Раде Бакрачевић, српски Витез и режисер филма: „Путевима православља“ добио благослов од Његове Светости Патријарха Иринеја за снимање другог дела филма.

Слава цркве Светог Стефана Дечанског у Железнику 24. новембра 2016

Из Београда пише: Зорица Зец

Железник: 24. новембар 2016

Храм посвећен Светом краљу Стефану Дечанском у Железнику прославио је 24. новембра 2016. године, на празник свог небеског покровитеља, 111 година постојања светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

p1070879

Железник: 24. новембар – У Храму посвећеном Светом краљу Стефану Дечанском у Железнику је Раде Бакрачевић, Српски Витез, режисер документарног филма: „Путевима Православља“, предао први примерак филма и књигу: „Десет година Штајерске заједнице“ Његовој Светости Патријарху Иринеју. Том приликом је Његова Светост поздравио активности чланова „Штајерске заједнице“ и дао Благослов за снимање другог дела документарног филма: „Путевима православља“, кога ће снимити филмска екипа „Штајерске заједнице“.

p1070792

Саслуживали су архијерејски намесник београдско-посавски протојереј-ставрофор Бранко Митровић, протојереји-ставрофори Мирослав Стикић и Драган Анђелић, јереји Емил Миловановић и др Никола Гаврић, протођакон Стеван Рапајић и ђакони Драган Танасијевић и Мирослав Митровић.

Светој тајни причешћа приступили су ученици Основне школе “Стефан Дечански” из Железника. Малишани из Сремчице и Железника сабрана на светој Литургији са вероучитељима и богољубивим народом певали су песме хвале и славе Господу уз хор “Света Јелена Дечанска” који води Тијана Николић.

p1070819

Славски колач преломио је Патријарх српски г. Иринеј са кумом данашње славе храма г. Драганом Вучичевићем и његовом породицом.

Орден Светог Саве II степена за вишегодишно несебично залагање и уложени труд и несебичну новчану помоћ приликом генералне обнове, уређења и улешавања храма Светог краља Стефана Дечанског Патријарх српски г. Иринеј је уручио г. Златомиру Маринковићу, председнику Црквеног одбора, док је орден Светог Саве III степена Свјатејши је уручио г. Игору Вучковићу, привреднику из Железника.

p1070817

Грамате за доброделатну љубав и помоћ Цркви Патријарх српски г. Иринеј је уручиио г. Драгану Вучичевићу, г. Душану Ђоковићу и г. Драгиши Мишовићу, као и гђи Наранџи Николић.

За труд и плодан рад на њиви Господњој јереј Александар Гагић награђен је чином протонамесника.

p1070810

Данашња црква Светог краља Стефана Дечанског саграђена је 1905. године на месту старог сеоског гробља, преко пута школе, вероватно на темељима старије богомоље, а надгробни споменици су били искоришћени за зидање темеља цркве. Подигнута је захваљујући великој донацији ктиторке Катарине Јовановић из Београда, која је то учинила за покој душе својих предака пореклом из Железника (од фамилије Урошевић). У крипти храма налази се њена породична гробница. Храм је посветила Светом Стефану Дечанском, Краљу српском, својој крсној слави, а поред новчаног прилога (хиљаду дуката или 12 хиљада динара) и старања о набавци материјала за изградњу, ктиторка је уложила велики труд на издвајању цркве из остружничке и формирању железничке парохије, који је крунисан 7. октобра 1909. године, по одлуци Светог Архијерејског Сабора.

p1070849

Поред прилога ктиторке удео у изградњи цркве имала је и Општина Железник, а посебно признање се одаје Радовану Радојевићу, тежаку из Железника, који је био на челу сељана који су својим трудом и самоодрицањем несебично помогли да се црква подигне и освешта. Радови на изградњи су текли убрзаним темпом, тако да је, од освећења темеља (1905. године) до завршетка радова и опремања храма, прошло свега годину дана. У присуству краља Петара II Карађорђевића и мноштва државних представника освећење храма је 16. априла 1906. године извршио Архиепископ београдски и Митрополит српски Димитрије.

p1070859

Цркву је пројектовао архитекта Драгомир Тадић, професор Београдског универзитета. То је једнобродна грађевина без кубета, са полукружном (споља петостраном) апсидом на источној и малом припратом на западној страни. Поред улаза у храм, са западне стране, нешто касније 1961. године, подигнут је мањи вестибал са звоником који је зидан тако да опонаша српско-византијску градитељску школу са карактеристичном полихронијом зидних површина. На западном зиду, у наосу цркве се налази мермерна плоча са ктиторкиним натписом: Задужбина Катрине удова Мих. Јовановића, трговца из Београда, посвећена 11. новембра 1605. године Светом краљу Стефану Дечанском. На иконостасу ширине 4,35м налазе се мањи дуборезачки украси. На цркви се налази још једна плоча сличне садржине. Икона Светог Стефана Дечанског изнад улазних врата рад је академског сликара Живка Стојисављевића из Београда.

Фото: Зорица Зец