UREDNIŠTVO DOPISNIŠTVA “ŠTAJERSKIH NOVIC” ORGANIZIRALO IZLET ZA PAMĆENJE

1

VOJVOĐANSKE NOVINARE ODUŠEVIO „MERKUR“ I VRNJAČKA BANJA

U organizaciji našeg dopisništva “Štajerskih novic“ za Vojvodinu i novinara Aleksandre i Radomira Čubranovića, a u saradnji sa dugogodišnjim prijateljem Svetozarem Ikonovim, iskusnim turističkim vodičem i predstavnikom specijalne bolnice „Merkur“, novinari iz Vojvodine bili su gosti „Merkura“ prvog vikenda novembra i posetili Vrnjačku banju.

2-delic-brojnih-priznanja-i-zahvalnica

Delić brojnih priznanja i zahvalnica….

„Posada“ PRESS BUS-a bila je u sastavu:

Mladen Bulut, predsednik Društva novinara Vojvodine, Nataša Angelovski, novinar-urednik iz novosadskog TV Kanala 9 i Saša Pavlović snimatelj, Jelena  Crnogorac, urednik iz kikindskog TV „Rubina“ i Igor Crnogorac, snimatelj, Stanislav Šišić, direktor marketinga iz Novosadske televizije i Vladimir Jovanović, novinar i snimatelj, Ivana Drapšin-Šurković, urednica emisije o turizmu iz Radio Novog Sada, Čedomir Keco, glavni i odgovorni urednik novosadskog časopisa za poljoprivredu „Gazdinstvo“, Eržebet Marjanov, urednica iz novosadskog dnevnog lista „Dnevnik“, Božidar Drinić, glavni i odgovorni urednik zrenjaninskog časopisa „Agrar“, Radomir Čubranović, urednik za Vojvodinu iz „Štajerskih novica“ i Aleksandra Čubranović, fotoreporter (ujedno domaćini i organizatori PRESS BUS-a) i vodič Svetozar Ikonov, predstavnik „Merkura“ i član Društva novinara Vojvodine.

3-miodrag-miljkovic-daje-izjavu

Miodrag Miljković daje izjavu.

Predstavnici „sedme sile“ bili su ime dosadašnjih i budućih gostiju u svojevsnoj „inspekciji“ specijalne bolnice „Merkur“, ali i Vrnjačke banje u celini. Ljubazni domaćini, pored generalnog direktora dr Dejana Stanojevića, bili su: Miodrag Miljković, direktor marketinga „Merkura“, dr Danijela Karamarković, Bojana Beljić, PR i referent marketinga, zatim iz marketinga još Milica Radičević, Boban Stojković, Srđan Kožetinac, nezaobilazni Svetozar Ikonov, predstavnik za Vojvodinu, kao i mnogi stručni i ljubazni saradnici “Merkura” iz restorana, kol centra, medicinskog osoblja, SPA i Welness centra… Utisci novinara se mogu svesti na konstatacije, a i uzdahe, koji su se tokom vikend-boravka čuli: “Zar je moguće da ovako nešto postoji u Srbiji?” “Zašto smo ovo propuštali?” i “Vidimo se uskoro!” Novinari su “na licu mesta” shvatili reči tokom puta u autobusu vodiča Ikonova da se putuje ka oazi zdravlja, zadovoljstva i opuštanja…

4-dr-danijela-karamarkovic-u-spa-centru

. Dr Danijela Karamarković u SPA centru.

U stvari, Vrnjčaka banja pruža sve što kaže latinska mudrost: “MANE PETAS MONTES, MEDIO NEMUS, VASPERE FORNES” (Ako želiš da budeš zdrav, ujutru idi na brda, u podne u šumu, a uveče na izvore).

Evo, ukratko, “zdravstvene lične karte”Vrnjačke banje koja leči, odmara i očarava, a svega je 200 km od Beograda odličnim putem:

5-snimak-za-uspomenu-ispred-merkura

Snimak za uspomenu ispred Merkura.

