РАДИО “СЛОВО ЉУБВЕ” НОСИЛАЦ ПРИЗНАЊА: “ЗЛАТНО ПЕРО ШТАЈЕРСКЕ”

Раде Бакрачевић у уторак 22. новембра предао “Златно перо Штајерске” уредништву Радија Слово љубве у њиховим просторијама у Београду.

Престижно признање Златно перо Штајерске припало је ове године, једногласном одлуком жирија, радију Архиепископије београдско-карловачке – Радију Слово љубве. Признање је данас 22. новембра 2016 предао председник комисије Раде Бакрачевић, заједно са чланом комисије Зорицом Зец у просторијама Радија Слово љубве у Београду. Тим поводом је уредништво радија организовало 120 минутни разговор уживо са Радетом Бакрачевићем о активностима друштва Штајерска заједница из Марибора.

У образложењу за награду пише: Радио Слово љубве је епархијска радио станица Архиепископије београдско-карловачке. Радио Слово љубве се први пут огласио на празник Рођења Пресвете Богородице 21. септембра 2009. Радио је постао препознатив и јединствен у Београду. Радио има своје верне слушаоце како у Србији, тако и у окружењу и расејању.

im4_3153

Наиме, на сајту радија http://www.slovoljubve.com/ постоји опција слушања радија уживо.

Разлог што је овај радио добио престижну награду »Златно перо Штајерске« је, између осталог ,и емисија која носи назив „Српски мост“. Емисија је посвећена Србима у расејању и окружењу. Повратна информација од слушалаца је изванредна. Звуком се радио нашао у САД, Канади, Бразилу, Аргентини, Немачкој, Француској, Грчкој, епархијама наше свете Цркве у окружењу – Црној Гори, Републици Српској, БиХ, Хрватској, Словенији, и другде, па.можемо рећи – на свих пет континената.

Прва емисија “Српски мост” емитована је 26. октобра 2015. године и имала је поновљено гостовање екипе Штајерских новина, Тада се слушало о животу у Словенији, о Србима у Словенији и њиховим организацијама, као и самом раду екипе Штајерских новина, о пројектима које има овај најпосећенији сајт у регији.  Данас се емисија Српски мост емитује свакодневно, а списак госитју из расејања је дуг.

Посебан нагласак је стављен на косовско-метохијску хронику, где су редовни извештаји са Косова и Метохије.

На крају, можда и најбитније, Радио „Слово љубве“ поклања пажњу посебно угроженим епархијама, као и свима позитивним резултатима које постижу епархије СПЦ у свим областима, мисионарске, културне, хуманитарне,образовне и друге делатности.

Поред Радија Слово љубве, награда Златно перо Штајерске, ове године, припала је Ђуру Милекићу, књижевнику и публицисти, редовном члану Удружења књижевника Србијe; Божидару Дринићу, главном и одговорном уреднику зрењанинског часописа „Аграр“, који је за десет месеци побратимио неколико словеначких градова са српским градовима.

Сви лауреати су примили пригодну диплому, књигу поводом 10-годишњице Српског културног друштва Штајерска заједница, као и ДВД копије филма “Путевима Православља” аутора Рада Бакрачевића.

Жири за доделу Златног пера Штајерске деловао је у саставу: председник комисије: Раде Бакрачевић, новинар из Марибора, председник Српског културног друштва Штајерска заједница; чланови: Марко Лопушина из Београда, новинар, уредник „Вечерњих новости“; Зорица Зец из Београда,  књижевник; Радомир Чубрановић из Новог Сада, новинар, главни уредник „Штајерских новости“ за Војводину; Здравко Мајсторовић из Мурске Соботе,уредник фотографије; Драган Павић, предузетник из аустријског Граца, потпредседник Српског културног друштва Штајерска заједница, и Добре Стојановски из Раденаца, секретар комисије.

З.Зец