VSEATLETSKI VIKEND V RADENCIH

RENNER IN ŠUTEJEVA ATLETA LETA, PODELJENIH VEČ KOT 7O ATLETSKIH NAGRAD

FOTO: RADE BAKRAČEVIĆ

1

Radenci, 13.12. 2016

Celotna slovenska atletska javnost se je ta vikend zbrala na vseatletskem vikendu v Radencih, kjer so bili včeraj v sklopu dvodnevnega dogajanja izbrani najuspešnejši slovenski atleti, posamezniki in organizacije, ki so obarvali atletski vsakdan v 2016. Skupaj je bilo podeljenih več kot 70 nagrad.

img_2246

Skakalca s palico Robert Renner (Kladivar Celje) in Tina Šutej (Mass Ljubljana) sta bila v tradicionalni anketi Atletske zveza Slovenije (AZS) izbrana za najboljša atleta leta 2016. Na podelitvi v Radencih je Renner, bronast na letošnjem evropskem prvenstvu v Amsterdamu, priznanje prejel drugič zapored, Šutejeva pa je nasledila Majo Mihalinec.Renner je bil doslej varovanec Milana Kranjca, ki je prejel priznanje za najboljšega trenerja leta, najbolj obetavna mlada atletinja leta pa je postala skakalka v daljino Maja Bedrač, srebrna na EP za mlajše mladince.

img_2266

Med številnimi priznanji, ki so jih podelili, so izstopali dodelitev častnega članstva v AZS Petru Kukovici, ki je zvezo vodil osem let do 15. januarja 2013, priznanje ljubljanskemu Massu za najboljši slovenski klub v letošnjem letu, ter fizioterapevtu Khalidu Nasifu za dolgoletno strokovno delo.

img_2278

Med atleti je bila razvrstitev na najvišjih mestih ista, kot lani; Renner je s 168 točkami ugnal tekača na 400 m Luko Janežiča (Kladivar, 142 točk) in tekača na 800 m Žana Rudolfa (Mass, 64). Tako kot leni je bil četrti slovenski rekorder v metu kopja Matija Kranjc (Mass), tudi predsednik sveta slovenskih atletov.

img_2421

Med atletinjami sta bili za Šutejevo (155 točk), z 11. mestom edino slovensko atletsko finalistko olimpijskih iger v Riu de Janeiru, članici Kladivarja, metalka kopja Martina Ratej (89) in skakalka v višino Maruša Černjul (86).

img_2328

“Rio si bom najbolj zapomnila po uvrstitvi v finale. Nastopila sem ob koncu atletskih tekmovanj in zato tudi nisem imela veliko časa, da bi šla kam drugam. Šla sem na kip Jezusa, ki kraljuje nad Riom, to pa je tudi vse,” je povedala Šutejeva, katere trener je bil doslej Slavko Černe. “Žal ne bova več sodelovala, po dolgih letih se je namreč odločil, da bi v življenju lahko počel še kaj, kot bil trener Šutejeve. Naredil je ogromno zame, podpiral in vodil me je ves čas kariere. Tudi predal me je v prave roke, saj odslej treniram pri Milanu Kranjcu,” je dodala Šutejeve. Pred tem je podobno novico sporočil tudi Renner.

img_2356

“Letos se z dolgoletnim trenerjem Milanom Kranjcem žal ločujeva. Bili so vzponi in padci, veliko stvari se je zgodilo. Zahvaljujem se mu za vse. Skupaj sva rasla, toda prišel je čas, da greva naprej po svojih poteh. Kar se moje tiče, bo več jasno v tednu ali dveh,” je pojasnil Renner, ki je bil najboljši tudi med mlajšimi člani (177 točk). Med mlajši članicami je bila prva Veronika Domjan (Ptuj, 173), ki je petkrat izboljšala slovenski rekord v metu diska in po uvrstitvi v finale EP za las ostala brez olimpijskega nastopa.

 img_2366

“Na največjih mednarodnih tekmovanjih so naši predstavniki z odličji dokazali uspešno menjavo generacije. Na EP smo imeli šest finalistov, Robert Renner pa je kronal uspehe z bronom. Deset predstavnikov smo imeli na OI v Riu, največ med posamičnimi slovenskimi športi, Janežič je tam postavil državni rekord na 400 m, Šutejeva pa je nastopila v finalu. Imeli smo štiri predstavnike v Diamantni ligi, največ doslej. Maja Bedrač in Eva Pepelnak sta osvojili srebrni medalji na mladinskih tekmovanjih.

img_2430

Uspehe pa smo imeli tudi drugod. Letos smo izvedli številne projekte, eden od njih je k teku privabil 17.000 otrok, se približali svetu rekreacije z ustanovitvijo Združenja za gorske teke, končali celostno podobo AZS, avgusta pa smo dobili nov informacijski sistem za večjo povezanost naše atletike, od klubov, trenerjev, sodnikov in tekmovalcev ter vseh, ki skrbijo, da naša atletika napreduje,” je v uvodnem nagovoru dejal predsednik AZS Roman Dobnikar in kot pomemben izziv prihodnje leto navedel izvedbo evropskega prvenstva v gorskih tekih na Veliki planini.

img_2366

Med starejšimi mladinci sta bila najboljša Jan Kokalj (Kladivar, 163) in Lara Omerzu (Brežice, 200), med mlajšimi mladinci Gregor Grahovac (Kladivar, 130) in Maja Bedrač (Ptuj, 191), med pionirji pa Mitja Kordež (Slovenj Gradec, 206) in Zala Istenič (Mass, 96).

img_2383

Radenci te dni gostijo atletski vikend, na katerem so pripravili tudi kongres in licenčni seminar Združenja atletskih trenerjev Slovenije (ZATS), predavanja strokovnjakov z različnih področij ter koledarsko borzo, po kateri so bili določeni termini in organizatorji največjih tekmovanj v državi prihodnje leto. Dogodkov se udeležuje več kot 300 udeležencev.