Banja, kako se naziva Vrnjačka banja u svakodnevnom žargonu, se nalazi između planine Goč (1.216 m) i Zapadne Morave. Klima Vrnjačke banje je umereno kontinentalna sa uticajem planinske klime. Srednja godišnja temperatura iznosi 10,5 °C, a srednja letnja 20 °C. U Vrnjačkoj banji se nalazi 7 mineralnih izvora: Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo, od kojih se za terapije koriste četiri (Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina ) dok se dve flaširaju kao stona mineralna voda (Voda Vrnjci sa izvora Topla voda i Vrnjačko vrelo).Vrnjačke mineralne vode su lekovite kod lečenja: šećerne bolesti, stanje posle preležene zarazne žutice, hroničnog zapaljenja creva i želuca, bolest žučne kese i žučnih puteva, čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu, bolest bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokračnih puteva i drugih bolesti. Vrnjačka banja ima veoma dugu lečilišnu tradiciju. Na vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u vremenu od II do IV veka Rimljani su izgradili svoje lečiliste i oporavilište AOUAE ORCINAE. O tome svedoče arheološki nalazi u užem jezgru rimske banje, odnosno, bazen za kupanje, rimski izvor tople mineralne vode (Fons Romanus) i mnoštvo kovanog novca koji je iz kultnih motiva ostavljan u lekoviti izvor. Razvoj moderne Vrnjačke Banje započeo je 1868. godine radom Osnivačkog društva, najstarije turističke organizacije na Balkanu. Danas je Vrnjačka banja najveće banjsko lečilište u Srbiji i cenjeni turistički centar sa brojnim hotelima, velikim smeštajnim kapacitetom u privatnom pansionu. Osim toga, okolina Banje je veoma zanimljiva kako turistički, tako kulturno-istorijski.  Šira oblast Vrnjačke banje predstavlja bogato i zanimljivo turističko područje Srbije. To je područje gde se na svakom koraku srednji vek susreće sa  savremenošću. Ovo je regija sa najznačajnijim spomenicima srpske srednjevekovne kulture, posebno manastirima sa freska slikarstvom, od kojih je neke, kao svetsku kulturnu bastinu, zaštitio UNESCO. A tu je savremena turistička ponuda obližnjih visokih planina sa poznatim zimskim sportskim centrima, među kojima najpoznatiji Kopaonik, kao i lokalno skijalište na Goču…

6-pult-za-usluge-u-welness-centru

. Pult za usluge u Welness centru.

Sve to je svojim delovanjem  zaokružila specijalna bolnica “Merkur” i dopunila savremenom medicinom, prilagođenom hranom i SPA centrom. Zato nije ni čudo da su u “Merkuru” gosti i turisti iz dvadesetak zemalja, a najčešće iz Rusije, Norveške, Austrije, Nemačke, Francuske, Grčke, Kipra, Izraela, Libije…Jednostavno, pročuo se poslednjih godina dobar glas, da je “Merkur” jedini centar ove vrste u Evropi za lečenje dijabetesa i unutrašnjih organa i da je u pravom smislu reči – lider. Brojne nagrade, diplome, setifikati, medalje, zahvalnice, pehari, umetničke slike… u holu “Merkura” samo potvrđuju izuzetan kvalitet, ali i zahvalnost mnogih.

7-cubranovic-urucuje-kaligrafski-rad-miljkovicu

Čubranović uručuje kaligrafski rad Miljkoviću.

-Veoma nam je draga nagrada da imamo najbolji SPA centar na Balkanu koju nam je dodelila specijalna marketinčka asocijacija iz Sofije. Nismo ni znali da je ocenjivanje u toku, samo su nas obavestili da dođemo po priznanje,- kaže Miodrag Miljković, direktor marketinga „Merkura“ i dodaje: – Sve to zaokružuje pozitivnu sliku o nama…-

Zaista, SPA centar sa površinom od 2.000 m2 očarava kako izgledom funkcionalnošću i arhitetkturom, tako i kompletnom ponudom: kupanje u lekovitoj mineralnoj vodi, finska sauna, tursko kupatilo, džakuzi, slana soba, hladna soba, tople ležaljke, nekoliko vrsta masaža, a tu je u neposrednoj blizini specijalna bolnica za hiperbaričnu medicinu koja pomaže oko zarastanja  teško zarašćujućih rana.

8-jedna-od-soba-u-markuru

Jedna od soba u Markuru.

Naravno tu je i Welness centar u okviru hotela „Merkur“ sa bazenom prečnika od 17 metara sa lekovitom mineralnom vodom od 27 C sa pratećom saunom i toplim ležaljkama i hidromasažom u okviru bazena.

