Izredno aktivno kulturno društvo v Občini Radenci

Hrastje Mota: Za kmečko pečjo »po štajersko«

»Za kmečko pečjo« je tradicionalna vsakoletna prireditev v decembru, ki jo v prostorih gasilskega doma v Hrastju Moti, v Občini Radenci – torej v središču »dežele treh src« na desnem bregu reke Mure, pripravijo članice in člani Kulturnega društva Janko Divjak s Kapele. Društvo s tremi sekcijami (dramsko recitacijska sekcija, mladi glasbeniki ter folklora) vodi kot predsednik Slavko Puklavec, ki je tudi aktiven plesalec med folkloristi ter igra v dramski sekciji. Ob sebi ima izredno dobre sodelavke, tako Slavica Kovačič po strokovni plati vodi folkloriste in igra v dramski sekciji, zadnja tovrstna kulturna prireditev pa je bila v nedeljo, 4. decembra popoldne.

Folklorna skupina se je predstavila z dvema štajerskima plesoma (»Sotiš« ter »Gospod in gospa«), plesalke in plesalce pa je tokrat poleg tradicionalnega harmonikarja Robija Majeriča iz Spodnjih Ivanjec na klarinetu spremljal še Matjaž Rožman iz Svetega Jurija ob Ščavnici.

Najmlajši so se predstavili z recitacijami, članici glasbene sekcije (Tina Kranjc in Eva Tompa) pa sta peli ob lastni spremljavi na diatoničnih harmonikah. Kot gostje so nastopili člani etno vokalno instrumentalne skupine »Porini pa počini« (Stanko Hodžar s harmoniko, Mirko Miklošič z bugarijo in Ivan Kocjan z lončenim basom) iz naselja Lačaves, ki leži med Kogom in Miklavžem pri Ormožu. Skupina, z več spremembami, obstoji že 18 let v okviru Kulturnega društva Klopotec Kog ter ima za seboj izredno uspele nastope v Bruslju, Strassbourgu, Luxemburgu in drugih večjih krajih Evrope.

V Hrastju Moti je prvo nedeljo v decembru bilo poskrbljeno tudi za obilo smeha. Zanj je najprej poskrbel s svojimi pesnitvami v prleškem narečju skoraj nepogrešljivi pesnik Marko Kočar, za njim pa še članice in člani dramske sekcije z uprizoritvijo skeča o potovanju na dopust k morju. V skupini so zaigrali Slavica Kovačič, Tatjana Perša, Robi Majerič, Igor Pučko in Slavko Puklavec.

Slednji, Slavko Puklavec, je ob predsedniku PGD Hrastje Mota, Miranu Žuniču, izrekel zahvalo vsem nastopajoči ter jim podaril društveni koledar za leto 2017, ob tem pa še posebej izpostavil prisotnost dveh častnih članic društva: Stanke Horvat in Silve Divjak. Prireditev je srčno povezovala mlada Maja Pučko.

Po prireditvi je sledilo družabno srečanje v pritličnih prostorih gasilskega doma Hrastje Mota, kjer so za pogostitev vseh, nastopajočih in obiskovalcev, skupaj poskrbeli članice in člani obeh društev: Kulturnega društva Janko Divjak Kapela in Prostovoljnega gasilskega društva Hrastje Mota.

Filip Matko Ficko