fotografija(!) ;prva nagrada na prvom konkursu „Večernjih novosti“ 1955. godine;nagrada Saveza filmskih radnika Jugoslavije za najbolju režiju 1957;prvi je osvajač prestižnog „Zlatnog oka“ 1961;prva nagrada na prvoj jugoslovenskoj izložbi sportske fotografije u Zagrebu 1960;godišnja nagrada za najbolju novinsku fotografiju Društva novinara Vojvodine 1963;prva nagrada na Univerzitetskoj izložbi u Skoplju 1963;srebrna medalja na međunarodnoj izložbi u Sevastopolju (SSSR) 1964;prva nagrada na 6-novembarskoj izložbi u Kraljevu 1964;nagrada na međunarodnoj izložbi u Arencanu, Italija 1966;plaketa Foto-kino saveza Srbije sa osobite zasluge na širenju amaterske foto aktivnosti 1966; srebrna plaketa na međunarodnoj izložbi u Španiji u Reusi 1969; srebrna medalja na svetskoj izložbi u Berlinu 1971; nagrada na međunarodnom salonu u Bukureštu 1977; prva nagrada na foto-stvaralaštvu Vojvodine 1979;prva nagrada na tematskoj izložbi u Jesenicama 1979;prva nagrada na međunarodnoj izložbi u Skoplju 1979;nagrada i pehar na konkursu UNICEF-a u Porto Erkolu, Italija ; prva nagrada na međunarodnoj izložbi „Kadar“ u Moskvi 1980;diploma na međunarodnoj zložbi u Varšavi 1980;nagrada na međunarodnom salonu u Singapuru 1980;prva nagrada u Ljubljani na međunarodnom konkursu časopisa „Mladina“ 1984;prva nagrada na 17. Susretu filmskih stvaralaca Vojvodine 1987;diploma o dodeli najvišeg zvanja majstora fotografije Foto saveza Jugoslavije – Beograd 1997; Oktobarska nagrada Grada Novog Sada za izuzetan doprinos na polju razvoja foto umetnosti 1998;Povelja Nacionalnog centra za fotografiju 2000. godine za izuzetan doprinos na očuvanju nacionalne baštine na planu fotografije; Diploma i Gran pri „Anastas Jovanović – prvi srpski fotograf“ 2004; Nagrada za životno delo „Svetozar Miletić“ Društva novinara Vojvodine 2005; prva nagrada Novosadskog likovnog salona „Zlatna forma“ 2005; dobitnik nagrade za životno delo UNS-a…dobitnik je – penziner nacionalne penzije za zasluge u razvoju kulture Srbije…

Bora Mirosavljević je jedan od naproduktivnijih i najuspešnijih stvaralaca u oblasti fotografije i to ne samo kao likovni kreator, nego kao istoriograf, likovni kritičar, publicista, organizator…autor sa autoritetom i znanjem i neverovatnim ukupnim rezultatima u svim oblastima fotografskog, filmskog i novinarskog stvaralštva. Ovu ocenu dele mnogi ne samo iz novinarstva, već iz različitih struka. Svojevremeno je dr Draško Ređep o Bori Mirosavljeviću rekao: „ Nema nikakve sumnje: stvaralački opus Borivoja Mirosavljevića predstavlja čitavu jednu antologiju prepoznavanja tako difuznih oblika našeg življenja i našeg postojanja uopšte…“

6-muzej-je-bio-prepun-kao-retko-kad

Muzej je bio prepun kao retko kad

Naravno, Bora Mirosavljević još uvek radi „punom parom“ i to ne samo kao fotograf svetskog glasa, već kao novinar, publicista, kinematograf, čovek iz sporta. Nedavno je završio „enciklopediju“ u dva toma o njegovoj FK „Vojvodini“ povodom stogodišnjice ovog fudbalskog kolektiva. Knjige su tako novinarski i faktografski urađene i odštampane u izuzetnom vrhunskom stilu da mogu da pozavide i najveći klubovi sveta.

7-borivoj-mirosavljevic

Borivoj Mirosavljević

Ipak, čovek koji je proteklih 65 godina svaki započet posao uspešno završavao ima jedan veliki žal koji je javno izrekao na otvaranju svoje izložbe u Muzeju Vojvodine:

  • Naša zemlja je, nažalost, jedina država u Evropi bez muzeja fotografije, iako je među prvima započela istoriju fotografije. Bojim se da neću doživeti tu moju veliku radost da vidim otvaranje muzeja fotografije u Srbiji.-

5-rad-molitva-gospodnja-u-znak-paznje-i-nade

Rad molitva gospodnja u znak pažnje i nade

U znak pažnje za sve šta je Borivoj – Bora Mirosavljević, ugledni član Društva novinara Vojvodine, učinio za fotografiju, kinematografiju i očuvanje baštine ove umetnosti, a u nadi da će Srbija otvoriti muzej fotografije, naš tim Aleksandra i Radomir Čubranović su u svoje i u ime naše redakcije poklonili rad „Molitva gospodnja“ (Oče naš), poznatog novosadskog kaligrafa svetskog glasa Svetozara Pajića – Dijaka…

Tekst: Radomir Čubranović

Fotografije: Aleksandra Čubranović, Branko Vujkov