SPA centar je samo deo ukupne ponude specijalne bolnice „Merkur“: tu je odličan smeštaj u komfornom hotelu koji će se iduće godine proširiti novim hotelom visoke kategorije, zatim tu je veoma važna usluga ishrane u tri restorana koji nude izuzetno kvalitetnu hranu kako za goste na lečenju, tako i za turiste na odmoru i rekreaciji. Doručak i večera su na tzv. „Švedskom stolu“, a ručak u klasičnoj ponudi. Sve u svemu „za dušu, oko i telo“. I naravno verovtno najznačajnija usluga je medicinska usluga koja je, uostalom, proslavila „Merkur“. Gostima-pacijentima, posebno dijabetičarima na insulinu i bolesnicima organa za varenje, je na raspolaganju stručno i iskusno medicinsko osoblje „potpomognuto“ najsavremenijim medicinskim dijagnostičkim i drugim aparatima. Na svakom spratu hotela se nalazi ambulanta, a dežurna ekipa je na raspolaganju 24 sata dnevno.

9-novinari-na-mostu-ljubavi

Novinari na Mostu ljubavi.

Dr Danijela Karamarković je dala kompletnu sliku o medicinskim uslugama u „Merkuru“, upoznavši novinare sa timom specijalista-lekara i koje bolesti se leče: šećerna bolest (dijabetes tip 1, tip 2 i komplikacije), stanje posle preležane žutice, bolesti žučne kese i žučnih puteva, oboljenja pankreasa, čir želuca i dvanaestopalačnog creva, oboljenja organa za varenje, stanje posle hiruškog odstranjivanja žučne kese, degenerativna stanja, stanje posle resekcije jednjaka, želuca i creva, hronična ginekološka oboljenja i sterilitet, infekcije bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokraćnih puteva, kalkuloza mokraćnih puteva i funkcionalnih oboljenja, reumatske bolesti, posttraumatska stanja…

10-parkovi-su-ukras-vrnjacke-banje

Parkovi su ukras Vrnjačke banje.

Dr Karamarković je ukazala na osnovnu prednost “Merkura” u odnosu na druge medicinske ustanove a na blagodet pacijenata:

-Najveća prirodna prednost Vrnjačke Banje su četiri izvora termomineralne vode. Lekovite vode i blato se veoma uspešno koriste u medicinske svrhe. Specijalna bolnica Merkur već duži period koristi lekoviti faktor ovih voda i primenjuje ih u lečenju. Termomineralna voda ima veoma visok nivo minerala, a mineralno blato – Peloid, ima izražena terapijska dejstva i bogat minerološki sastav, zbog brojnih blagotvornih svojstava koje poseduje,- istakla je dr Karamarković.

11-novinar-cubranovic-u-drustvu-lepog-dela-marketinga-sa-bojanom-belic-i-milicom-radicevic

Novinar Čubranović u društvu lepog dela marketinga sa Bojanom Belić i Milicom Radičević.

U “Merkuru” zdravstvene usluge su tako koncipirane da se pacijenti leče odmarajući se i da ne gube nepotrebno vreme. Na primer, usluge laboratorije su u skladu sa svetskim standardima.  “Merkurova” laboratorija pruža široku paletu standardnih i specifičnih laboratorijskih analiza koje pokrivaju sve oblasti medicine.

-Ako su pacijentu hitno potrebni rezultati  oni mogu biti gotovi za 15 minuta, a oni malo zahtevniji za sat vremena. Usluge laboratorije su na raspolaganju gostima Merkura, ali i svim građanima Vrnjačke Banje. Za davanje analiza pacijentima nije potreban uput, niti zakazivanje, tako da bez većih gužvi mogu uraditi sva neophodna ispitivanja, a ono što je najvažnije, rezultati najvećeg broja stižu istog dana. Precizna dijagnostika osnovni je moto našeg tima stručnjaka koji stoji na raspolaganju svim pacijentima u pogledu konsultacija i tumačenja rezultata. Vrhunska opremljenost laboratorije omogućava određivanje svih biohemijskih i mikrobiloških analiza,- kaže dr Karamarković.

12-unutrasnjost-hiberbanicne-kabine

Unutrašnjost hiberbanične kabine.

I to nije sve: „Merkur“ nudi mogućnosti i lečenja o trošku RFZO u oblastima fizikalne rehabilitacije i dijabetesa.

– Obzirom da je Specijalna bolnica “Merkur”  vodeći zdravstveni centar u Srbiji za lečenje dijabetesa, svim osobama obolelim od ove bolesti, starijim od 18 godina, na terapiji insulinom, odobreno je desetodnevno lečenje u „Merkuru“ o trošku države. Korišćenje programa edukacije omogućeno je jednom u četiri godine.  Takođe, od 2012. godine u “Merkuru” je omogućena i fizikalna rehabilitacija o trošku Fonda za neurološka, reumatska oboljenja i oboljenja organa za kretanje,- rekao nam je Miodrag Miljković, direktor marketinga „Merkura“.

Sve u svemu, moto medicinskog osoblja i svih zaposlenih u „Merkuru“ je, kad je reč o šećernoj bolesti, da se od nje ne umire nego se s njom bezbedno živi i to – dugovečno.

13-novinari-sa-domacinima

Novinari sa domaćinima

Srdačni domaćini „Merkura“ priredili su za svoje goste – novinare iz Vojvodine svečanu večeru na kojoj je u opuštenoj atmosferi razgovarano o budućim planovima koji bi podigli nivo „Merkura“ i izvan zdravstvene nege i ugostiteljstva. Naime, naš novinar Čubranović, kao predsednik udruženja „EUprogress“, je zainteresovao direktora marketinga Miljkovića da se u „Merkuru“ organizuje velika izložba DUG PRECIMA – ZALOG POTOMCIMA srpskih srednjevekovnih kaligrafija novosadskog kaligrafa svetskog renomea Svetozara Pajića. Želja je da se turistima, posebno stranim, pokaže zahvaljujući stvaralačkom radu Svetozara Pajića Dijaka, izuzetna srednjevekovna srpska duhovona dela – kao dokaz da je srpska kultura i civilizacija i više od integralnog dela evropske kulture.

14-sumadijski-caj-dobrodoslica-iz-ruku-dane-trmcic

Šumadijski čaj dobrodošlica iz ruku Dane Trmčić.

U to ime Čubranović je u ime kaligrafa i svoje „Merkuru“ darivao tri autorizovana fototipska rada kaligrafa: „Himnu ljubavi“ Sv. apostola Pavla, 120. stranu Miroslavljevog jevanđelja i sliku Novog Sada. Da su vojvođanski novinari fini gosti, Čubranović je u znak dugogodišnjeg prijateljstva predao knjigu iz oblasti turizma prijatelju Svetozaru Ikonovu, dok je predsednik Društva novinara Vojvodine Mladen Bulut (inače otac najboljeg basketaša na svetu Dušana Domovića Buluta) poklonio „Merkuru“ fotomonografije majstora fotografije Borivoja Mirosavljevića i Gavrila Grujića. Prigodnim poklonima domaćini su uzvratili svojim gostima.

15-manastir-ljubistinja-zaduzbina-kneginje-milice

Manastir Ljubistinja – zadužbina kneginje Milice.

Gostima, turistima i pacijentima je prijatno i kad izađu iz “Merkura”: očekuje ih prijatna šetnja na čistom vazduhu u ambijentu lepo uređenog parka sa fontanama, mostićima, a tu je gradska biblioteka sa značajnim fondom knjiga. Posebnu pažnju privlači Zamak kulture Belimarković, podignut je na padini iznad toplog izvora. Građen je po uzoru na severno-italijansko-poljske dvorce, a po projektu inženjera Pavla Denića. U njemu je Zavičajni muzej sa eksponatima sa teritorije Vrnjačke Banje i okoline, sa arehološkom, etnografskom, istorijskom, prirodnjačkom i umetničkom zbirkom. U ovom muzeju se čuvaju grafičko turističke i propagande zbirke, stare razglednice Vrnjačke Banje, zbirka starih fotonegativa na staklu, skulpture, grafike, slike… Pažnju svakog turiste, posebno mladih, privlači nezaobilazni “Most ljubavi” kao simbol i podsećanje na legendu nesrećne ljubavi dvoje mladih iz Vrnjačke banje pred Prvi svetski rat. Običaj je da devojke koje žele da sačuvaju svoju ljubav za sva vremena, simbolično zaključavaju katance sa imenom voljenog na ogradu ovog mosta, a ključić bacaju u Vrnjačku reku koja protiče ispod “Mosta ljubavi”.

Delić zanimljive i lepe okoline Vrnjačke banje “novinarska ekspedicija” iz Vojvodine  zaokružila je posetom destilerije rakije “Dana”, vlasnice Dane Trmčić iz Vrnjačke banje i na kraju nezaboravnim obilaskom manastira Ljubostinja – zadužbine kneginje Milice. Posvećen je Uspenju presvete Bogorodice. Manastir je građen od 1388. do 1405. godine. U Ljubostinji su sahranjene kneginja Milica, žena kneza Lazara i  Jefimija…

   Tekst: Radomir Čubranović

   Fotografije: Aleksandra Čubranović